Kako izliječiti potkožni krpelj u mačku, a koja je opasnost od demodikoze?

Potkožni krpelj

Jedna od najneugodnijih je demodikoza uzrokovana potkožnim krpeljima. Ova bolest nije fatalna, ali izuzetno bolna za životinje. O simptomima i liječenju WI demodikoze raspravljat će se u ovom materijalu.

Potkožni krpelj

Uzročni agens bolesti je sitni demodex ctate, čija duljina tijela doseže samo pola milimetra. Krpelj ima oblik u obliku crva, prozirno tijelo, korur za noge i proboscis, koje parazit peče u tijelo žrtve. Uvođenje parazita u tijelo događa se prema sljedećoj shemi: krpelj diže kožu i ostaje unutar kože, jedenje stanice kože i množenje. Mjesto implementacije se primjećuje u obliku mjesta na koži. Životni ciklus pojedinaca - oko dvadeset dana. Oblici bolesti

Dali si znao?Analog o otiscima prstiju osoba pomoću kojih se identificira ličnost je uzorak na nosu - on je individualan za svaku životinju.

Oblici bolesti

Potkožni krpelj nalazi se u dobi i bilo kojoj pasmini. Međutim, uzima se u obzir, što postaje žrtve parazita. Životinje sa oslabljenim imunitetom, pogođene crvima ili buvama, osvijetljene hladne ili zarazne bolesti najviše rizikuju. Razlikovati dva oblika bolesti: lokalizirano (ljuskavo) i generalizirano.

Lokaliziran

Ovaj se oblik obično primjećuje kod mladih ljudi koji nemaju ni dvije godine. Ovo je blagi oblik bolesti. U velikoj većini životinja simptomi ovog oblika demodikoze nestaju bez ikakvog liječenja dva do tri mjeseca, ili čak ranije. Identificiram potkožni krpelj: simptomi demodikoze

Generaliziran

Ovo je ozbiljan oblik bolesti, koji se često razvija u pozadini bolesti koje oslabljuju imunološki sustav životinje, poput Panleicopenia (mačja kuga), dijabetesa itd. D. Osim toga, razlikuju tako privučenu demodekozu za maloljetnike koju mačići trpe. U svojim se manifestacijama ne razlikuje od generaliziranih, ali mače se prenosi od majke u maternici.

Dali si znao?Prije početka hrane, često dugo njuškaju za hranu. Tako određuju temperaturu hrane i ne djeluju, kako njihovi vlasnici misle.

Identificiram potkožni krpelj: simptomi demodikoze

Simptomi lokaliziranog (ljuskavog) oblika je svrbež kože, male žarišne kožne lezije (ne više od pet), crvenilo kože, suhe ljuske na ušima, kapci i vrat životinje. U pogođenim područjima zbog stalnog češljanja, kosa je tanja. Leđa i šape ostaju čiste, lezije tamo nedostaju.

saznati,

DijagnostikaS generaliziranim oblikom na koži mačke, primjećuju se brojna žarišta oštećenja s apscesima, kore, češljajući rane, kraste. Obično su glava i vrat najviše pogođeni, ali žarišta se nalaze i na šapama i leđima. Vuna postaje dosadna, bacana, ćelavosti su vidljive na koži, koja se brzo spajaju na velikim područjima. U ovom se obliku bolest razvija vrlo brzo. Životinja postaje apatična, gubi apetit.

Dijagnostika

Da biste dijagnosticirali demodikozu, morat ćete odvesti kućnog ljubimca u veterinarsku kliniku, jer simptomi trebaju biti potvrđeni laboratorijskom studijom. Da biste to učinili, uzmite srupke s pogođenih područja kože životinje i pregledajte ih pod mikroskopom. Ako se krpelji opažaju u različitim fazama razvoja (od jajašca do odraslih), tada se dijagnosticira demodekoza.

Važno!Uz simptome demodikoze, potrebno je proći laboratorijsku dijagnostiku, t. do. Manifestacije ove bolesti mogu imati vanjsku sličnost s dermatitisom, kao i žicama

Što učiniti: Metode liječenja

Kao što je gore spomenuto, svjetlosni, lokaliziran oblik demodikoze može samo po sebi nestati kod mačke. Međutim, za zajamčeno izlječenje potrebno je proći tijek liječenja koji je propisao veterinar. Liječenje se obično izvodi kod kuće. Ovisno o simptomima, dobi, stanju mačke, liječnik može propisati pripravke vitamina, dati preporuke o kućnim ljubimcima, propisivati ​​lijekove (na primjer, "stomazan" za vanjsku upotrebu i "imunoparazitan" kako bi povećao imunitet).

Tako da mačka ne pokvari vaš namještaj, pokušajte to učiniti, već izgledati lijepo - odaberite za njega

Što učiniti: Metode liječenjaTeški, generalizirani oblik bolesti teško se može liječiti. Poteškoća leži u činjenici da je lijekove teško isporučiti parazitima unutar kože. Pored toga, nakon upotrebe droga ne umiru svi paraziti. Neki od njih su u fazi gdje nije potrebna vanjska prehrana. Nakon tijeka liječenja mogu se aktivirati i početi umnožavati, tako da je propisano sveobuhvatno liječenje.

Lijek

Za liječenje se koriste lijekovi antiparazita koji se pod kožom unose injekcijom. To može biti, Baimekom, Cidectin, itd. P. Lezije se tretiraju s takvim sredstvima kao što su "budokovi" ili "Neostomazan". U kombinaciji s tim lijekovima koriste se lijekovi koji povećavaju imunitet, naime, "imunoparazitan" i PR.

Ako se na koži kućnog ljubimca pojave kraste, tretiraju se s uljem koje sadrže ulje, na primjer, "CYPAM" ili "Mycodemic". Umjesto toga, možete koristiti morsku kovčeg ili laneno ulje. Također se preporučuje okupati kućnog ljubimca pomoću posebnih šampona, poput liječnika. Dobre rezultate daju uporišta, koje se primjenjuju izvana. Prevencija

Narod

Postoji dosta načina tradicionalne medicine koja doprinose oslobađanju potkožnog krpelja. Kao primjer, možete odrediti infuziju krila, dekocija celandine, dekocija kamilice, infuzija kalendule. Liječe zahvaćena područja kože životinje. Učinkovitost takvih lijekova je kontroverzna i svakako nedovoljna u teškim slučajevima demodikoze.

Važno!Ako se vlasnici odluče liječiti kućnog ljubimca s narodnim lijekovima, definitivno se trebaju konzultirati s veterinarom, u protivnom takvo samozadovoljstvo može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Prevencija

Pojava potkožnog krpelja poboljšava se sprječavanjem nego da se kasnije liječi. Prevencija bolesti predviđa i povećanje imuniteta životinje i periodičnu obradu kućnog ljubimca s sredstvima parazita. U prvom slučaju se često koristi lijek "imunoparazitan", u drugom - kućni ljubimac se obrađuje blokom, krpeljima i

Kao što vidite, demodikoza je prilično ozbiljna bolest koja može izazvati ozbiljnu patnju kućnog ljubimca. Da bi se to spriječilo, potrebno je poduzeti mjere kako bi se spriječila ova bolest, a ako se na njoj pojave prve sumnje - odmah se obratite veterinaru. Pravovremeni početak liječenja jamči potpuni oporavak životinje.

59

Članci o toj temi
LiveInternet