Kotu kurdyuk: norme i znakovi patologije

Mnogi vlasnici primjećuju da njihov ljubimac s vremenom ima mali viseći trbuh. Neki smatraju da je to potpuno uobičajena manifestacija povezana. Ovaj će članak razmotriti zašto mačka ima kožu na želucu, bilo da je to simptom bolesti i što treba učiniti s njom.

Kurdyukove funkcije

Kurdyuk, ili vreća na želucu, ima mnogo kućnih ljubimaca u mnogim kućnim ljubimcima. Dno crta je da je manje uočljiv kod pahuljastih mačaka, dok je na glatkim -manifestacijama ili ćelavi mnogo vidljiviji. Kotyuk kod mačke proteže se do stražnjih nogu. Debljine, može biti vrlo različito. Ovo nije patologija ako linija Plumb nije veća od 3-5 cm. Međutim, višak ovih veličina nadilazi normu i može biti simptom brojnih bolesti.

Kurdyukove funkcije

Kako izgleda Kotu Kurdyuk

Teško je reći kakve funkcije nosi sličan trbuh i koji je razlog njegove pojave. Neki stručnjaci vjeruju da je deblja koža, koja se postupno počinje objesiti, potrebna da se životinja zaštiti od ozljeda. Ovo mišljenje potvrđuje činjenica da u divljini mačke često prolaze kroz različite vrste grmlja i prepreka, a dodatni sloj može zaštititi unutarnje organe od oštećenja. Pored toga, dodatna zaštita može zaštititi od ozbiljnih rana u slučaju ugriza većeg grabežljivca.

Druga teorija pojave vreće mače na želucu sugerira da je to nakupljanje masnog tkiva. Tijekom gladovanja, tijelo koristi akumulirane rezerve masti, uključujući i ovu vrstu depozita. Za ulične i divlje životinje, ove zalihe im pružaju opstanak. Možete slijediti stanje Kurduckera. Ako životinja jede puno i srdačno, trbuh se povećava, postaje gušći. Ako se veličina dijelova smanji, tijelo će nadoknaditi nedostajuće kalorije iz ovih zaliha.

Postoji još jedna teorija zašto mačka ima torbu na želucu - kako bi se olakšao proces pokreta. Mačke čine mnogo brzih i oštrih skokova. U pokretu, njihovo se tijelo povlači u niz. To zahtijeva da koža ne uzrokuje ograničenja za istezanje zglobova.

Važno! Mačka visi u donjem trbuhu nakon porođaja i porođaja. Stoga je manifestacija takvog trbuha potpuno normalna.

Naprijed značajke

Različiti trbuh kod različitih pasmina nije bolest

Naprijed značajke

Postoji nekoliko pasmina za koje je viseći želudac u mački apsolutno normalan fenomen. Prema statistikama, slične značajke nalaze se kod predstavnika tih pasmina u čijim genima postoje divlji i domornici.

Najčešće se kurdyuk u mački izražava u sljedećim pasminama:

 • sfinga;
 • Kornish-River;
 • Škotski-stright;
 • Bengal;
 • Savannah;
 • Britanac;
 • Chazi.

Bilješka! Zbog nedostatka vune, pojava propuštenog trbuha u sfingi postaje vrlo primjetna. Često se pojavljuje nakon što se životinja odluči kastratirati. Ovo je samo obilježje pasmine, a uopće ne znači da životinjski prejeda ili je bolestan.

Simptomi životinjske nelagode

Viseće kože u kanadskim sfingama

Škotski ravni -

Ako je želudac mali, nema edema, a predstavnik škotskog ravnog -up osjeća se dobro, ne brinite i ne uzgajajte paniku. Ako se ravna mačka Kurdyuk na želucu pojavi nakon porođaja ili sterilizacije, to je ujedno i norma.

Bengalske mačke

Bengalske mačke su lijepe, graciozne i nalikuju kućnim leopardima. Oni rijetko pate od pretilosti, ali u njima se nalazi i mali kolač. Najčešće muška mačka ima želudac nakon postizanja određene dobi.

Savanna

Savannah je prilično elegantna i graciozna mačka, ali čak se i njezin kurdyuk s vremenom može pojaviti.

Simptomi životinjske nelagode

Sama po sebi, ako mačka ima želudac na području stražnjih nogu, ne postaje znak neke vrste bolesti. S druge strane, trebali biste razmisliti da li kurdyuk uzrokuje nelagodu životinje.

Prisutnost nelagode obično prati sljedeći simptomi:

 • životinja boli ako dodiruju želudac. Mačka započinje sa žarkom i pokušava izbjeći kontakt s rukama osobe sa svim svojim silama;
 • Postoji nekoliko ograničenja u pokretima. Mačka ne može ili ne pokušava negdje skočiti, odbija igrati ili trčati;
 • Putoov trbuh ima značajnu vanjsku razliku. Pojavljuju se crvene ili plave mrlje;
 • Primjećuje se gubitak vune. Na želucu se pojavljuju primjetne ćelave mrlje;
 • Odbijanje hrane, smanjenje težine životinje, povraćanje, proljev;
 • Opće pogoršanje države i zdravlja kućnog ljubimca.

Znakovi patološkog stanja

Glavna patološka obilježja značajno su povećanje trbuha, prisutnost čvrstih formacija. Kurdski želudac nije simptom, ali povećanje i sabijanje ovog područja mogu ukazivati ​​na brojna odstupanja. Među njima:

 • zatvor;
 • povećana stvaranje plina;
 • kršenje jetre, bubrega;
 • neoplazme;
 • kršenje integriteta mjehura;
 • Problemi s probavnim traktom;
 • ingvinalna kila;
 • Ženke imaju manifestaciju mastitisa, koji se može ukloniti samo operacijom;
 • Mrtvo voće smješteno u maternici, iz kojeg će se također biti potrebno riješiti se operacije.

Važno! Ako vlasnik životinje primijeti ponašanje koje je za njegovog ljubimca nenormalno, gubitak apetita ili pečata u trbuhu, to postaje razlog za posjetu veterinaru.

Norme Kurdyuka

Mali mekani nabor, probijajući se za 3-5 cm, ovo je norma. Osim toga, u redu je ako Kurdyuk ljuti pri hodanju ili trčanju životinje, dodirujući unutarnje zidove šapa.

Čak i ako se trbuh izvana čini vrlo velik, ali istodobno mačka i dalje jede dobro, ostaje razigrana i aktivna, nemojte paničariti. Kad se pojavi ozbiljna anksioznost, trebali biste pokazati ljubimcu veterinaru.

Također možete pokušati dovesti kućnog ljubimca u oblik prikladnijeg. Da biste to učinili, potrebno je jasno dozivati ​​dijelove hrane i pružiti priliku životinje da se uključi u aktivne igre.

Dobro je ako vlasnik može svaki dan posvetiti vrijeme mački, dopuštajući kućnom ljubimcu da trči nakon luka ili prevlada različite prepreke.

Znakovi patološkog stanja

Pojava visećeg trbuha nakon porođaja

Dakle, prisutnost kurduckinga nije simptom bolesti. Poput ljudskog tijela, tijelo životinje prolazi promjene koje se mogu očitovati u obliku probijanja trbuha. Ipak, to ne znači da će takav nedostatak učiniti da vlasnik voli svog ljubimca manje.

Članci o toj temi
LiveInternet