Goby grey mačka: stanište i opis

Stanište

Postoje neke vrste mačaka o kojima su jedinice čule.

Čak i istraživači malo znaju o nekim od njih.

Kineska divlja mačka pripada njima.

Tko je kineska planinska mačka, može li se zadržati kod kuće i vrijedi li pokrenuti divlju mačku - o tome ćemo razgovarati u članku.

Stanište

Ova životinja živi u stepi i planinama na sjeverozapadu Kine (u provincijama Gansa i Sichuan, u Qinghaiu, Ninsusu, Xinjiangu i Unutarnjoj Mongoliji) i na jugu Mongolije. Stanište

Dali si znao?U svijetu postoji više od 30 vrsta divljih mačaka. Najveći od njih je Daleki istočni tigar (njegova težina 350 kg), a najmanja je "zahrđala" mačka (teži samo 1,5 kg).

Stanište

Povremeno se nalaze u šumama i stepenim područjima, na razini do 3000 m nadmorske visine.

saznati,

Ranije se upoznala uglavnom na području pustinje Gobi, što se odrazilo na drugo ime - "Pustinja" ili "Gobi Grey Mačka". Kasnije se počeo češće susretati u planinama.

Morfologija

Glava je velika i široka, više od ostalih malih mačaka. Uši su velike, završavaju s malim četkicama. Poput pustinjskih kolega, ona ima vunu na jastucima šapa, iako ne živi u samoj pustinji. Rep je moćan, gust, okrugli, s nekoliko poprečnih prstenova na kraju. MorfologijaVuna Dugačak, gust, s istim gustim podlogom. Ljeti, vuna stječe sivo-žutu nijansu, nakon što je molila zimu, postaje sve duže i deblji i mijenja boju u sivo-smeđe boje.

Vuna je prekrivena prugama i mrljama različitih veličina, ne razlikuju se osobito, samo na stranama postaju istaknutiji. Na želucu je boja vune svjetlija nego na stražnjoj strani i stranama. Vrh repa je crn.

Mogu dostići duljinu od jednog i pol metra, srednja životinja doseže oko metra duljine, a trećina ove duljine je rep. Životinja je niska - Na Withersu dosežu 35 cm.

Prosječni mužjak teži 7-9 kg, ženke su manje od 4 do 7 kg.

Ekonomski značaj i uloga u ekosustavu

Kineska divlja mačka ima neke pozitivne vrijednosti za ljude - pomaže u kontroli populacija malih glodavaca (hrana, bazeni). Ti su glodavci osnova prehrane mačaka. Ekonomski značaj i uloga u ekosustavuIzravno ljudske aktivnosti nisu opasne.

Lov za njih se ne provodi, pa čak ni zabranjeno.

Ali iz njihovih kože, tradicionalni kineski šeširi čine, tako da se njihovo krzno nalazi na tržištima.

Populacija divljih mačaka postupno se smanjuje.

Takve divlje mačke kao kućnog ljubimca biraju se kao kućnog ljubimca

Uključeni su u popise ugroženih vrsta. Prema približnim procjenama, u Kini nema više od 10 tisuća odraslih osoba ovih mačja.

Na aktivnost osobe utječe smanjenje stanovništva - mnoge životinje umiru od trovanja poljoprivrednim otrovima koji su uništavali glodavce, kao i od smanjenja broja glavnog plijena - malih glodavaca. Značajke sadržaja divljih mačaka kod kuće

Značajke sadržaja divljih mačaka kod kuće

Unatoč svojoj maloj veličini, ovo je još uvijek divlja životinja. A ako odlučite pokrenuti takvog kućnog ljubimca, trebali biste znati s kojim poteškoćama možete naići prilikom držanja divljih mačaka.

Divlje životinje, koje su sadržane u kućama

Životni stil i ponašanje

Zbog slabog istraživanja o kineskim mačkama, malo je poznato.

Vode noćni način života, aktivni u sumrak i prije zore. Usamljenja žive odvojeno, praveći parove tijekom bračnog razdoblja.

Burrows u zemlji, u kojem provode sate dnevnog svjetla. Ženke grade više zaštićenih i dubokih rupa od mužjaka.

Stoga će ga teško zadržati u stanu - životinja će tražiti mjesto gdje se sakriti, gdje napraviti rupu za sebe. Kao rezultat toga, namještaj, stvari mogu patiti. Također je vjerojatno da će vam se svidjeti njegova noćna aktivnost. Značajke sadržaja

Hrana

Glavni plijen su mali glodavci (molovi, bazeni) i ptice.

Da bi otkrili žrtvu, mačke koriste svoje oštro saslušanje. Oni mogu otkriti glodavce koji se kreću u svojim tunelima na dubini od 3-5 cm. Prati ostale žrtve, progoni progon i ubijaju, puknu i ugrize za vrat.

Životinja Kod kuće će biti potrebno osigurati hranjenje 100 % podudarajući se s njegovom prirodnom prehranom. Inače će se poremetiti ravnoteža tvari u mačjem tijelu, problemi s mišićno -koštanim sustavom započet će.

Reprodukcija

Razdoblje za brak Traje od siječnja do ožujka, tijekom tog razdoblja stvaraju se privremeni parovi. U svibnju se rodi nova generacija - od 2 do 4 mačića. Žive s majkom u rupi i u dobi od 7-8 mjeseci započinju neovisni život. Goby grey mačka: stanište i opis

Dali si znao?Sve divlje mačke su usamljenici osim Lviva. Lavovi su jedini koji stvaraju klanove ponosni su.

Pri održavanju kuće teško možete pronaći par za svog ljubimca u svom okruženju. Stoga biste se trebali pripremiti za moguće probleme u razdoblju braka - povećana agresija, označavajući teritorij.

Neće raditi na kastrizaciji ili sterilizaciji životinje - poput mnogih divljih mačaka, kineska mačka ne podnosi anesteziju i umrijet će na operativnom stolu.

Provjerite SI

Neprijatelji

Mačka gobi ima prirodne neprijatelje, a drugi grabežljivci ne love na njih. Vukovi i medvjedi mogu ubiti mladunče bez zaštite.

Glavna prijetnja vrsti je samo osoba i uništavanje glodavaca - glavno vađenje divljih mačaka. Goby grey mačka: stanište i opisIndustrijski lov na mačke se ne provodi, ali propovjednici mogu loviti, kako bi dobili kože.

Životni vijek

Očekivanje života u prirodnim uvjetima nije poznato. 10-12 godina živi u zatočeništvu.

Značajke sadržaja

Sadržaj takve mačke kod kuće je vrlo težak. Unatoč svojoj ne baš velikoj veličini, takva mačka može uzrokovati puno problema.

Važno!Treba imati na umu da je kineska planinska mačka divlja životinja koja nije namijenjena održavanju kod kuće.

Ova životinja vodi jedinstveni način života, potreban mu je prilično opsežan teritorij, koji će mačka razmotriti svoje. Takva mačka ne prepoznaje vlasnike na njemu i neće se pokoriti.

Mačka je navikla za obilježavanje svog teritorija i navikavanje na ladicu bit će gotovo nemoguće. Životinja neće odbiti odabrani osamljeni kut. Goby grey mačka: stanište i opisDrugi problem koji proizlazi iz takvih kućnih ljubimaca je oštrenje kandži. Mačka će ih definitivno pooštriti. A ako obična domaća mačka može uzrokovati probleme namještaju, tada divlja mačka može u potpunosti uništiti vaša sjedala.

Sukobi s drugim kućnim ljubimcima ne mogu se izbjeći. Divlja mačka ne pomiri se s suživotom s drugom mačkom, psom ili nekim drugim.

Važno!Neke se mačke mogu shvatiti kao konkurent čak i osoba.

Mački je potrebna prehrana, potpuno identična svom prirodnom. Inače će se prekršiti njegov metabolizam. Kineska planinska mačka je vrlo malo proučena.

Veterinari praktički nemaju informacije nego što se razbole i kako ih postupati. Pored toga, obični liječnik može odbiti liječiti divlju životinju. Goby grey mačka: stanište i opisDakle, opisali smo ovu rijetku i malo proučenu životinju. Kao što vidite, gotovo je potpuno prilagođen životu u zatočeništvu.

Stoga vrlo pažljivo razmislite vrijedi li pokrenuti mačku kineske pasmine kod kuće.

Članci o toj temi
LiveInternet