Trag psa i vuka: manje razlike

Tragovi životinja tiskani su u snijegu, prljavštini, pijesku. Lovci, lovci razumiju isječke životinja. Ovo je znanje važno i za ljubitelje šetnje šumom, stanovnicima sela i udaljenih vikendica, posebno na mjestima u kojima žive vukovi. Sposobnost razlikovanja traga psa i vuka pomaže spasiti imovinu, stoku, vlastiti život.

Kako izgleda trag psa: struktura potplata šapa

Pas`s Paw je jedinstven prirodni mehanizam. Psi evolucijski primili udove koji se ne boje od 35 ° C od mraza, mogu se kretati dugo i brzo. To je zbog strukture šapa i cirkulacijskog sustava u njima. U jastucima nogu kućnih ljubimaca, vena i arterija prolaze u blizini, pa krv stalno zagrijava srce.

Kako izgleda trag psa: struktura potplata šapa

Pseći trag u snijegu

Struktura i tragovi psećih šapa:

 • Na svim udovima pasa, četiri dobro razvijena prsta i jedan rudimentarni, ako se uspoređuju s ljudskom rukom, onda je ovo palac;
 • Na prednjim nogama kućnih ljubimaca su veće, uzorak je voluminozniji. Stražnji drhtavi su manji, otisak je slabiji;
 • Srednji prsti rastu jedan blizu jedan drugom, pa je trag zaokružen;
 • Ako je tisak jasan, tada su vidljivi šiljasti trokuti kandži;
 • U središtu šape je peta ili gomila. Ovaj jastuk sa zaobljenim rubovima, u snijegu se tiska kao trokut;
 • Iza pete je jastuk za zglobove. Prilikom hodanja ne odnosi se na zemlju, ali nije beskorisno, jer pomaže prilikom kočenja na skliskim brežuljkama.

Bilješka! Jastuci psećih šapa amortiziraju se prilikom hodanja i trčanja, zaštitite kosti udova od tereta. Prsti na nogama su mobilni, ali životinja ih neće premjestiti. Pas je prst, to jest, kao da je, kreće se na vrhovima prstiju. Zato može odmah promijeniti putanju pokreta, naglo skočite na stranu.

Jastuci, unatoč krutosti, prodiru veliki broj znojnih žlijezda. Ponekad psi čak ostavljaju vlažne tragove na zemlji.

Struktura nogu pasa varira u pasminama:

 • Spitz, Rizenshnauser ima kompaktne i zaobljene otiske s prstiju pritisnih jedni na druge - mačje šape. To su izdržljive pasmine, manje energije troši se na trčanje;
 • U hrtnim se srednjim prstima srednji prsti primjetno duži od ostalih, cijela šapa izduženog - zeca. To su pasmine trkača;
 • Španjolci, Newfoundlands, sjeverne vrste imaju membrane između prstiju. To su jake životinje s dobrim zdravljem.

Bilješka! Unatoč razlici u strukturi šapa koje poznaju osobu za čitanje tragova psa, lako je. Usput izgleda trag psa, lovac će odrediti spol životinje, dobi, težinu.

Kako prepoznati tragove vukova

Tragovi vukova

Kako prepoznati tragove vukova

Vukovi su grabežljivci koji su tradicionalno neprijatelji ljudi. Ali da ih upoznam na naseljima sve je teže. Oni izbjegavaju prebivališta dvoje leganih, jer na genetskoj razini šumski stanovnici imaju sjećanje na opasnost koja proizlazi iz osobe. Bilo je vremena kada su ljudi napali vukove, uništili cijela jata.

Međutim, zagađivači vukovi mogu napasti stoku i usamljenog putnika. Stoga, ideja kako izgledaju tragovi vuka neće ometati stanovnike sela, pastiri. Uzorak vuka je uzak. Srednji prsti se izdaju daleko ispred. Jastučići su konveksni, pa je otisak više olakšanje. Zadnje noge su ovalne.

Bilješka! Kompaktni položaj jastuka čini vukove šape kao da se prikupljaju u prstohvatu.

Trag vuka i psa: razlike

Razlike tragova pasa i vukova

Trag vuka i psa: razlike

Ti predstavnici životinjskog svijeta pripadaju jednoj obitelji - psu. Vuk je najveći od njih. Šape su slične. Ali tragovi vuka i pasa još uvijek imaju:

 • U sivom grabežljivcu trag se više izvlači, u psu je kraći i zaobljeniji;
 • Sporedni vukovi prsti su kraći, srednji strše prema naprijed;
 • Vukovi pritiskaju prste na noge, prikupljaju se u kvržici. Pas ima prolivenu šapu. To se može vidjeti po tisku kandži: oni gledaju unutra sa šumom, u kući - van;
 • Glavna stvar je da možete razlikovati otiske životinja životinja, u intervalu između prstiju na prednjim šapama grabežljivca. Zbog srednjeg postavljenog naprijed između strane, možete postaviti grančicu i neće preći fosu iz srednjih prstiju;
 • Vuk -izbočine na vuku, tako da je trag dublji i teksturniji. Prednji su jastučići usmjereni iznutra, straga - na strane. To je zbog raspodjele opterećenja: na prednjim udovima postaje više na prednjim udovima i torzu životinje. Stražnja strana ostaje lagana i mobilna. Otuda dobro skakanje vuka. Krećući se bacanjima, prevladava 1,5-2,0 m;
 • Pseće noge korak mekši, trag je lagano razmazan. Vuk ima jasan trag;
 • Stražnji udovi su gotovo identični, ali vuk već ima malo.

Bilješka! Koji je hodao svježim snijegom, reći će životinjsku hod: pas uvijek ima namotani lanac tragova, vuk hoda ravno, njegova je linija savršeno ravna. Kogda жivo -to -begut, oTPeчaTki je oliчatьs & kAkdnie -poчti -aterTiMod. Zadatak je dobar samo za rendžere s iskustvom.

Ali pronalaženje seksualnih razlika u odraslim pojedincima neće biti teško. Mužjaci napuštaju širok i veliki tisak, ženke - elegantan mali otisak. Mrlje urina također govore o spolu: ženske pojedince mokraću tamo gdje idu, ostavljajući lokve. Predstavnici muškaraca radije bacaju grmlje, drveće, gromade, dok prskaju urin.

Kategorije težine i starosti zvijeri određuju se dubinom traga: otisak šapa iskusnog psa ili vuka veći je od onog kod mladih životinja. Težina pokvarenog vuka je 60-80 kg, mladi 35-50 kg.

Značajke kretanja grabežljive zvijeri

Vukovi imaju visoko razvijenu psihu, analiziraju situaciju: prvo prate plijen, a zatim pripreme napad. Vukovi hodaju izviđanjem. Otisci padaju u ravnu liniju, korak 65-75 cm. Jato se kreće iza staze lidera, tako da neiskusni promatrač može pomisliti da je jedna životinja prošla.

Bilješka! Kad paket promijeni tečaj ili zadovoljava prepreku, lanac se raspada.

Ako grabežljivci pređu do risa, brzina kretanja povećava se na 20 km/h., Korak se povećava na 80-90 cm. U ovom trenutku stražnje staze su prekrivene na prednjoj strani. I tek kad vukovi uhvate za žrtvu ili bježe, prelaze na galop - 85 km/h. Trag karakterizira činjenica da su stražnje ovalne šape ispred. Lovi i lovci u ovom slučaju promatraju dva para simetričnih otisaka.

Tragovi životinja - cijela znanost. Proučavaju ga lovci, stražari šuma i rezervi. Osnove poučavanja potrebne su običnim ljudima koji žive na udaljenim teritorijima - poljoprivredna gospodarstva, farme, šumarstvo. Bez obzira žive li vukovi u okrugu ili su jata beskućnijih pasa noću lovi, što potiče otiske stopala.

Struktura šapa kod životinja je slična, one su daleke rodbine, pripadaju istoj klasi. Ali postoje mnoge razlike. Pas ima četiri prsta približno iste duljine prikupljena oko središnjeg jastuka (peta) s polukrugom. Kod vuka, srednje veličine vuk je mnogo ispred, šapa se sakuplja u kvržici. Čini se da su otisci vukova već pas. Kandži-trokuti grabežljivca usmjereni su unutra, u psu do strana. Najviše od svega, znak šape dva puta oplođenog, nekada domaćeg, australijskog psa dingo je sličan vučskom stazi.

Članci o toj temi
LiveInternet