Lambioza kod mačaka: simptomi i liječenje

U mladoj dobi, mačke su posebno česte kod bolesti poput jambbioze. Kako se nositi s ovom bolešću i što je? Odgovori na ta pitanja predstavljeni su u nastavku.

Što trebate znati o bolesti?

Lambbioza je zarazna bolest uzrokovana flagelularnim protozom. Žive u crijevnom traktu, češće u malom i dvanaesniku. Jambbioza je najčešća bolest među životinjama. Za mnoge kućne ljubimce može se odvijati potpuno asimptomatski.

Što trebate znati o bolesti?

Bolesna mačka

Važno! Lamblia nije bakterije, virusi ili crvi. Najjednostavnije su jednoćelijske životinje, a Lambija jedna od njih.

Mačja jamstvo: Načini infekcije

Giardia karakterizira dvostruki skup kromosoma i dvije jezgre jezgre. U formi nalikuju kapljici s flagelom. Zaokruženi dio je prednji dio ćelije, a ispod njega ima sisajući disk. Zahvaljujući ovoj adaptaciji, mirno usisava zidove crijeva i započinje svoj parazitski život. Uz pomoć vila, ona apsorbira probavljenu hranu vlasnika.

Mačja jamstvo: Načini infekcije

Vrsta lamblije

Infekcija se javlja oralno. Ciste ulaze u usnu šupljinu kroz zaraženu hranu ili vodu. Drugi način je zaraziti kroz izmet ionako bolesne zvijeri. Možda mačka koristi jednu ladicu s već bolesnim kućnim ljubimcem.

Simptomi mačke u mački

Mačka pije iz lokve

Simptomi mačke u mački

Često se prvo razdoblje odvija kod mačaka asimptomatsko, klasificirati simptome i sami provoditi liječenje potpuno je teško. Zbog male količine mikroorganizama, oni nisu sposobni negativno utjecati na crijevnu mikrofloru. Slučajevi tekuće stolice su rijetki. Postupno, PET može manifestirati takve simptome:

 • proljev. Rijetke ili sustavne, tekuće ili meke stolice s oštrim i neugodnim mirisom. Ponekad su izmet životinje obojeno zeleno ili postoji krv;
 • Gubitak u težini. Mačića zaražena Lamblijom počinje zaostajati u rastu. Odrasle životinje jednostavno gube kilograme, iako apetit ostaje normalan i stabilan;

Kako dijagnosticirati bolest lamblioze kod mačaka

Izmjerite mjerenje mačke

 • Neke mačke počinju povraćati;
 • Suha koža. Zbog života giardije u tijelu mačke, sadržaj vitamina smanjuje se. To dovodi do krhkosti vune i suhoće kože;
 • letargija. Općenito, zbog lošeg zdravlja kod mačaka, aktivnost se smanjuje, postaju mnogo manje razigrane nego prije;
 • alergija. S dugotrajnim nalazom protozoa u tijelu, alergijske reakcije očituju se u tijelu.

Kako dijagnosticirati bolest lamblioze kod mačaka

Da biste dijagnosticirali bolest, postoji nekoliko načina za otkrivanje parazita. Kao što je:

Liječenje

Pregled mačaka i kako to liječiti

 • Analiza svježe kombiniranih masa izmeta. Ali stanice napuštaju tijelo ne svaki put kada kućni ljubimac ublaži potrebu. Za takvu analizu morat ćete pogledati kliniku više od jednom, najmanje tri dana. U nekim je slučajevima potreban i tjedan dana za točnu rezoluciju dijagnoze. Pored toga, svježina izmeta trebala bi biti oko dva sata;
 • Lančana reakcija polimeraze koristi se za identificiranje protozoa. Suština ove dijagnoze je da se zahvaljujući određenim tehnologijama može otkriti DNK štetočina. PCR širi male kolonije kako bi otkrio dijagnozu. Da bi se postavila dijagnoza, takva je analiza prikladna, ali ne i za sustavni pregled, jer neće dati pouzdane informacije o oporavku;
 • Imunokromotografska metoda koristi se za brzo dobivanje analiza. Zahvaljujući ovoj metodi, štapići s analizama obojeni su u karakterističnoj boji, s reakcijom s određenim antitijelima. Nažalost, ova metoda nije prikladna za promatranje razvoja bolesti i bit će učinkovita s živopisnim znakovima određene bolesti.

Koji su testovi potrebni?

Za dijagnozu, prije svega, bit će potrebna analiza izmeta životinje. Upravo će se udarcima odrediti prisutnost određenih mikroorganizama u tijelu životinje.

Liječenje

Ako se simptomi nađu kod mačaka, liječenje mora propisati veterinar. Stručnjaci preporučuju takve specifične lijekove kao što su: abendazol, tinidazol, metronidazol. Posljednji od lijekova prilično je ogorčen, pa se proizvodi u dodatnoj školjci. Tu je i lijek, isti kao i prethodni, ali može se propisati trudnicama - fibodazol. U teškim slučajevima kombinacija metronidazola i frazeološkog.

Prognoza za mačke bolesnike s jambbiozom

Pakiranje metronidazola

Liječenje giardiasize kod mačaka nije jednostavno, stoga su probiotici propisani za obnavljanje crijevne mikroflore. Enterosorbents se koriste za uklanjanje toksina proizvedenih od Lamblia.

Pažnja! U kritičnim slučajevima, životinja možda neće podleći uobičajenom liječenju, a kapi će zahtijevati simptomatsko liječenje dehidracije.

Nakon navodnog oporavka, bit će potrebno ponovo uzeti analize. Treba ih uzeti oko 3 puta, sve dok sva ova 3 puta nisu potvrdila rezultat.

Prognoza za mačke bolesnike s jambbiozom

Giardias se brzo razmnožava u tijelu. U početku se najjednostavniji počinje pričvrstiti na crijevni epitel i sisati masti i ugljikohidrate. Zidovi crijeva su oštećeni, što narušava sekretornu i motoričku funkciju crijevne šupljine. Sami Giardias razlikuju proizvode svoje vitalne aktivnosti izravno u unutarnje okruženje i polako otrovaju životinju.

Kad se broj jednoćelijskog povećava, počinju nanositi ogromno oštećenje tijela. Oštećenja i upala pojavljuju se na crijevnim zidovima. Rad apsorpcije proteina, glukoze i masnoće -bitorivih vitamina krši se. Nadalje, vitamini u PET -u razvit će nedostatak vitamina, a crijevna mikroflora će biti poremećena.

Važno! Bolest nije fatalna, poduzimajući mjere na vrijeme, možete izliječiti životinju. U riziku su samo slabe stare životinje ili mačke s imunodeficijentom.

Može li mačka zaraziti osobu lambbiozom

Ovo je pitanje kontroverzno. Za svaku vrstu sisavaca postoji zasebna vrsta lamblije svojstvene samo njima. Vjerojatno su mačke zaražene samo od mačaka i to ne prijeti osobi. Ali nemojte zanemariti sigurnost, bolje je uzeti u obzir da vjerojatnost infekcije i dalje postoji. Potrebno je dezinficirati ladicu za mačke i nadzirati njegovu higijenu.

Može li mačka zaraziti osobu lambbiozom

Životinja je u kontaktu s osobom

Lambija u mačkama: prevencija

Postoje preventivne mjere koje će pomoći u sprječavanju lamblioze kod mačaka:

 • Poštivanje higijene. Bolje je koristiti izbjeljivač klora za zaštitu okoliša. Operite zdjele mačaka pod kipućom vodom, a omiljena mjesta kućnog ljubimca također se obrađuju;
 • Morate pratiti kvalitetu vode. Kad otpad uđe u rezervoare, postoji vjerojatnost lamblijine infekcije. Očuvanje čistoće vode ključno je za zdravlje životinje;
 • Ako mačka konzumira voće ili povrće, treba ih oprati;
 • Bolje je što prije identificirati simptome bolesti, pa je potrebno nadzirati stanje mačke.

Lambija u mačkama: prevencija

Promatranje bunara -bivši kućnog ljubimca

Dakle, ako postoji sumnja da mačka ima lambliju, simptome i liječenje treba procijeniti liječnik. Možda će pretpostavke o bolesti biti pogrešne, a novac za antibiotike trošit će se uzalud. Treba ispitati inspekciju kućnog ljubimca u veterinarskoj klinici.

Članci o toj temi
LiveInternet