Nakon sterilizacije, mačka pita mačku: je li to normalno i što učiniti

CAT STERILICICA - Operacija za uklanjanje reproduktivnih organa. Nakon nje, životinja više neće moći imati mačiće. Dakle, neki zdravstveni problemi se rješavaju, na primjer, smanjuje se rizik od razvoja onkologije (muškarci su kastrirani kako bi se spriječile različite bolesti).

Stanje mačke nakon sterilizacije

Operacija sterilizacije traje 40 minuta. Šav se primjenjuje običnim ili unutarnjim. Moderna medicina također nudi besprijekorno djelovanje, kada odjeljak nije više od nekoliko centimetara.

Stanje mačke nakon sterilizacije

Također se događa da nakon sterilizacije mačka pita mačku

Važno! Trajanje izlaska iz anestezije ovisi o korištenom lijeku.

Postoje sljedeće vrste anestezije:

  • smjesa koju je uveo oralno. Najučinkovitiji i često korišteni. Međutim, odlazak od nje je težak, može trajati od 5 do 24 sata;
  • Intravenska anestezija. U ovom slučaju liječnik mora biti visoko kvalificiran. Pogrešno izvedeno postupak dovodi do neosjetljivosti stražnjih udova i odsutnosti njihovog kretanja za jedan dan. Ali takva je anestezija manje toksična od ostalih. Tvar se izlučuje iz tijela nakon 8 sati;
  • anestezija udisanja. Smatra se najštetnijim za mačku. Oporavak se događa u najkraćem vremenu. Međutim, za takvu anesteziju nemaju sve klinike potrebnu opremu i lijekove.

Nakon operacije, ponašanje mačke mijenja se. Postaje mirnija, fleksibilna i vezana za kuću. Psiho -emocionalno stanje životinje je stabilno, lovački instinkti ne nestaju. Mačka nastavlja živjeti puni život.

Nakon kirurške intervencije i anestezije, životinja nije laka. Ne razumije što se događa, doživljava bol i strah. Mački je potrebna pomoć i zaštita vlasnika. Preporučuje se povremeno pristupiti i umiriti milovanje, grebanje.

U prvom postoperativnom satu, kućni ljubimac je vrlo slab i ne može u potpunosti prilagoditi tjelesnu temperaturu. Mjesto na kojem će lagati trebalo bi biti toplo, ugodno i čisto. Ako je soba hladna, možete koristiti grijaći jastuk ili pokriti pitmith.

Krevet u kojem će se nalaziti životinja ne bi trebao biti vrlo visok da ne bi pao i ozljede. Kućni ljubimac mora ležati s desne strane kako se ne dogodi teret na srcu. Moguće je nehotično mokrenje i povraćanje, pa je bolje položiti pelenu za jednokratnu upotrebu.

U blizini morate definitivno staviti zdjelu s kuhanom vodom na sobnoj temperaturi. Mačka uvijek treba imati pristup njoj.

Može li mačka zatražiti mačku

Preporučljivo je zaliha na posebnom rješenju za oči, jer kapci neće biti čvrsto prekriveni i postaju suhi

Može li mačka zatražiti mačku

Može li mačka hodati nakon sterilizacije? - jedno od najčešćih pitanja koje veterinari postavljaju nakon postupka. Odgovor na njega je pozitivan. Možete shvatiti da pitomitsa traži mačku na sljedećim znakovima:

  • Savija mu leđa, stavljajući dupe;
  • udaranje;
  • Meows glasno.

Najčešće sterilizirana odrasla mačka pita mačku. Utvrdite da mužjak želi da ženka bude malo lakše. Označava teritorij i sve postaje jasno mirisom.

Za referencu! Često su vlasnici također zainteresirani može li mačka hodati već tijekom trudnoće. Odgovor na pitanje je pozitivan, žene često traže mačku čak i nakon oplodnje.

Agresija kućnog ljubimca

Nakon što je nakon operacije ostavio anesteziju, životinja doživljava stres i bol, što će se prestati manifestirati tek nakon nekoliko dana. Glavno obilježje postoperativne nelagode je manifestacija agresije. Životinje ogrebotine, zalogaji, zarežanja i šištanja. Naglo reagira na bilo kakvu buku i ponašanje drugih. Čak su i napadi na ljude mogući. U ovom se slučaju trebate posavjetovati s veterinarom, što učiniti. Najvjerojatnije, životinja će trebati organizirati zasebnu sobu u kojoj je nitko neće smetati nekoliko dana.

Apetit

Nakon sterilizacije, mačke prestaju proizvesti seksualne hormone koji smanjuju apetit. Stoga se u pitomitsi diže. Životinja može dobiti na težini. Mora se hraniti posebnim uravnoteženim feedovima i budite sigurni da kontrolirate volumen hrane, jer to sam ne može učiniti.

Povećavanje ili smanjenje aktivnosti

Postoje životinje koje nakon operacije ne osjećaju nelagodu i nastavljaju voditi uobičajeni način života. Neke mačke postaju hiperaktivne. Ovo je ponašanje vrlo nepoželjno u fazi oporavka. Za takav preokret događaja, morate se pripremiti unaprijed. U vodu možete dodati umirujuće lijekove.

Agresija kućnog ljubimca

Preporučuje se pripremiti izolirano mjesto za pitomitsu u kojoj će biti mirna i ugodna

Smanjenje aktivnosti normalno je stanje nakon operacije. Životinja se ne treba gnjaviti. Neki vlasnici ga podižu i prenose - to se ne može učiniti.

Razlozi zbog kojih mačka hoda nakon sterilizacije

Razlozi zbog kojih mačka pita mačku mogu biti sljedeći:

  • operacija lošeg kvaliteta. Zbog nemara i neiskustva veterinara, nisu uklonjeni svi jajnici, proizvodnja hormona se nastavlja.
  • U tijelu se mačke mogu proizvesti ne samo u jajniku. Ponekad uzrok estrusa sintetizira nadbubrežne žlijezde ili hipofize. To je obično karakteristično za mlade pojedince.
  • sindrom ektopičnog tkiva. Prilikom formiranja genitalija u maternici, neke stanice padaju u drugi dio životinjskog tijela. Gotovo je nemoguće prepoznati takvu patologiju. Srećom, takva je nasljednost vrlo rijetka, ali to je moguće u bilo kojoj pasmini, uključujući Visloukh Škote.

Mogućnosti kako joj pomoći

Važno! Čak i nakon prekida reproduktivne funkcije, mačka se može primijetiti u mački. U ovom je slučaju potreban pregled veterinara. Samo on može napraviti ispravnu dijagnozu i propisati potreban tretman.

Ako je operacija izvedena u odrasloj dobi nakon rađanja djece (ženka je već bila trudna), ona može hodati, ali nakratko. Ovo će stanje s vremenom proći, nemoguće je pomoći životinji prije.

Ako je problem hormoni, tada je mačka propisana hormonalna lijeka, poput Covinana ili Depoistona.

Apetit

Lijekove može propisati samo veterinar, imaju kontraindikacije

Dakle, odgovor na pitanje: Može li mačka hodati nakon sterilizacije definitivno, da. Bez obzira na razlog koji je mačka tražila mačku nakon sterilizacije, uvijek je potrebno kontaktirati veterinarsku kliniku radi savjeta. U većini slučajeva, ovo stanje zahtijeva obavezno liječenje, u protivnom će operacija biti uzaludna.

Članci o toj temi
LiveInternet