Pas s plavim očima: prekrasne pasmine

Psi s plavim irisom uvijek privlače povećanu pažnju, od njih puše nešto mistično. Takve su oči za pse prilično neobične, jer im je smeđa dominantna. Neki vlasnici namjerno traže ljubimca plavokosa, ne usredotočujući se na određenu pasminu.

Plave oči - su tamo

Muškarci i žene plave boje su posebno popularni. Smatraju se posebnim čak i među predstavnicima rase kavkaske, iako su se prvi put pojavili zahvaljujući mutacijama gena.

Plave oči - su tamo

Pseće plave oči su rijetko i lijepo imanje

U cinološkom svijetu nebeska boja irisa smatra se izuzetkom od pravila. Za mnoge pasmine leži izvan standarda, takvi pojedinci ne smiju se uzgajati. Ipak, postoji nekoliko pasmina za koje pas s plavim očima nije tako rijedak fenomen.

Koji psi imaju plave oči

Specijalisti Sobakovo primijetili su da životinje s bijelom vunom na glavi i vratu najčešće imaju plavu boju irisa. Prisutnost velikog snijega -bijelo mjesto u blizini očiju i nosa može dovesti do istog učinka. Kod takvih životinja stanice ne proizvode obojeni pigment, što dovodi do nebeske plave boje šarenice.

Bilješka. U svim praktičnim organizacijama (osim Sjedinjenih Država), takvi se štenad smatra brakom.

Koji psi imaju plave oči

Plave oči kod pasa nastaju zbog mutacije gena

Popis pasmina s osebujnim očima uključuje poput:

 • Zapadno sibirsko Laika;
 • Dalmatinski pas;
 • Škotski ovčar;
 • Shelley;
 • Danski pas s bojom "Harlequin";
 • pjegavi jazavci;
 • Vrlo rijetki weimaraneri;
 • Bobtail;
 • pjegavi i bijeli chihuahua;
 • Mini-Khargi Korgi;
 • Australski ovčar Aussi (često se naziva i "mali plavi pas");
 • Yakut voli;
 • Napuljski mastifi;
 • Aljanski kli-kai.

Najpopularniji predstavnik pasa s ledene nijanse plavih očiju je Husky. Prije su se takvi psi smatrali neispravnim (zbog pseudo-znanstvenih predrasuda) i nisu bili dopušteni prije razrjeđivanja. Kasnije su uzgajivači naglasili upravo na ovu atraktivnu boju irisa životinja i učinili je svojevrsnom "posjetnicom" pasmine. Husky`s Iris okružen je tamnim rubom, koji dodatno naglašava njegovu plavu boju i čini pseći pogled probijajući i "hladno".

Zašto psi mogu imati plave oči

Husky plavo -sjevernu zgodnu zgodnu

Zašto psi mogu imati plave oči

Kako su psi stekli ovu neobičnu boju irisa do sada nepoznate. Na primjer, u pasminama dometka ili Corgue -a, to je zbog mutacije u proteinskim genima. Oni su odgovorni za proizvodnju melanocita - stanice oka i kože koji sadrže melanin u tijelu. Anomalije u tim genima dovode do udvostručenja nukleotida - dijelova genskog lanca za oko sto tisuća "greda".

Merle gen utječe na uzorak životinjske vune - čini ga sličnim mramoru s pergo mrljama. Ovaj gen također utječe na boju psećih očiju, prilagođavajući sadržaj tamnog pigmenta u njima. Genetika će u budućnosti pomoći objasniti što će se otpad par pojaviti -smeđa -vaeva ili plava -narska.

Bilješka! Albino psi također mogu imati nebeske plave oči. Albinizam, koji pruža bijelu vunu i ružičasti nos, također utječe na intenzitet bojenja irisa.

Mijenja li se boja očiju s vremenom

Boja nepravilnog psa kao rezultat mutacije gena

Mijenja li se boja očiju s vremenom

Ljudi koji uzgajaju pse znaju da mnoge pasmine imaju plavokosu za mnoge novorođenče. Čini se da je njihova rožnica prekrivena bijelim filmom, jer još nije bila zora do kraja. To će se dogoditi tek nakon 4 tjedna, tada će životinje naučiti koncentrirati izgled. U ranoj dobi bebe vide samo jarko svjetlo. Svaki vlasnik želi da njegov ljubimac odraste s elegantnom tirkiznom bojom irisa. Međutim, hoće li štene ostati za život s plavim očima ili će imati drugačiju konstantnu nijansu Iris-to postat će poznata 5-6 mjeseci nakon njegovog rođenja.

Važno! Ako odrasli pas promijeni boju očiju, to može ukazivati ​​samo na zdravstvene probleme.

Pseće plave oči i istodobni problemi

Mnogi vlasnici i uzgajivači odbijaju uzgajati kuje i mužjaka s neobičnim plavkastim irisom zbog straha od medicinskih problema i budućih generacija. Vjeruje se da su plavo -sievi psi podvrgnuti različitim oftalmičkim bolestima, a životinja s snijegom -bijela vuna može čak i zaslijepiti.

Isto se odnosi i na pojedince s vrlo spektakularnom mramornoj boji uzrokovanoj mutacijom Merle gena. Uz takvu cvjetajuću vunu, pigmentirane stanice su potisnute u ljusku duge i vaskularne mreže unutarnjeg uha, što obećava probleme sa sluhom i vidom. Psi ove boje s lijepim "nebeskim" očima često imaju prilično slabu psihu i sterilnu (tako se briga o prirodi očituje o budućem stanovništvu).

Pseće plave oči i istodobni problemi

Merl Color Dog

dodatne informacije. Učinak ove genetske mutacije može dovesti do činjenice da će samo jedno životinje biti plavo, a druga smeđa ili siva.

Plava nijansa irisa pod utjecajem Merl-Militia prati spljoštavanje fundusa, što podrazumijeva sljepoću Sumraka („piletina“)-životinje ne vide loše ili uopće u sumrak.

Kod pasa koji imaju pigmentiranu insuficijenciju dugine školjke, heterokromija ("Whitezor") manifestira se, kada se površina oko zjenice čini plavkastom zbog labave vezivne tkanine za oči i rubova sklere i zone u sredini Oko sjaji sivo plavom nijansom. Većina ovih životinja smatra se plemenskim brakom. Oni dodatno mogu promatrati poremećaje ugriza i displaziju.

Kako odabrati zdravog kućnog ljubimca

Kada odaberete budućeg prijatelja, vrijedi vjerovati rasadnicima ili profesionalcima koji proizvođačima. Trebali biste se upoznati sa stijenskim standardnim i razumjeti koja klasa treba psa. U rasadnicima se provodi pletenje kako bi se poboljšalo potomstvo, tako da je pasmina proizvedena zdravljem pasmine dopušteno reproducirati. Prilikom odabira trebali biste obratiti pažnju na ponašanje štenaca. Moraju biti mobilni, razigrani i znatiželjni.

Kako odabrati zdravog kućnog ljubimca

Vrlo pažljivo odaberite štene plavo -reeda

Što se tiče pasa s plavim očima, potrebno je dodatno provoditi testove za genetske bolesti kod roditelja i samog štenaca kako bi u budućnosti isključili probleme s vidom i psihi. Također se preporučuje testirati "plavo -navo" za poslušnost, kontakt i odnos prema nekoj osobi.

Plava boja očiju kod pasa prilično je rijetka, ali atraktivna značajka. Za neke pasmine to je sasvim dopušteno standardima, za druge se smatra brakom. Prisutnost takvog bojanja irisa povezana je s mutacijom gena i zahtijeva posebnu pažnju vlasnika životinje.

Članci o toj temi
LiveInternet