Mačka ima natečenu šapu i to je hrom: što učiniti

Oteklina udova česta je pojava kod mačaka, ali ovaj se simptom nikad ne pojavljuje bez razloga. Edem je skup limfe, gnoj i krvi u tkivima, može biti uzrokovano ozljedama ili brojnim bolestima. Ako mačka ili mačka ima natečenu šapu, važno je ispitati životinju i obratiti pažnju na dodatne znakove. Kućni ljubimac će moći normalno hodati tek nakon uklanjanja glavnog uzroka i složenog tretmana. Oteklina samostalno može proći ako ga je uzrokovala modrica.

Mogući uzroci i dodatni simptomi

Ako mačka ima bujnu šapu i ne može na nju zakoračiti, vrijedno je pokušati utvrditi uzrok kod kuće. Edem je lokaliziran ili općenito: u prvom slučaju ne nadilazi granice ograničenog područja, u drugom se cijeli ud potpuno nabubri u životinji.

Mogući uzroci i dodatni simptomi

Mačje šape

Bilješka! Češće govorimo o jednoj šapi, ali često dva ili četiri udova nabubre, zbog čega se životinja ne može normalno kretati.

Upala zglobova

S upalom zglobova kao rezultat artroze ili artritisa, udovi nabubre lokalno, što je popraćeno jakim bolovima. Mačka se može šepati na jednoj ili više šapa ako je na nekoliko udova pogođeno artritis. Češće su zglobovi upaljeni kod starijih životinja, čija je pokretljivost ograničena.

Alergijska reakcija

Ako mačka ima tumor na šapi, uzrok može biti akutna alergijska reakcija. Najčešće je to zbog ugriza insekta, edem je u ovom slučaju vrlo velik i popraćen je bolom u udu. PET -u se daje antihistaminici nakon savjetovanja s veterinarom.

Tumor za rak

Rak dojke također može uzrokovati da mačka ima vrlo natečen jastuk na šapi ili cijeli ud. Tumor se može gnjaviti ili nabreknuti, to je zbog preklapanja protoka limfe u posudi i njezine stagnacije.

Prva pomoć ako je šapa natečena

Kako je inspekcija veterinara

Bilješka! Lokalizacija edema bit će sa strane gdje se rak počeo razvijati.

Edem nakon katetera

Često mačja šapa može nabreknuti nakon ugradnje katetera ako se životinja podvrgne liječenju od bilo koje bolesti. Pronalaženje kapice dugo vremena daje nuspojave i može dovesti do edema na mjestima ugradnje igle.

Manjak vena

Stalno oticanje udova - signal venske insuficijencije, iz kojeg životinja najvjerojatnije pati. Bez liječenja, ova patologija može dovesti do akutne blokade krvnih žila, naknadne nekroze, amputacije šape, pa čak i smrti. S bolestima vena, mačka zahtijeva liječenje i promatranje pod kontrolom stručnjaka.

Oštećenje gljivice

Mikoze su također sposobne provocirati oticanje, jaku krom i oticanje udova kod mačaka. Najčešće se razvijaju zbog slabljenja imuniteta. Ako mačka ima natečenu šapu, životinju treba provjeriti na prisutnost gljivične infekcije, čiji simptomi uključuju piling i svrbež kože, peruti i neugodan miris.

Ozljeda

Ako mačka ili mačka imaju zadnje noge, u većini slučajeva ozljede su krive. Životinja može imati prijelom ili dislokaciju koja izaziva oticanje. Jasna značajka - šepajući na jednoj ili dvije šape, crvenilo na mjestu edema, groznica, oštećenja kože i prisutnost rana.

Limfadenitis

Limfadenitis ili upala limfnog čvora također uzrokuje oticanje, češće u aksilarnim područjima ili prednjim udovima. Limfni čvor se povećava i postaje bolan pri pritisku. Često limfadenitis prati razne patologije, na primjer, zarazne bolesti.

Hiperparatiroidizam

Ova se bolest uglavnom nalazi kod mačića u prvim tjednima nakon rođenja. Njegov je uzrok kršenje proizvodnje hormona. Ako mače ima prednju ili stražnju šapu, najvjerojatnije govorimo o hiperparatiroidizmu.

Bilješka! Pored edema, bolest je popraćena hromošću i bolovima u mišićima.

Prva pomoć ako je šapa natečena

Kad mačka ima natečenu šapu, a to je hrom, morate točno znati što učiniti kako biste brzo pružili prvu pomoć životinji. PET se ispituje na prisutnost rana i modrica. Ako jesu, možete ih sami obraditi kod kuće. U teškim slučajevima bolje je kontaktirati veterinarsku kliniku. Standardna pomoć s ranama i malim suppuracijom uključuje:

  • pranje klorheksidinom i vodikovim peroksidom;
  • Kožni tretman s jodom ili alkoholom;
  • Postavljanje zavoja impregnirano s Levomekolom ili Ichthyol mastom.

Budući da udovi mogu nabreknuti iz više razloga, ne odgodite posjet veterinaru. Nije tako teško pronaći prikladnog stručnjaka, važno je da se inspekcija provodi na vrijeme, a tretman je propisan što je prije moguće.

Dijagnostičke metode

Mačke se također primjenjuju na mačke

Bilješka! Nakon propisivanja liječenja, vlasnik će morati pružiti kućnom ljubimcu potrebnu njegu, napraviti ga preljevima, dati lijekove i promatrati raspored.

Dijagnostičke metode

Bez obzira na uzrok edema, uvijek je potrebno dijagnosticirati, što se izrađuje u stacionarnim uvjetima. Liječnik bi to trebao učiniti, nakon pregleda, moći će napraviti točnu dijagnozu. Dijagnoza pomaže otkriti kakav se edem razvio, pogotovo ako je nemoguće utvrditi vidljivo oštećenje i prepoznati uzroke simptoma. Primarna dijagnoza uključuje standardno vanjsko ispitivanje udova i životinje općenito.

Važno! Potrebno je u svakom slučaju provoditi dijagnostiku, ne biste trebali sami postupati sa kućnim ljubimcima bez veterinara. Ovo je prepuno negativnih posljedica i pogoršanja stanja životinje.

Kako se provodi liječenje

X -ray šape

Nakon vanjskog pregleda, po potrebi se uzimaju krvni testovi i druge biološke tekućine, ako je potrebno, provedite kardiogram za procjenu rada srca. Za procjenu oštećenja udova, liječnik provodi MRI ili X -Ray pregled kako bi provjerio prisutnost prijeloma, dislokacija i modrica. Ako se dijagnoza potvrdi, liječi se ud od oteklina i propisuje liječenje.

Kako se provodi liječenje

Morate liječiti kućnog ljubimca prema sustavu koji je odabrao stručnjak, uzimajući u obzir dijagnozu. Ud može nabubriti iz više razloga, pa bi se vlasnik trebao pobrinuti za preliminarnu dijagnostiku i napraviti ga što je prije moguće. Ako je natečena šapa jako upaljena, najvjerojatnije je problem u infekciji. U ovom slučaju životinja zahtijeva antibiotike ili čak kiruršku pomoć.

Važno! Njegovo stanje možete olakšati prije putovanja u kliniku pomoću hladnih kompressa.

U prisutnosti alergija, oni daju tabletu antihistamina, gljivična infekcija će zahtijevati hitan unos. Kad se pojavi oteklina zbog venske stagnacije, artritisa, bolesti bubrega, srca ili jetre, prije svega trebate izliječiti glavnu bolest. Ne pokušavajte sami liječiti kućnog ljubimca i davati mu droge bez prethodnog savjetovanja sa stručnjakom. Edem je simptom mnogih ozbiljnih bolesti koje zahtijevaju hitno liječenje.

Video

Članci o toj temi
LiveInternet