Znoje li se psi: imaju li znojne žlijezde

Prilično uobičajeno pitanje među uzgajivačima pasa se znoje. Uostalom, mnogi primjećuju da se nakon dugih šetnji vrućeg ljetnog dana, vlasničke stvari mogu uvrnuti od znoja, a kosa kućnog ljubimca ostaje suha. Činjenica je da se u usporedbi s ljudima ove životinje znoje malo drugačije. Kroz slojeve epiderme znoj se ne ističe u njima, zbog čega je vjerojatnost pregrijavanja/povećanja tjelesne temperature mnogo veća.

Opis znojnih žlijezda kod pasa

Prije svega, morate otkriti postoje li znojne žlijezde kod pasa i kako se psi znoje. U psećem tijelu postoji nekoliko sorti lojnih (znojnih) žlijezda - neke su potrebne za hlađenje tijela, drugi imaju potpuno drugačiji cilj. Na primjer, apokrino željezo od lojnog lojnog smatra se glavnom vrstom, ali nije namijenjeno smanjenju tjelesne temperature.

Opis znojnih žlijezda kod pasa

Nos - mjesto velikog broja znojnih žlijezda

Važno! Znojenje kod pasa ne kontrolira središnji živčani sustav, već reagira na lokalni učinak povišenih temperatura. Ova značajka omogućuje vam zaštitu površine kože od pregrijavanja.

Svaki folikul dlake opremljen je apoprinskom žlijezdom, slijedi da je cijeli pas prekriven tim žlijezdama. Njihova prva i glavna funkcija je oslobađanje hormona koji daju signale na kemijskoj razini rodbine. Znoj izlučen kroz apokrine žlijezde ima masnu strukturu, miris je odsutan dok tvar ne komunicira s rezidentnom patogenom mikroflorom koja živi na koži.

Druga sorta su ecrin ili izmjerene žlijezde lojnih žlijezda. Ova vrsta je na jastucima šape životinje, kao i na nosu. Njihov je glavni zadatak reproducirati znoj, uglavnom koji se sastoji od vode i natrijevog klorida. Ovo objašnjava zašto na savršeno čistim podovima možete vidjeti mokre otiske šapa pasa.

O termoregulaciji pasa

Jedna od najneobičnijih karakteristika tijela psa je brzina metabolizma (metabolizam). Upravo je ovaj kemijski proces odgovoran za temperaturu tijela kućnog ljubimca.

Bilješka! Tjelesna temperatura u velikoj mjeri ovisi o veličini životinje. U predstavnicima velikih pasmina pokazatelji se razlikuju u rasponu od 37,5-39,2, dekorativno-38.5-39,4 stupnjeva. Stoga je kod velikih pasa vjerojatnost pregrijavanja nešto veća nego u minijaturnom.

Postoji široko i pogrešno mišljenje da proces znojenja kod pasa ne nastavlja. Doista je malo znojnih žlijezda na tijelu koje mogu proizvesti znoj. Mnogo je apokrinih lojnih žlijezda, ali njihova struktura i osobitost rada imaju malo zajedničkog s ecrin sortom. Apokrine žlijezde u velikim količinama na tijelu životinje nalaze se na stražnjoj strani, manje na stranama i prsima, a u donjem dijelu ih je potpuno malo.

Opća termoregulacija nastaje zbog isparavanja sline u ustima i sluznici. Izričito izlučivanje izlučivanja kroz kožu promatra se samo na visokim temperaturama, kada postoji vjerojatnost oštećenja epitela.

Zašto se psi pregrijavaju

Tijelo životinje bilo koje pasmine karakterizira koordinirani sustav prijenosa topline, ali to još ne znači da se kućni ljubimac može hodati tijekom abnormalno visokih temperatura ili čak zadržati na suncu.

O termoregulaciji pasa

Mokri noge pasa

Ako je životinja dugo vremena pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti ili suhog vrućeg zraka, dah se neizbježno ubrzava, a njegovo produbljivanje također je prepuno hiperventilacije. Ovaj je problem posebno važan među psima s tamnom bojom vune. U pozadini hiperventilacije pluća u sastavu krvi, količina ugljičnog dioksida smanjuje se, a pH se pomakne u kiselom okruženju. Ovaj patološki fenomen prati razvoj sljedećih znakova:

  • kršenje ravnoteže elektrolita;
  • kršenje mikrocirkulacije u živim tkivima;
  • Mentalni poremećaji - agresija, uzbuđenje, anksioznost;
  • razvoj atrijske i ventrikularne tahikardije;
  • pojava napadaja tetke i mišića.

Zadatak svakog vlasnika kućnog ljubimca da se trudi da spriječi takva odstupanja. Da biste to učinili, morate se ne samo upoznati s glavnim preventivnim mjerama, već i naučiti kako ih provesti u praksi.

Tehnike obnove pregrijavanja

Tako da kućni ljubimac ne pati od hipertermije, u vrućim danima morate slijediti sljedeća jednostavna pravila:

  • Hodajte kućnog ljubimca ujutro i navečer;
  • Tijekom hodanja izbjegavajte pretjerani fizički napor;
  • Provedite vrijeme od rezervoara, u parkovima i kvadratima, gdje postoji prilika da se ohladite ili budete u sjeni drveća;
  • Imajte sa sobom opskrbu čistom vodom, koju ne samo da možete popiti kućnog ljubimca, već i vlažite vunu ako je potrebno;
  • Po povratku kući, obavezno obrišite vunu na leđa, lice i jastuke šape vlažnom krpom, dopustite vam da dobijete dovoljno čiste vode.

Zašto se psi pregrijavaju

Kako obrisati psa vlažnom krpom nakon šetnje

Zdrav pas može dugo izdržati učinke visokih temperatura. U vrućim danima važno je osigurati da kućni ljubimac pije puno, u suprotnom je prepun dehidracije. Ovo je stanje popraćeno naglim porastom tjelesne temperature, oštećenim protokom krvi, zbunjenim disanjem. Ako pravovremeno ne reagirate na odstupanje u ponašanju, kućni ljubimac može umrijeti.

Bilješka! U vrućim danima kućni ljubimac ne smije biti okupan u zatvorenim i prljavim rezervoarima. U njima se aktivira pod utjecajem visokih temperatura vitalna aktivnost patogene mikroflore, što može uzrokovati oštećenje zdravlja životinja.

Psi imaju neobično u usporedbi s osobom, ali učinkoviti "alati" termoregulacije. Svaki uzgajivač pasa mora znati obilježja njihove strukture i raditi kako bi spriječio moguće pregrijavanje kućnog ljubimca u vrućim danima.

Članci o toj temi
LiveInternet