Zašto mače slomi brkove: glavni razlozi i što učiniti

Postoji prilično čest problem kada mačić razbije brkove. Istodobno, neki od vlasnika ne znaju ni da brkovi nisu ukras mačke, već njegovi dodirni organ. Svaki Usik nalazi se duboko u koži i okružen je živčanim završecima koji prenose informacije u mozak. I stoga bi promjena njihovog integriteta trebala biti barem budna.

Glavni razlozi

Svaki od brkova je neovisno tijelo koje je prenosilo informacije u cerebralni korteks. U procesu njihovih vibracija, kao i iz kontakta s objektima, životinja prima informacije o njihovom mjestu, okolnoj temperaturi, kao i svom položaju. Stoga, ako je mače odbio brkove, postaje bespomoćni prije vanjskog svijeta.

Zašto su se mačji brkovi prekinuli?

Odrasle životinje karakterizira djelomična zamjena brkova kada stari ispadaju, i nove. Ako mačka ima aktivan gubitak vibrisa ili vizualno, postaje manji, vlasnik bi trebao obratiti pažnju i pronaći mogući razlog. Takav simptom može imati ili banalni uzrok i razgovarati o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Vanjski čimbenici gubitka brkova uključuju:

 • Niska vlaga. Takav se problem događa tijekom razdoblja grijanja.
 • Često kupanje životinje, kao i upotreba šampona loše kvalitete.
 • Hormonalne neispravnosti u adolescenciji.
 • Nedostatak vode. Odbijanje pijenja ili prekomjerna apsorpcija tekućine prilika je za kontaktiranje veterinara. Gubitak antena u ovom je slučaju bezopasan simptom opasnih bolesti.

Glavni razlozi

Brkovi koji su ispali kod mačke

Unutarnji čimbenici uključuju sljedeće:

 • Nepravilna prehrana. Istodobno, brkovi mogu pasti i s prirodnom prehranom i pri hranjenju industrijskih spojeva. U prvom slučaju, surogatni proizvodi, kao i meso koje se podvrgava kemijskim tretmanima, postaju razlog. U drugom slučaju, najčešće se krivi jeftina hrana koja se sastoji od velikog broja graha, boja, kemijskih soli i drugih opasnih tvari.
 • Alergija. S individualnom netolerancijom na određene komponente, vuna se može pogoršati, položiti kandže, ispasti i odbiti brkove. Moguće je i crvenilo očiju i razvoj dermatitisa.
 • Nedostatak vitamina. Razvoj nedostatka vitamina prikazan je na kvaliteti vune, obrva i brkova. Ako životinja s hranom ne dobije potreban volumen elemenata u tragovima i vitaminima, potrebno je dodatno uvesti aditive za vitamine u prehranu.
 • Nedostatak elemenata u tragovima. Često se brkovi mogu slomiti zbog nedostatka kalija, magnezija, fosfora i kalcija. Svi su ti elementi korisni u kompleksu, inače je gubitak brkova mogući minimum. Glavni razlog može biti razvoj urolitijaze i hipokalni rug.
 • Hormonalni poremećaji. Višak ili nedostatak hormona može dovesti do mnogih problema. Ali prije svega, vuna i brkovi trpe. Često postoji prekomjerna težina.
 • Prisutnost parazita. Buhe i krpelji mogu dovesti do alergijskih reakcija, kao i smanjenja imuniteta mačaka, što negativno utječe na stanje vune i brkova. Vlavoyeds su u stanju grickati vibrise u svojoj bazi.
 • Gljivične bolesti. Pod utjecajem gljivice začepljene su folikule kose, stvaranje kore i rasta na koži. Vibrissas može prerasti u kožu ili uopće ne klijati.

Važno je strogo promatrati dozu vitaminskih kompleksa, jer višak vitamina nije manje štetan od njihovog nedostatka.

Gubitak brkova kod mačića

Odgovor zašto su mačići odsječeni brkovi, najčešće leži u promjenama povezanih s godinama. Mlade tanke vibrise nakon pada zamjenjuju odrasli gusti.

Što učiniti vlasniku

Vlavoeds kod mačke.

Međutim, oni se iz tog razloga ne razbijaju uvijek kod mačića, još uvijek postoje psihološki čimbenici:

 • Životinje mogu razbiti vibrane jedna drugoj, pokazujući tako superiornost.
 • Mamina mačka može otjerati antene zrelog mačića ako ih dugo ne razdvaja.
 • Ponekad djeca mogu izgorjeti ili obrezati vibrisu. O tome kako se ponašati sa životinjom, potrebno je objasniti iz djetinjstva.

Ovisno o pasmi

Ako nije jasno zašto je mače prekinulo brkove, trebalo bi ga uzeti u obzir pasminu. Dakle, neke mačke u prirodi imaju veću tendenciju gubitka, pa čak i odsutnost brkova. To se odnosi na sve sphince: Don, St. Petersburg, Kanađanin, i njihovi hibridi: vilenjaci, Bambino i drugi.

Iskoristiti njegu

Pojava vibrisa u sfingi

Za ostale pasmine karakteristične su duge i bujne brkove. Na primjer, u Maine Coonsima odrastaju do 20 cm. U pasminama s kovrčavom kosom, poput njemačkog rexa i drugih, vibrise su iskrivljene i prilično guste.

Važno! Bez obzira na vibrane, ne mogu se rezati, slomiti, ukloniti - to ne samo da će bolovati životinji, već će dugo dovesti do jakih stresa.

Što učiniti vlasniku

Da ne postavi pitanje zašto mačić razbija brkove, dovoljno je promatrati nekoliko pravila:

 • Kupite hranu visoke kvalitete uravnotežene potrebnim vitaminima i mineralima. Budući da nedostatak može dovesti do gubitka vibrasa ili kršenja njihovog integriteta.
 • Za prehranu mačića bolje je odabrati prirodnu hranu koja se sastoji od mesa, poginulih i povrća. Kao aditivi možete koristiti biljno ulje i jaja.
 • U adolescenciji su posebno važni elementi u tragovima: kalcij, magnezij, kalij i drugi. Na preporuku liječnika, trebali biste odabrati kompleks koji bi imao optimalan omjer ovih elemenata.
 • Ako se otkriju kršenja mineralne ravnoteže, Gamavit je dobro prikladan. Kako to prihvatiti i zašto, veterinar će reći.

Kada je prehrana, industrijska hrana visoke kvalitete, za životinju nisu potrebni dodatni vitaminski kompleksi.

Je li gubitak brkova opasan

Budući da mačji brkovi nisu samo nakit, već i glavni dio dodira, njihov će gubitak uzrokovati određene probleme. Bez njih, životinja najmanje mjesec dana postaje bespomoćna noću, neće moći predvidjeti vjerojatnu opasnost i odrediti veličinu okolnih objekata.

Zašto mače slomi brkove: glavni razlozi i što učiniti

Slomljeni brkovi

Gubitak vibrisasa nije samo neugodan za životinju, već u nekim slučajevima može ukazivati ​​na bolesti: hormonalni kvarovi, iscrpljenost ili pretilost, urolitijaza ili zatajenje bubrega.

Iskoristiti njegu

Ne postoje posebni postupci u skladu. Mjesto njihovog gubitka ili razbijanja nije potrebno za obradu, kao i provođenje bilo kojeg drugog postupka. Međutim, postoji niz manipulacija koje definitivno ne bi trebalo učiniti.

Ne možete izvući, razbiti ili rezati brkove. Čak i ako postoji sumnja da su predugi ili je neugodno hodati s njima - uklanjanje brkova i kršenje njihovog integriteta je zabranjeno. Pored toga, pravilo, ako režete vibrisa, oni će dalje rasti duže - u osnovi pogrešnog.

Gubitak 1-2 antena za mačića nije opasan i prirodan je. U drugim slučajevima trebali biste pažljivo pogledati životinju i pokušati pronaći uzrok gubitka mase njegovih dodirnih organa. U prisutnosti istodobnih simptoma, kao i sumnje u prisutnost bolesti ili parazita, trebali biste se posavjetovati s veterinarom. Inspekcija i testovi pomoći će u prepoznavanju uzroka gubitka ili pogoršanja antenatalnog stanja kod mačića.

Članci o toj temi
LiveInternet