Piroplazmoza kod mačaka: liječenje simptoma

Svaki od sretnih vlasnika kućnih ljubimaca, bez sumnje, pokušava se pobrinuti za svoje zdravlje, a ako se bolest dogodi pravovremeno. Postoje bolesti koje je teško dijagnosticirati, ali od ovoga ne postaju manje opasne. Ispod je više detalja o takvim mačkama kao što su piroplazmoza ili, kako se također naziva, babusioza.

Uzroci piroplazmoze

Ovu opasnu bolest uzrokuje paraziti Piroplasma Felis (Babesia filis), lokaliziran u krvi životinje. Nosači patogena u većini slučajeva su krpelji. Kroz mjesto ugriza, mali paraziti (babeza) ulaze u krvne stanice, kao rezultat na koje se razvija mačaka mačaka. Srećom, bolest je prilično rijetka, iako znati njegove simptome, tako da u slučaju njihovog izgleda da traže medicinsku pomoć, svaki vlasnik mačaka treba.

Uzroci piroplazmoze

Opasna bolest

Piroplazmoza je vrlo opasna bolest, zato potražite pomoć liječnika s prvim simptomima lošeg.

Bilješka! Za pokrivene životinje bolest nije osobito opasna, jer rizik od minimalnog.

Piroplazmoza kod mačaka i njihove divlje rodbine koji žive u prirodnim uvjetima (gepardi, jaguari, panther, pum) često se nalazi u afričkim zemljama. Stoga je vrijedno izbjeći nepotrebne kontakte sa životinjama dovedenim iz tih zemalja.

Razdoblje inkubacije i simptomi bolesti

Sve pasmine mačaka bilo koje dobi mogu naštetiti, ali mlade životinje mlađe od tri godine najviše su pogođene. Najčešće se bolest razvija u toploj sezoni - u proljeće i ljeto.

Nakon ugriza ixodičnog krpelja, nosač parazita, patogeni bolesti prodiru u crvene krvne stanice i, jedući hemoglobin, uništiti ih. Kao rezultat toga, zaražena životinja razvija anemiju. Pored toga, paraziti se aktivno razmnožavaju dijeljenjem. Dakle, nakon dva dana u jednoj crvenoj krvi, od 10 do 20 novih mikroorganizama može se računati.

Razdoblje inkubacije obično traje oko tjedan dana. Za to vrijeme, paraziti se množe tako da je posljedica njihovog boravka u tijelu mačke razvoj simptoma proizvoda za intoksikaciju vitalne aktivnosti parazita i masovnog oštećenja i uništavanja crvenih krvnih zrnaca.

Simptomi bolesti

Babusioza kod mačaka počinje se očitovati s općom slabošću, a zatim se razvijaju i drugi simptomi:

  • Letargija i pospanost, životinja spava mnogo više nego inače;
  • Nedostatak apetita i apatije, ponekad životinja uglavnom odbija jesti hranu;
  • povišena tjelesna temperatura;
  • Razvijaju se kratkoća daha i brzog otkucaja srca;
  • Povratak je moguće;
  • Očigledna žutica sluznice očiju, kao i usnu šupljinu;
  • Promjena boje urina (zbog prisutnosti hemoglobina u njemu, postaje crvena ili smeđa)-specifičan znak bolesti, koji bi trebao postati signal za odgovarajući pregled;
  • Kršenje aktivnosti gastrointestinalnog trakta.

Bolest se odvija prilično brzo, samo nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma, može se pojaviti blokada bilijarnog trakta, kvar u radu bubrega, pa čak i paralize udova. U nedostatku pravovremene medicinske pomoći, smrt je moguća. Zato, kad se očituju prvi simptomi bolesti, morate odmah kontaktirati veterinara.

Kronični oblik

S pogrešnom metodom liječenja ili u posebno teškim slučajevima bolesti, možemo razgovarati o njegovom kroničnom tijeku. U ovom slučaju, recidivi bolesti nastaju nakon određenog vremenskog razdoblja i svaki put zahtijevaju medicinsku intervenciju.

Da biste bili sigurni da je liječenje učinkovito izvedeno i patogeni u krvi su u potpunosti uništeni, preporučuje se da se podvrgne drugom pregledu s intervalom od 10-14 dana za otkrivanje živih patogena.

Razdoblje inkubacije i simptomi bolesti

Liječenje Babusija

Važno! Tijekom terapije treba koristiti prilično toksične lijekove, pa bi se dijagnoza trebala temeljiti na potpunom pregledu.

Dijagnostika i liječenje

Ako sumnjate na bolest, potrebno je provesti pregled, što uključuje proučavanje razmaza, serološki test krvi i PCR metode, koji daje najpotpunije i najpouzdaniju sliku o uzroku mačke bolesti.

Liječenje babusioze sastoji se u uništavanju samog patogena, a također je usmjereno na uklanjanje simptoma opijenosti bolesne životinje.

Bilješka! Liječenje piroplazmoze sastoji se u uporabi prilično toksičnih lijekova, pa bi dijagnozu trebala biti pouzdano potvrđena odgovarajućim pregledima.

Dijeta u liječenju

Nahrani mačku koja pati od babusioze bolja je od tekuće hrane, a općenito, značajno povećava volumen tekućine koja se konzumira svakodnevno. To će utjecati na diuretički učinak na životinju, što će zauzvrat pomoći da se brzo riješi simptoma opijenosti.

Dijeta kućnog ljubimca koji je bolestan od piroplazmoze, pogotovo ako bi ovo mače trebalo biti usmjereno na obnavljanje zaštitnih sila tijela životinje, stoga bi se trebalo razlikovati u ravnoteži i sadržaju kalorija, biti raznoliki. Pored toga, ne zaboravite na potrebu podizanja razine hemoglobina, značajno smanjene zbog bolesti.

Kronični oblik

Prehrana mačke, osvijetljena piroplazmozom, treba uravnotežiti i obavezno uključiti sirovo meso

Važno! Prehrana pahuljastog kućnog ljubimca mora uključivati ​​sirovo meso, jetru, mliječne proizvode, kao i pripravke željeza.

Prognoza bolesti

Razvoj piroplazmoze kod mačaka i njegovih simptoma ovisi o težini oštećenja i starosti PET -a. Što je manje patogena kada je ugriz nosača ušao u krvotok i mlađe je mačka, veće su šanse za njegov oporavak. Drugi važan uvjet za povoljan ishod bolesti je pravovremen i pravilno propisano liječenje, koje bi se trebalo temeljiti na posebnom ispitivanju.

Dijagnostika i liječenje

Pravovremeno i ispravno liječenje ključ je povoljnog ishoda bolesti

Prevencija babyzioze

Mnogo je teže liječiti piroplazmozu nego poduzeti preventivne mjere za borbu protiv moguće infekcije. Prije svega, prevenciju mačjih lezija treba obaviti s krpeljima. Za to, periodično, posebno u proljetnoj i ljetnoj sezoni, životinju treba tretirati posebnim kapima koje se nalaze na kožu na Withersu, a također upotrijebite poseban sprej protiv krpelja neposredno prije hodanja prije hodanja.

Mačja piroplazmoza opasna je bolest uzrokovana mikroorganizmi parazitski u krvotoku životinje. Nakon pojave prvih simptoma, bolest se razvija vrlo brzo i, u nedostatku pravovremene medicinske skrbi, može uzrokovati smrt životinje. Mačke bilo koje pasmine i bilo koje dobi mogu dobiti oldziozu, pa je vrlo važno izvršiti preventivne mjere. Trebali bi imati za cilj spriječiti oštećenje kućnog ljubimca s ixodijskim krpeljima, a to su nosači opasne bolesti.

Članci o toj temi
LiveInternet