Pas liže šape i stalno se uzdiže na kožu

Jao, mnogi su vlasnici suočeni s ovim problemom. Netko ne obraća pažnju na to, misli da pas liže šape iz dosade ili liže ranu tako da brže zacijeli. Ali nije sve tako jednostavno kao što se može činiti. Ponekad ovaj znak može prenijeti loše posljedice. U nekim slučajevima to može dovesti do smrti.

Zašto pas liže šape

Mnogi uzgajivači pasa zanimaju pitanje zašto pas liže šape, pa čak i toliko često. Možda je ovo loša navika ili simptom ozbiljne bolesti. Vrijedi li zvučati alarm? Razlozi takvih navika su različiti.

Zašto pas liže šape

Ako pas često liže šape, ovo je prilika da to pokaže veterinaru

Bilješka! 9 je razloga zbog kojih pas počinje lizati šapu, a svi zahtijevaju posebnu pažnju. Oni mogu postati i posljedica bolesti i uzroci mentalnog poremećaja.

Glavni razlozi

Glavni razlozi zašto pas liže šapu na kožu, su paraziti, upala ili problemi sa želucem. Nije ih uvijek lako riješiti, ali s pravim tretmanom, tegobe će se brzo povući, a kućni ljubimac će opet moći živjeti sretan i puni život.

Alergijska reakcija

Možda je to najčešći razlog koji se događa u 80 % slučajeva. Pas počinje doživljavati jak svrbež uzrokovano upalom kože. Hrana može biti iritantna.

Glavni razlozi

Crvenilo na jastučićima

Alergija - urođena bolest. Prenosi se na isti način kao i kod ljudi, na genetskoj razini. Stoga se ne bojte da je pas nositelj bolesti. Alergijama pas liže šapu na kožu, počinje gristi bolno mjesto. Crveni jastuk na šapama pokazatelj je alergije, budući da se crvenilo pojavljuje zbog svrbeža u zahvaćenom području i jastucima.

Važno! Potvrđujući čimbenike da pas ima alergije, curenje nosa, neugodan miris, suze očiju i iscjedak mogu se pojaviti iz ušiju.

S ovim simptomima, pas neće prestati lizati šapu, a bez pomoći stručnjaka, njegovo će se stanje naglo pogoditi. Važno je pronaći uzrok alergija i riješiti se što je prije moguće, u protivnom kućni ljubimac nikada neće biti bolji. Ne biste se trebali ustručavati s tim, jer pronalaženje izvora nije tako jednostavno, a pas neće reći od čega će mu biti dobro.

Gljiva

S gljivicom, pas ispada i ćelava glava se formira na određenom području šape. Gljiva raste i razvija se, tako da će zaraženo područje rasti sve dok se vlasnik ne obrati veterinaru radi pomoći. Ovu je bolest vrlo teško iznijeti, jer pas stalno donosi šape, a ova bolest može prebaciti s jednog mjesta na drugo.

Bilješka! Pas bi trebao manje komunicirati s drugim kućnim ljubimcima. Parazitska gljiva brzo se prenosi na životinje, a problematično je donijeti je. Vrijedno je savjetovati se s veterinarom koji će definitivno odrediti što je bolje za kućnog ljubimca: mast ili sprej.

Osip od pelena

Takav se problem pojavljuje kod pahuljastih životinja s dugom kosom. Uzrok osipa pelena je netočna briga. Psi se također znoje, a znoj korodira kožu. Osisom pelena, pas liže šapu kako bi ublažio iritaciju, ali zbog duge vune ne može si pomoći. Ovaj je problem lako riješiti: trebali biste dobro okupati psa, posebno isperite između jastučića, a zatim se vuna temeljito osuši.

Upala kože

Uzrok upale kože može biti rascjep ili mikroorganizmi u rani. Pas ne može sam izvaditi rascjep i počinje lizati bolno mjesto. Kao rezultat toga, pas baca šapu na bol.

To je važno! Ne možete pokrenuti takvu bolest, u protivnom pas može izgubiti prednju ili stražnju šapu. Za obradu i uklanjanje stranog tijela potreban je zahvaćeno područje, zavodeći ranu. Boindikacija neće dovesti do ničega dobrog.

Je li dopušteno pustiti psa da liže šapu

Upala rane može dovesti do amputacije

Problemi s želucem

U vezi s ovim problemom, pas počinje lizati noge. Lizanje je čest pokazatelj problema povezanih s želucem. Ovo je pas pokušava izazvati refleks gaga kako bi olakšao njegovu bolest. Ako kućni ljubimac počne pokazati tako čudno ponašanje, odmah biste se trebali obratiti profesionalcu. Problem može biti u pothranjenosti.

Neurološki i mentalni problemi

Nastaju zbog pogrešnog stava prema životinji. U pozadini toga kućni ljubimac ima napetost i bol u mišićima, što uzrokuje nelagodu životinje. Ugrizeći ili lizati prednje šape, pas pokušava spriječiti ovaj neugodan osjećaj. Veterinari također povezuju ovaj problem s deformacijom kralježnice i neugodnim povodom. Često, dok hodaju, ljudi povlače pse, ali to se ne može učiniti.

Mentalni problemi su stres domaće životinje. Navika se proizvodi na temelju mentalnih problema. Često da ublaži stres ili se riješimo dosade, pas liže šape. Stoga je vrijedno posvetiti više pozornosti na vašeg ljubimca.

dodatne informacije! Moguće je da lizanje šape može biti loša navika. Da biste odbili psa iz takvog hobija, morate započeti više vremena za njega. Pas će brzo zaboraviti na naviku ako je strastven prema nečemu. Inače, poseban sprej može vam pomoći.

Kako spriječiti psa da liže čireve

Svaki drugi pas nalazi se u neurološkim problemima

Je li dopušteno pustiti psa da liže šapu

Pseća slina nije tako iscjeljujuća kao što razgovaraju o njoj. Zbog ove zablude, domaćini često ne obraćaju pažnju na rane svog ljubimca. Lizanje samo ometa iscjeljenje, zbog toga pas može saviti ranu.

Stoga morate spriječiti lizanje. To može biti problem za vlasnike pasa. Pas ne može objasniti da će mu to naštetiti, on to jednostavno ne može razumjeti.

Bilješka! Lizanje rana kod životinja - refleks.

Kako spriječiti psa da liže čireve

Preljev je potreban da se psa spriječi da liže lijek koji je primijenjen na liječenje boli. Nedostatak takvog postupka je da se ponekad rana treba zadržati u zraku tako da se osuši i zacijeli. Nakon uklanjanja zavoja, pas će opet pokušati lizati. Također, neki psi pokušavaju ukloniti zavoje, u takvim će slučajevima pomoći veterinarski ovratnik.

Veterinarski ovratnik - konus koji zatvara pregled psa. S njim se kućni ljubimac neće moći nagnuti prema šapi i napraviti bolno mjesto. Takvo se nešto može kupiti u veterinarskim klinikama ili to učiniti sam.

Kada i zašto bih se trebao obratiti veterinaru

Veterinarski ovratnik

Kada i zašto bih se trebao obratiti veterinaru

Ako pas počne proliti šape, odmah biste trebali potražiti pomoć od stručnjaka. Sami vlasnici ne mogu uvijek odrediti točan uzrok bolesti, što više odabire metode liječenja. Neke od bolesti, ako ne poduzimate određene mjere, dovode do gubitka udova. A gljivica se može prebaciti ne samo na životinje, već i na ljude.

Pas je čovjekov prijatelj. Nakon što ga ukrotimo, vlasnik donosi mnoštvo odgovornosti na ramena. Ako je pas omamljen i laže puno, onda se osjeća loše, ima zdravstvenih problema. Kada se prvi znakovi bolesti, navike koje su neobične za kućnog ljubimca pojavljuju, odmah biste se trebali obratiti stručnjaku.

Članci o toj temi
LiveInternet