Obilna slinava kod mačke (mačka) - uzroci i liječenje

Znakovi povećane salivacije

S vremena na vrijeme vlasnici mačaka su u činjenici da njihovi kućni ljubimci na antenama često vise kapljice sline ili vune na bradi, stalno se mokriju. Sve to ukazuje na pretjeranu slinu u. Taj se fenomen naziva hiperkaling. Shvatimo što je to.

Znakovi povećane salivacije

Hipersalacija utječe i na izgled i ponašanje kućnog ljubimca. Najupečatljivija karakteristika je situacija kada mu se spuštanje obilno, a jezik mu je stavljen vani. Ali znakovi ove patologije možda nisu tako vidljivi. Dakle, kućni ljubimac se može prečesto oprati, stalno se trlja njuškom na različitim predmetima, kontinuirano izvodi pokrete gutanja, vuna na prsima i brada mačke se sruše u ikole, mokre mrlja su vidljiva na njegovom mjestu spavanja.

Iz kojeg mačka ima slinu (obilna slina)

Iz kojeg mačka ima slinu (obilna slina)

Povećana slina kod mačaka može biti uzrokovana različitim razlozima. Oni mogu biti i fiziološke i psihološke prirode. Ponekad hiperkaliranje ukazuje na prisutnost bolesti kod kućnog ljubimca.

Dali si znao? Prema istraživanju, otprilike 95% vlasnika razgovara sa svojim mačkama.

Fiziološki uzroci

Jedan od uobičajenih uzroka obilne salivacije je zamjena mliječnih zuba korijenom kod mačića. Također se događa da vrsta i miris hrane uzrokuju kućnog ljubimca takvu reakciju. Hipersalivacija može biti i mačja reakcija na gutanje lijekova, poput anthelmintičkih lijekova.

Odlazak veterinaru

U ovom slučaju poremećeno je funkcioniranje receptora okusa, što uzbuđuje pretjeranu slinu.

Za liječenje kućnog ljubimca, na -učinkovitim sredstvima su:

Problem s slinom može se dogoditi tijekom prijevoza životinje u automobilu ili u vlaku, t. do. Neke su mačke sklone pokretu. Nepoznata hrana također može uzrokovati istu reakciju. Ponekad se tijekom estrusa primjećuje povećana slinava.

Psihološki razlozi

Često se iz psiholoških razloga pojačava salivacija. Ponekad su vlasnici iznenađeni ako njihova mačka ima drolja kad je steknete - to može biti samo reakcija životinje na naklonost, kućni ljubimac doslovno pušta drolja od zadovoljstva. Ali salivacija se može pojačati iz negativnih razloga.

Dali si znao?Ime domaće mačke zabilježene u povijesnim dokumentima dano je u drevnom Egiptu prije otprilike 3.500 godina. Vlasnik je svojim omiljenim Nedgetom imenovao prevesti kao "slatko".

Ovo se stanje često primjećuje kod životinja koje doživljavaju stres, na primjer, zbog velikog broja gostiju ili zbog dosadne pozornosti djece.

Što učiniti: Kako pomoći kućnom ljubimcu

Zbog bolesti

Događa se da mačka ima drolu zbog bolesti. Najčešće je to znak bilo kakvih trovanja, na primjer, kemikalije kućanstava. Salivacija može biti uzrokovana zubnim bolestima, poput parodontna bolest i karijes. Ponekad se slina počinje obilno isticati zbog nekih predmeta ili materijala (na primjer, kvrga vune), zaglavljena u usnoj šupljini ili jednjaku.

Virusne infekcije također uzrokuju hipersalivaciju, zbog kojeg je poremećen normalan rad gastrointestinalnog trakta. To također može biti rezultat alergija, infekcije crvima, različitih upalnih procesa u organima probavnog sustava.

Također, obilna slina može ukazivati ​​na prisutnost takvih bolesti kao što su:

Odlazak veterinaru

Da biste saznali uzrok sline kod mačke i propisao kućnog ljubimca, morate posjetiti veterinara. Stručnjaka može pregledati usnu šupljinu kako bi otkrio stanje zuba i desni, odrediti prisutnost rana ili vanjskih predmeta.

Preventivne mjere

Ultrazvuk ili x -tray može se propisati ako u ezofagu postoje sumnje na strane predmete. Pored toga, ako je potrebno, provodi se studije krvi, urina ili izmeta kako bi se utvrdila specifična bolest PET -a.

Važno!Ne pokušavajte neovisno odrediti uzrok sline kod kućnog ljubimca, pa još više tretirajte ga, vođeni vlastitim razmatranjima. Da bi se utvrdila točna dijagnoza i propisao ispravan tijek liječenja, samo veterinar može.

Što učiniti: Kako pomoći kućnom ljubimcu

U slučaju fizioloških i psiholoških uzroka salivacije, oni ne stvaraju nikakav tretman, problem s vremenom nestaje sam po sebi. Ako se detektiraju strani predmeti u ustima ili jednjaku, jednostavno se uklanjaju. Stomatološke bolesti tretirani odgovarajućim lijekovima, na primjer, koristite natrijev fluorid ili srebrni nitrat, ponekad morate ukloniti zahvaćene zube.

S virusnim infekcijama Pripreme kao što su „i t se mogu napisati. D. Ako se otkriju crvi, provodi se deworming, koji se obično sastoji u uzimanju različitih lijekova propisanih ovisno o vrsti parazita. To može biti "Milbemicin", "Prazikantel", "Selamectin" i T. D.

Obilna slinava kod mačke (mačka) - uzroci i liječenje

Ako se dijagnosticira upala probavnog sustava, Na primjer, gušterača (pankreatitis), tada se provodi tijek intravenske infuzije kapljanja, propisani su antibiotici i različiti specifični lijekovi. Prilikom trovanja kućnog ljubimca Zadovoljan je ispiranjem želuca, osim ako je životinja otrovana kiselinom ili alkalijom. Pravo pijenje i aktivni ugljen također pomažu, što se dodaje u vodu u sjeckanom obliku. U slučaju trovanja kiselinom ili alkalima, životinja se zalijeva posebnim otopinama, u ovom je slučaju potrebno konzultirati se s veterinarom.

Pri dijagnosticiranju onkološke bolesti Možda će biti potrebna kirurška operacija, ali, nažalost, to rijetko pomaže. Bjesnoća je neizlječiva.

Važno!Mrtva pljuvaka i fatalne bolesti su priložene - bjesnoća i onkološke bolesti.

Preventivne mjere

Kao preventivne mjere, preporučuje se sljedeće:

Obilna slinava kod mačke (mačka) - uzroci i liječenje

  • Pratite stanje usne šupljine kućnog ljubimca;
  • Nanesite lijekove iz parazita na nedostižni dio tijela da ližu;
  • Ne ostavljajte lijekove, kućne kemikalije itd. P. tvari, kao i neke vrste zatvorenih biljaka koje mogu uzrokovati njegovo trovanje;
  • Omogućite kućnom ljubimcu uravnoteženu prehranu, isključite kosti iz hrane;
  • provoditi cijepljenje iz bjesnoće i virusnih infekcija;
  • Redovito provodite preglede kućnog ljubimca s veterinarom.
Dakle, ako mačka ima drolu, prije svega, da se konzultira s veterinarom, reći će vam što učiniti kako biste ispravili situaciju. U nekim se slučajevima to stanje ne mora ni liječiti, ali se događa da slinava ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme mačaka. Stoga je u takvim slučajevima bolje ne odgađati posjetom stručnjaku.

petnaest

Članci o toj temi
LiveInternet