Koliko estrus traje kod pasa malih pasmina i koliko se često događa

Razdoblje estrusa vrlo je važno u životu psa bilo koje pasmine. U to se vrijeme može dogoditi nepoželjna trudnoća, nepredviđeni zdravstveni problem. Stoga bi vlasnici pasa bilo koje pasmine, posebno male, trebali posjedovati informacije o znakovima, trajanju razdoblja i obilježja estrusa u različitim pasminama pasa.

Kakav je proces estrusa kod pasa

Prvi estrus kod pasa događa se u dobi od 6 mjeseci, pa čak i do 2 godine. Na to utječe pasmina životinjske i genetske nasljednosti. Najčešće je to razdoblje od šest mjeseci do godine. Estrus je razdoblje seksualne aktivnosti kod žena, tijekom kojeg životinja može zatrudnjeti.

Kakav je proces estrusa kod pasa

Razdoblje estrusa vrlo je važno za svakog psa

Važno! Mora imati na umu da pojava estrusa na ženki ne govori o svojoj spremnosti za pletenje. Iskusni uzgajivači pasa i veterinari savjetuju da ne žure s postupkom, a ne pleteni s psima mlađim od 14-15 mjeseci, kao i više od 7 godina.

Prema karakterističnim značajkama, razdoblje estrusa podijeljeno je u nekoliko razdoblja:

 1. Proutrus - trajanje od 7 do 10 dana. Karakterizirana promjenama i u ponašanju životinja i specifičnim fiziološkim procesima. Životinja počinje zahtijevati povećanu pažnju na sebe, stavljati oznake tijekom šetnje, ali mužjak ga ne dopušta. Tijekom tog razdoblja kuju karakterizira oticanje, a zatim ispuštanje s krvlju započinje.
 2. Estrus je razdoblje tijekom kojeg postoji najveća vjerojatnost začeća.
 3. Metestrus. U ovoj se fazi stanje maternice i petlje normalizira, vraćajući se prirodnom. Iscjedak nestaje i ponašanje postaje karakteristično za životinju. Ponekad postoje slučajevi da pas, nakon završetka procesa estrusa, čak i ako se nije dogodila oplodnja, može pokazati simptome lažne trudnoće.

Koliko dugo estrus nastavlja kod psa

Tijekom estrusa, karakter životinje se mijenja

Koliko dugo estrus nastavlja kod psa

Estrus obično traje u prosjeku 3-10 dana. Prvi estrus karakterizira brži završetak. Tijekom tog razdoblja, ponašanje životinje dramatično se mijenja, što je nemoguće ne primijetiti. Čak i najskromniji i mirniji psi počinju pokazivati ​​znakove pozornosti muškaraca, uzeti karakterističnu pozu, saviti rep.

Bilješka! Životinja počinje postavljati oznake doslovno na svakom koraku, a neke kuje mogu čak lizati tragove koje je pas ostavio.

Fiziološke promjene su da iscjedak gubi intenzivnu boju, postaje oskudniji (razmaženi iscjedak blago ružičaste boje) ili čak potpuno nestaju. Petlja dobiva labavu i mekoću. Tijekom razdoblja estrusa dolazi do ovulacije - jaja izlaze iz jajnika i sazrijevaju u maternici.

Različiti estrus u različitim pasminama

Na pitanje koliko puta godišnje pas ima estrus i koliko dugo traje ovo razdoblje, teško je točno odgovoriti. Na proces utječe veliki broj faktora, i vanjski i povezan s individualnim karakteristikama životinje. Stvaranje ciklusa nastaje nakon 2-3 estrusa. Stoga vlasnici moraju zadržati relevantne unose koji vam omogućuju kontrolu postupka.

Čimbenici koji utječu na trajanje estrusa

Koliko dugo će životinjska faza estrusa ovisiti prvenstveno o pasmi. Pored toga, trajanje ovog razdoblja utječe na:

 • Hormoni. Što je kuja češće kontaktirala muškarca (ili živi u istoj sobi s njima), to će estrus biti duže;
 • nasljedstvo. Kao i mnoge druge značajke, estrus ovisi o skupu gena dobivenih od predaka;
 • rasvjeta. Što duže traju dnevna svjetlost, to traje duže estrus.

Tychka u psu: koliko traje i koliko se često događa

Koliko često psi imaju estrus ovisi o uvjetima svog prebivališta. Dakle, kod odraslih životinja koje žive u kući, javlja se dva puta godišnje. Ali za pse koji vode aktivniji način života u privatnoj kući, jedan je estrus godišnje karakterističan.

Važno! Isto se odnosi i na uslužne pse, koji tijekom čestih treninga dobivaju puno tjelesne aktivnosti.

Tychka u psu: koliko traje i koliko se često događa

Kod malih pasa estrus započinje ranije

Što učiniti tijekom estrusa: Pravila za vlasnika

Vlasnici yorkshire terijera, kokerskih španijela, Spitza, taksija, tsvergshnezera, francuskih buldoga, Yorka i drugih malih pasmina najčešće se pripremaju unaprijed za nadolazeći estrus iz njihovih favorita i paze na njih odgovarajućeg mladoženje za njih. Stoga, kada se dogodi očekivano razdoblje i u nedostatku kontraindikacija, životinje se posjećuju.

S obzirom na značajne troškove mnogih malih pasmina, s nedovoljnim iskustvom vlasnika pasa u ovom pitanju, oni često pribjegavaju pomoći profesionalnim uzgajivačima i stručnjacima za pletenje kako bi izbjegli neželjene posljedice.

Što učiniti tijekom estrusa: Pravila za vlasnika

Tijekom estrusa, životinje preporučuju nošenje posebnih gaćica

Ako vlasnici ne uključuju uzgoj potomstva, kuja će u ovom razdoblju morati biti vrlo pažljivo nadzirana, doslovno ne skidajući oči s nje. Morate hodati povodnicima, ograničavajući kontakte s muškarcem. Također neće biti nemoguće dopustiti Cobel Cobeli.

Bilješka! Razdoblje estrusa može proći nezapaženo ako pas pripada malim pasminama. Stoga morate pažljivo nadgledati pojavljuje li se pomalo razlikovan ružičasti iscjedak.

Što učiniti s komplikacijama

Tijekom estrusa i nakon završetka povećava se vjerojatnost različitih zdravstvenih problema. To je zbog činjenice da je u tom razdoblju organizam životinje osjetljiviji na mnoge infekcije, jer patogeni mikroorganizmi mogu prodrijeti duboko u tkiva kroz početne kanale.

Izvor infekcije može biti:

 • druge životinje;
 • kupanje;
 • hoda ulicom;
 • kontakt s tlom i travom;
 • Aktivne igre.

Kako bi izbjegli neugodne situacije i spriječili razvoj mogućih komplikacija, vlasnici moraju obratiti pažnju na:

 • priroda pražnjenja;
 • Značajke boje pražnjenja i njihove moguće promjene;
 • njihova učestalost i količina;
 • Pojava neugodnog mirisa.

Važno! Ako stanje životinje postavlja pitanja, a to je popraćeno gubitkom apetita, povećanom žeđom, brzim umorom, tada morate hitno kontaktirati veterinara.

Bit će mnogo bolje ako strahovi ne budu potvrđeni nego propustiti početak ozbiljne bolesti, što može imati ozbiljne posljedice za zdravlje kućnog ljubimca i čak može uzrokovati njegovu smrt.

Što učiniti s komplikacijama

Za životinje u procesu estrusa morate pažljivo promatrati, a ne okupati se u rijeci ili jezeru

Koliko estrus traje kod pasa malih pasmina ovisi o nasljednosti i obilježjima pasmine. Pojedinci i izraz kada se prvi put pojavi. Svaki vlasnik psa, bez obzira na to što je Amstaff, Husky, njemački ovčar, labrador ili chihuahua, morate znati o glavnim simptomima estrusa i kako se ponašati. Uostalom, takvo je stanje vrlo važno razdoblje u životu svake životinje. Posebno biste se trebali bojati mogućih komplikacija tijekom estrusa, jer one mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje kućnog ljubimca. I neophodno je zapamtiti vlasnike pasa male pasmine da njihov životinjski estrus može proći nezapaženo.

Članci o toj temi
LiveInternet