Mačka ima uši: uzroci ćelavosti i mogućnosti liječenja

Sezonski molt mačaka - normalan fenomen. Vrijedno je obratiti pažnju na snažan gubitak vune, posebno u licu, u blizini očiju i u ušima. Mačke podliježu mnogim bolestima koje se očituju izlučevinama iz očiju, nosa, ćelavosti ušiju, tako da je nemoguće bez pažnje ostaviti ovaj simptom.

Uzroci ćelavosti

Ako mačka ima uši, potrebno je utvrditi uzrok. Sve vrste čimbenika mogu uzrokovati gubitak vune.

Alergijske reakcije

Životinjski šamponi, lijekovi, suha hrana mogu uzrokovati alergije kod mačke. Manifestacija često djeluje u obliku čira na koži, kašalj, potičući uši u blizini mačke. Prašak za pranje, osvježivač zraka, koji stoji pored mačjeg toaleta, snažan je alergen za osjetljivi organizam mačke.

Uzroci ćelavosti

Mačka ćelav u mački je čest problem

Pažnja! Dimljena, slana hrana može uzrokovati alergijsku reakciju. Potrebno je kontaktirati veterinarsku kliniku, proći testove krvi i testove alergije.

Ako se otkrije nadražaj kože, treba isključiti interakciju životinje s njom. Promijenite hranu, ograničite kontakt kućnog ljubimca s kemikalijama u kupaonici.

Infekcije kože i parazit

Mačka često ima uši pod utjecajem parazita koji žive na koži. To može biti potkožni krpelj, buhe, lišajev. Vremenom će se neenazisti paraziti dovesti do iritacije kože i gubitka vune.

Ako mačka ima uši, morate se odmah prijaviti za posjet veterinaru. Uho krpelja i kraste uzrokuju nelagodu u životinji. Mačka će stalno svrbeti, može infekciju u ranu.

Psihogeni utjecaj

Stresno stanje može dovesti životinju na gubitak značajne količine vune. Kućni ljubimac postaje nemiran, pokušava se sakriti ili se ponaša agresivno. Na nervoznom tlu, zvijer se aktivno liže. Nadražena koža prekrivena je čirima, vuna ispada, a može se pojaviti ćelavi. Mačka također ima uši.

Hvatanje kod mačića

Ako je mačka stalno nervozna, to može uzrokovati ćelavost

Hormonalni poremećaji

Oslabljena funkcija štitnjače, gušterača je popraćena pogoršanjem metabolizma. Ako mačka ima ćelavu glavu, morate provjeriti hormone životinje.

Pažnja! Gubitak kose može se povezati s oštećenom funkcijom jetre, smanjenom razinom njegovih enzima. Jetra ne uspijeva dovodi do opijenosti tijela, što se očituje u obliku alopecije.

Nasljedstvo

Uši mogu kriviti ne samo zbog neispravnosti u tijelu. Ponekad je alopecija normalno obilježje od mače od roditelja. Takve su životinje rođene s vunom. Tada su potpuno ćelavi, nakon određenog vremena opet rastu. Prije svega, kosa pada oko očiju, na obrvama, na šapama, ispod pazuha. Ova vrsta ćelavosti naziva se hipotrihoza i ne liječi se.

Hvatanje kod mačića

Manje ćelavosti na ušima mačića mogu biti manifestacija ozbiljnih bolesti koje je potrebno liječiti. Bolest s vremenom prelazi u kronični oblik, ponekad do smrti mačke. Zato, ako se ćelava patrola pojavila na unutarnjoj ili vanjskoj strani ušiju, trebate odmah potražiti medicinsku pomoć u klinici.

Gubitak kose može se dogoditi zbog nedostatka vitamina, pothranjenosti. Ćelav mače je najosjetljivije na infekciju infekcijama kože zbog prisutnosti otvorenih dijelova tijela.

Često se mala linija kose može izazvati loša prehrana mačke za njegu. Dovoljna količina vitamina ne prima majčino mlijeko, dijete počinje ćelavo.

Preporučen! Za prevenciju bolesti mačića, morate pokazati veterinara. Provest će inspekciju i cijepljenje životinje.

Hvatajući tretman

Ako je vlasnik primijetio da je mačka oblikovala uši, kućni ljubimac hitno se pokazuje liječniku.

Veterinarski liječnik provodi brojne manipulacije:

  • Ispituje mačku za parazite.
  • Uzima struganje kože kako bi odredio infekciju kože.
  • Pravi krvni test za otkrivanje upalnog procesa u tijelu kućnog ljubimca.
  • Provodi analizu hormonske pozadine životinje.
  • Da biste razjasnili dijagnozu, mogu učiniti dodatna istraživanja.

Na temelju rezultata ispitivanja, liječnik propisuje liječenje kuće, savjetuje vlasniku mačje prehrane.

Hvatajući tretman

Cijepljenje mačaka pomaže od bolesti koje uzrokuju gubitak vune

Prevencija

Tako da mačka nema ćelavu glavu na glavi, postoji niz preventivnih mjera. PET se povremeno pregledava, redovito se sprečava iz crva, odabrana je uravnotežena prehrana. Životinja je pravovremeno cjepivo od bolesti. Kućni ljubimac se ne može hodati u blizini mjesta nakupljanja beskućničkih mačaka.

Pažnja! Duge mačke treba često češljati. Mora pratiti čistoću vune svih mačjih vrsta.

Dijeta

Morate prenijeti mačku u hranu za dijetu. Ne hranite životinju suhom hranom, budući da industrijska prehrana sadrži veliki broj konzervansa i aditiva za umjetni okus.

Preporučuje se hraniti kućnog ljubimca kuhanim prehrambenim mesom - telećom, zec, puretinom. U prehranu možete dodati sezonsko povrće i plodove.

Ako trudna mačka ima ćelavu glavu, razlog je nedostatak vitamina koje ne prima od hrane. Takvi su obris potrebni posebni, bogati po korisnim tvarima, prehrani.

Važno! Zabranjeno je hraniti mačku slatkišima, dimljenim mesom, slanom hranom. Takvi su proizvodi snažni alergeni.

Prestrašiti se od stresa

Nervozna situacija u kući, pojavu djece ili drugih životinja - svi ti čimbenici nepovoljno utječu na psihu mačke i mogu uzrokovati ćelavosti kod mačke.

Ako mačka bolno reagira na promjenu rasporeda života, dolazak gostiju, promjenu situacije, morate je pokušati zaštititi od stresa. Možete tretirati živčane bole kućnog ljubimca sa sedativima koje bi veterinar trebao propisati.

Redovita inspekcija

Da biste prepoznali ćelavost u ranoj fazi i spriječili daljnju vunu, morate stalno pregledavati kućnog ljubimca. Jednom svakih šest mjeseci mačku nosi na pregled veterinara. Iskoristite testove i provedite vanjski pregled. Kada postoje znakovi bolesti, ćelavost u zvijeri, liječenje se provodi.

Ogrebotine i ogrebotine koje je kućni ljubimac primio u igri mora se tretirati rješenjem dezinfekcije.

Prevencija

Pregled mačke u veterinarskoj klinici pomoći će identificirati bolest na vrijeme

Redov posjet veterinarskoj klinici, pravilnoj prehrani, njega vune je stanje pod kojim će životinja biti zdrava. Zato morate obratiti pažnju na mačku. A ako mačka ima uši mačke, hitno se odvodi na pregled liječniku.

Članci o toj temi
LiveInternet