Mokri nos mačke: zašto je hladno i što znači

Općenito je prihvaćeno da je nos svojevrsni pokazatelj bunara u mačkama, dodirujući što vlasnik može prosuditi zdravlje kućnog ljubimca. Je li to stvarno tako, pokušat ćemo otkriti ovaj članak. Nadalje, detaljne informacije o osjećaju mirisa kod mačaka, mogućim simptomima bolesti i mjerama skrbi.

opće informacije

Mačji nos sastoji se od dva nosna kanala odvojena od hrskavične tkanine. Otkriveni zrak ulazi u nosne komore, iz kojih ulazi u vijugave kanale. U tim se kanalima miris očisti od vanjskih nečistoća, što omogućava mački da prepozna prirodu mirisa.

opće informacije

Kotov nos

Posebne stanice povezane s Olfaktorskim odjelom mozga odgovorne su za prepoznavanje mirisa. Nazalni sinusi izvode ne samo funkciju mirisa, već i termoregulacijsko i filtriranje. Zrak uvlačenja uspijeva se zagrijati do potrebne temperature i očistiti najmanjih molekula prašine i bakterija.

Područje dostupno ljudskom dodiru, koje uzima nos životinje, zapravo je koža oko nosnica i naziva se režnjevom. Prema njemu vlasnik ocjenjuje stanje zdravlja kućnog ljubimca. Režanj nosa zdrave mačke treba vlažiti, hladno i grubo. Ali ne primjetno mokro i hladno.

Zašto je nos hladan

Jedna od glavnih funkcija nosnog režnja je termoregulacija životinje. Nepostojanje znojnih žlijezda u tijelu mačke dovelo je do činjenice da se tijelo hladi u vrućim uvjetima događa se kroz nosnu šupljinu i otvorena usta, tako da je nos hladan.

Simptomi bolesti

Termoregulacija kroz nos i otvorena usta

Odstupanje od norme izvještava o mogućim patološkim procesima u mačjem tijelu, na primjer, topli nosni režanj ukazuje na povećanje tjelesne temperature i moguću borbu imuniteta s virusima ili bakterijama.

Zašto vlažni nos mački

Nadmorska površina omogućava mačku lakše uhvatiti i prepoznati mirise okolo, a druge životinje, na primjer, psi imaju sličnu značajku.

Nosna šupljina

Vlažni nos blizu -Up

Simptomi bolesti

Mačji vrlo vlažni nos najčešće je simptom prehlade ili akutne respiratorne bolesti. Tipično, simptomi koji prate prehlade su povećanje tjelesne temperature, smanjenje apetita ili potpuno odbijanje hrane, male fizičke aktivnosti. U ovom slučaju kaput gubi svoj dobro -produženi sjaj, crvenilo sluznice i suza je moguće.

Hladni kućni ljubimac postaje raspoložen kao dijete, rjeđe agresivan. On kihne, kašlja i trlja nos šapama, neprestano se pokušava zagrijati baterijom, ispod pokrivača ili u naručju vlasnika. Prehlade se rijetko nalaze među mačkama, jer se njihovo tijelo lako nosi sa sličnim patogenima.

Mačka može potkopati imunološku obranu:

 • visoka vlaga i nacrti u sobi;
 • stalni nedostatak korisnih elemenata u tragovima s neuravnoteženom prehranom;
 • hipotermija zbog svečanosti u kišnom vremenu;
 • Nije potpuno osušen nakon pranja vune.

Kućni ljubimac s prehladom treba osigurati odmor i obilno piće. Na primjer, toplo mlijeko, nisko -lagana juha i voda su prikladni. Preporučuje se ublažavanje simptoma: vlažnim očima s pamučnim jastučićem navlaženim u kuhanoj vodi i uklanjanju ispuštanja iz nosa.

Važno! Ako se mačka tijekom dana ne nosi s bolešću, potrebno je konzultirati veterinarsku kliniku gdje će se propisati liječenje (u posebno uznapredovalim slučajevima s antibioticima).

Vrlo hladan nos kod mačke može biti znak bolesti koja teče u tijelu, ali mora biti još simptoma, na primjer, povraćanje, proljev, sporo i apatično stanje, smanjiti ili nedostatak apetita.

Znakovi koji ukazuju na to da je mačka bolesna:

 • Sirovi nos zbog obilnih izlučivanja i vrućih ušiju simptomi su nepropusne infekcije (rinotraheitis, panleicopenia, itd.P.)
 • Obilni nosni iscjedak s tragovima krvi ili gnoja najčešće je rezultat stranog tijela koji ulazi u nosni kanal.
 • Obilni iscjedak iz nosa i suza simptomi su mačje alergijske reakcije na nedavno uvedene proizvode, kemikalije u kućanstvu, lijekove, polena biljaka, prašinu, duhan dim itd.P.
 • Mačka ima vlažan i hladan nos, praćeno smanjenjem tjelesne temperature, može biti znak hipotermije ili toksičnog trovanja.

Mokri nos mačke: zašto je hladno i što znači

Polumjesec kod mačaka

 • Mokri nos u mački, njuškajući kada udisanje zraka ili disanje kroz usnu šupljinu ukazuje na prisutnost polipnih rasta ili oštećenja sluznice unutar organa.
 • Hladni i blijedi nosni režanj može biti simptom anemije ili drugih krvnih problema, plavkasta nijansa kože nosa izvještava o kardiovaskularnoj insuficijenciji, žućkastim - problemima s jetrom ili bubrezima.
 • Hladni suhi nos s mogućim gubitkom vune i smanjenjem tjelesne aktivnosti posljedica su oslabljenog imuniteta, čiji je uzrok neuravnotežena prehrana. Upotreba samo suhe hrane tijekom vremena uzrokuje dehidraciju i neuspjeh u radu unutarnjih organa. Mačke po prirodi lovaca koji su vitalni za prisustvo mesa u prehrani.

Mokri nos mačke: zašto je hladno i što znači

Ispušta od mačke u mačku

Bilješka! Ako primijetite da mačka iz nosa istječe sumnjivu tekućinu, teško mu je disati, on njuška ili piste - savjetuje se s veterinarom koji će dijagnosticirati i propisati ispravan tretman.

Nosna šupljina

Zdrava odrasla mačka s higijenom, uključujući nos, suočava se sama. Poboljšanje temperature okoline uzrokuje da mačka ima želju češće lizati i piti više kako bi navlažila nos nosa. Kad se malo otpada ili prašina, neke mačke pokušavaju očistiti nos brišući na travu ili lišće.

Pomoć s higijenom nosne šupljine zahtijevaju predstavnici ravnih -morainskih stijena, na primjer, Perzijci. Kao rezultat odabira, došlo je do promjena u anatomskim razmjerima lubanje, što je uzrokovalo kršenje podjele hrskavice unutar organa. Zato takve mačke u gore ili u blizini raste kore ili se pojavljuju pretjerana vlaga.

Mokri nos mačke: zašto je hladno i što znači

Pomoć s nazalnom higijenom za Perzijce

Uklonite prljavštinu, a ostatke snota može se uredno pokrenuti pamučnom vunom ili diskom navlaženim u hlađenu kuhanu vodu. Nakon čišćenja, višak vlage s laganim urednim kretanjem uklanja se iz režnja, to će izbjeći pojavu rinitisa kada je u hladnim sobama. Takva bi se briga mogla zahtijevati za malo mačiće u slučaju rane ekskomunikacije od majke koja ga još nije naučila da se brine.

Mokri nos mačke: zašto je hladno i što znači

Uklanjanje pražnjenja iz nosa vlažnim pamučnim jastučićem

Strogo je zabranjeno koristiti alkohol ili aromatične vlažne maramice za brisanje izlučivanja nosa, jer mogu izazvati sušenje sluznice ili alergijsku reakciju. Ako se na površini nosa otkrije oštećenja (ogrebotine, pukotine, ogrebotine), zabranjeno je tretirati ih jodom ili zelenom. Koncentrirani alkohol kao dio takvih sredstava povećava vjerojatnost opeklina, što je rezultat oticanja i poteškoća disanja mačke.

Važno! Čišćenje nosnog režnja mačke od onečišćenja ili pražnjenja tijekom zagušenja, ne možete ući u nosne kanale. Treba obraditi samo vidljivi dio.

Mokri nos u mački nije uvijek jamstvo svog zdravlja. Simptomi i privlačenje stručnjaka pomoći će da se pravodobno izbjegne razvoj kroničnih bolesti.

Članci o toj temi
LiveInternet