Angora rabbit - kakva je pasmina, koliko života

Angora Rabbit prilično je neobičan i lijep predstavnik obitelji s pahuljastom i mekom vunom. Takve se životinje uzgajaju u kućanstvima kako bi dobile krzno i ​​ukusno meso visokog kvaliteta. Prije nego što se bavite rastom pasmine Angore, potrebno je detaljno upoznati sa svojim opisom i značajkama sadržaja.

Povijest podrijetla

Angora je jedna od najčešćih pasmina kućnih zečeva. Prvo spominjanje ovih zanimljivih životinja počelo se pojavljivati ​​u Turskoj. Upravo su iz ove zemlje zečevi pali na teritorij Europe. Doslovno nekoliko godina kasnije mogli bi ih pronaći na gotovo svakoj europskoj farmi.

Povijest podrijetla

Angora Downy zec s pahuljastim bijelim krznom

Bilješka! S vremenom su predstavnici pasmine Angore naučili u cijeloj Euroaziji, a ne samo. Poljoprivrednici u Kini, Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj sudjeluju u uzgoju takvih zečeva.

Opis sorti pasmine

Odlučuju se tri podvrsta zečeva Angora, od kojih svaka ima niz karakterističnih značajki.

Engleski

Neki se poljoprivrednici bave uzgojem zečeva engleske angore. Glavna značajka ovih životinja je neobična boja krzna. Može se naslikati u sljedećim bojama:

 • crno;
 • čokolada;
 • krema;
 • bijela.

Bilješka! Takve životinje imaju veliko tijelo. Teže oko 3,5 kg. Uz pravilnu njegu, težina odraslih životinja doseže 4-5 kg.

francuski

Takve su životinje nešto veće od engleske podvrste, njihova prosječna težina je 4,5 kg. Francuski zečevi imaju neobičnu frizuru, jer vuna ne raste u svim dijelovima tijela. Na primjer, na šapama je u potpunosti odsutan.

Opis sorti pasmine

Francuska sorta angora

njemački

To su najveći zečevi Angora, čija težina može doseći 6 kg. Njihov je pahuljica obojena bijela, ponekad s tamnim isprepletenim.

Važno! Predstavnici njemačke pasmine gotovo se nikada ne tope i ne razbole se.

Rusi

Razlikuje se od ostalih sorti s kratkim ušima i bijelom bojom pahulja. Životinjska tjelesna težina rijetko prelazi 4 kg. Budući da je na tijelu puno pahuljaka, na ulici ih se može zadržati s manjim mrazevima.

Prednosti i nedostaci pasmine

Predstavnici pasmine Angora imaju niz prednosti i nedostataka. Među prednostima takvih životinja ističu:

 • neobičan izgled;
 • mirni lik;
 • Krzno visokog kvaliteta.

Nedostaci uključuju malu težinu, malu količinu vune i potražnju za skrbi.

Sadržaj i uzgoj pasmine

Ljudi koji će uzgajati takve zečeve trebali bi se unaprijed upoznati kako ih pravilno podržati.

Čipovi na izboru i troškovi životinja

Prvo morate odabrati zečeve za rast kod kuće. U ovom je slučaju potrebno pridržavati se sljedećih preporuka:

 • Potrebno je kupiti životinje u posebnim rasadnicima. Bolje je odbiti kupnju u trgovini za kućne ljubimce, jer rijetko prodaju zdrave kućne ljubimce;
 • Prije kupnje zeca, morate ga uzeti u ruku i promatrati njegovo ponašanje. Preporučuje se odabrati mirne pojedince koji ne pokazuju agresiju;
 • Potrebno je provjeriti kvalitetu vune. Trebao bi biti pahuljast, gladak i ne ispasti.

Trošak takvog zeca uvelike ovisi o njegovoj raznolikosti i starosti. Prosječna cijena za malog i zdravog zeca je 1000 rubalja.*

Važno! Odluku o kupnji kućnog ljubimca mora se pažljivo razmotriti, jer je uzgoj zečeva težak posao za koji bi osoba trebala biti spremna.

Raspored zračnice

Posebnu pozornost treba posvetiti rasporedu ptičije, koja će sadržavati pasminu zečeva Angora. Bolje je smjestiti dizajn u staju. Na ulici se avijarija može izvesti samo u toploj sezoni. Zidove i krov strukture treba izolirati kako se životinje ne smrznu. Za izolaciju se koriste pjenasti i krovni materijal.

Prednosti i nedostaci pasmine

Aviar za održavanje

Unutar kućišta morate postaviti odvojene posude za hranu i prehranu. Moraju ih pričvrstiti na zidove kako ih zečevi ne mogu prebaciti.

Hrana

Dijeta zečeva trebala bi biti raznolika. Svakodnevno ih treba hraniti hranom zrna. Također morate dodati voće i povrće u prehranu. Angora zečevi poput repe, jabuka, mrkve i kupusa. Takvi su proizvodi dani u kuhanom ili sirovom obliku.

Zimi se zečevi češće hrane žitaricama i mahunarcima. U drugoj polovici proljeća i ljeta dodaje se više zelenila i svježeg povrća u hranu.

Bilješka! U toploj sezoni u prehranu se dodaju akacija, listovi javora i prašina.

Rasplod

Kasnije pubertet je karakteristično obilježje pasmine zečeva Angora Downy. Samo će se ženka više od jedne godine moći povući potomstvo.

Za razrjeđivanje zečeva kod kuće dovoljno je staviti ženku s mužjakom na kraju proljeća. U isto vrijeme, svaki zec rađa oko 5-7 zečeva. Svi rođeni trebali bi živjeti sa ženkom prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja. Ona će se pobrinuti za svoje potomstvo i nahraniti ga. Kad zečevi mogu sami jesti, mogu se preseliti u zasebne ćelije.

Bolesti

Angora zečevi, kao i druge pasmine, mogu se razboljeti. Među uobičajenim bolestima ističu se:

 • katarakta. Ovo je bolest koja se često nalazi kod zečeva, tijekom koje se na površini oka pojavljuje tanki film. Također, kod nekih pojedinaca, područje oko očiju počinje loše nabubriti;
 • miksomatoza. Zarazna bolest koju samo mužjaci mogu zaraziti. Kao rezultat razvoja mixtaza, limfni čvorovi počinju upaliti. Bez pravovremenog liječenja, bolesni zečevi mogu umrijeti;
 • Encefalozon. Parazitska zarazna bolest, koja se često završava smrću. Bolest utječe na unutarnje organe zeca, posebno na njegove bubrege.

Sadržaj i uzgoj pasmine

Katarakte su uobičajena bolest među zečevima

Životni život

Očekivani život izravno ovisi o uvjetima njihovog sadržaja i zdravstvenog stanja. Ako vam je dobro stalo, oni će moći živjeti više od pet godina.

Bilješka! Maksimalna dob za pojedince ove pasmine je 10 godina.

Zanimljivosti

Postoji nekoliko zanimljivih činjenica o pasmini Angora:

 • Ove su životinje vrlo tihe i gotovo nikada ne stvaraju glasne zvukove;
 • Angore se smatraju najcjenjenijim:
 • U Rusiji su se predstavnici pasmine pojavili u prvoj polovici prošlog stoljeća;
 • Vrlo atraktivan i često sudjeluje u izložbama;
 • Takve su životinje idealne za uzgoj i rast kod kuće;
 • životinje su mirne, pa se dobro slažu s ljudima.

Bolesti

Bujno krzno jedno je od glavnih karakteristika pasmine Angora

Angora zečevi su neobične i lijepe životinje koje su popularne među poljoprivrednicima. Oni se mogu uzgajati samostalno, ali prije toga morate se upoznati s opisom, kao i značajkama njihovog uzgoja.

*Cijene u članku naznačene su u ožujku 2020.

Članci o toj temi
LiveInternet