Bilo da psi razlikuju boju ili ne i što

Prilično uobičajeno pitanje među uzgajivačima novih pasa - mogu li psi razlikovati boje. Pas Vision ima i prevladavajuće značajke i nedostatke u usporedbi s ljudskim vidom. Svaki vlasnik psa trebao bi znati o obilježjima percepcije okolnog svijeta s kućnim ljubimcem, jer će međusobno razumijevanje između njih ovisiti o tome.

Struktura oka psa

Zahvaljujući specifičnoj strukturi očiju, psi mogu vidjeti svijet bojom, ali ne i onako kako ga osoba vidi. Boje živčanih stanica smještenih na mrežnici oka razlikuju se. Ona se zauzvrat sastoji od dvije glavne šipke i konusa. Glavni zadatak šipki je izračunati dinamiku i razinu osvjetljenja, a stožaci su identificirati žutu i plavu.

Struktura oka psa

Razigrani zdrav odrasli pas

Bilješka! Psi imaju samo dvije vrste konusa, dakle, imaju dva tona vida.

Zašto psi imaju tako specifičnu viziju

Priroda obdarena psi s posebnim specifičnim osobinama kako bi mogli procvjetati i preživjeti u divljini. Dobro prepoznajući najmanji pokret u šumi navečer, pas automatski postaje izvrstan lovac. Također, ove značajke omogućuju da se četveronoge brzo sakrije, osjećajući opasnost.

Zašto psi imaju tako specifičnu viziju

Značajke strukture mrežnice oka kod pasa

Vremena se mijenjaju, a psi sada žive u blizini osobe, ne trebaju preživjeti u teškim uvjetima, ali ipak te osobine ne nestaju i ne mijenjaju se nigdje.

Oštrina vida pasa u mraku

Manja braća imaju dobro razvijeni sumrak, noć ili lagani vid. To ukazuje da životinji treba mnogo manje svjetla od osobe da bi odredila veličinu, oblik, smjer i brzinu pomicanja objekta.

Zahvaljujući ovoj značajci, psi vide u mraku puno bolje od ljudi: Kad se u mraku u ljudima sve spaja, kućni ljubimci prepoznaju predmete i dobro ih vide.

Bilješka! Štabovi za oči pružaju kućne ljubimce izvrsnim crno -bijelim vidom sa svim vrstama nijansi sive, a ograničen broj konusa omogućuje vam razrjeđivanje cijele palete s drugim bojama.

Razlikuju li psi

Kao što psi vide u mraku

Raspon i širina životinjskog vida

Oko životinje ima prilično složenu strukturu. Mrežnica se sastoji ne samo od stožaca i štapova, već i za receptore, čiji je glavni zadatak prepoznati kretanje predmeta u svemiru, kao i odgovoriti na svjetlo.

Bilješka! Oko - Organ vida namijenjen je samo za primanje signala, obrada podataka dolazi u mozgu. Svako oko u četiri podloge zasebno, slike se kombiniraju u procesu obrade.

Moždani centri smješteni u okcipitalnom dijelu kora odgovorni su za kvalitetu ovog rada.

Za razliku od ljudi, u mrežnici životinjskog oka nema središnje rupe, koju karakterizira maksimalna oštrina vida i mjesto konusa u njemu. Zato životinje ne trebaju brzo pomaknuti oči, jer svu potrebnu količinu informacija percipiraju putem mrežnice.

Nepostojanje ovog fragmenta čini vid kućnog ljubimca manje akutnom. Životinja vidi predmete srednje veličine na udaljenosti od ne više od 100-150 metara. Ali to nije tako važno jer psi dobro reagiraju na pokrete.

Komparativna analiza! Tijekom treninga ili igara, pas vidi svog vlasnika ili rukovoditelja pasa na udaljenosti do 800 metara. Ako se osoba ne pomakne, kućni ljubimac ga možda neće primijetiti ni na udaljenosti od 100 metara.

Kako možete usporediti viziju psa s ljudskim vidom

Širina životinjskog vida

Osobitost psećeg perifernog vida je da je kut gledišta četveronoga širi od onog kod ljudi, ali polje u kojem oni dobro vide gore.

Razlikuju li psi

Na Kalifornijskom sveučilištu Santa Barbara, psiholog tijekom eksperimenta dokazao je da četveronožni ljudi ne vide duboko plavu ni gore od osobe. Ostali eksperimentalni psiholozi razvili su kontrolirani računalni uređaj, čija je suština rada bila istodobna analiza sastava boje koju pas doživljava, a također su bacili male komade sira ili mesa kao nagradu kao nagradu.

Zadatak provedbe eksperimenta za razumijevanje koje boje se razlikovaju od strane pasa ili vidjeti sve okolo u crno -bijelim i sivim tonovima. Iskustvo je provedeno na dvije pasmine - Chihuahua i Husky.

Važno! Eksperimenti 100 % potvrdili su da psi razlikuju boje.

Ako usporedite viziju životinje s osobom, onda je to poput vizije slijepe boje. Uz svu želju, kućni ljubimac neće moći opaziti dugu na isti način kao osoba. Na primjer, ako se žuta kugla baca na travnjake s mnogim zelenim biljkama, onda ga kućni ljubimac možda neće razlikovati, jer će se sve spojiti zajedno.

Kako možete usporediti viziju psa s ljudskim vidom

Za razliku od osobe, psi nisu u stanju uočiti čitav niz boja, ali to ne znači da uopće ne hvataju boje. Zbog obilježja strukture očiju, oni jednostavno ne mogu vidjeti "stvarnu" boju objekta.

Što je važnije za psa: vid ili miris

Komparativna analiza, kao osoba i životinja percipira boje

Za njih će crveni pas u stvarnosti imati crnu ili tamno sivu boju. Zelena, narančasta i sve nijanse žutih kućnih ljubimaca vide nezasićeno žuto. Oni percipiraju plavu boju, poput ljudi, ali vide ljubičasto plavu.

Bilješka! Ako igrate crvenu i žutu kuglu s kućnim ljubimcem, tada neće razlikovati boju. Razlikuje ih jedni od drugih uz pomoć izvrsnog mirisa.

Pored lagane percepcije, postoje i druge razlike u vidu. Psi nemaju viziju kao akutna kao osoba. Na primjer, stavite osobu i kućnog ljubimca na jednu određenu udaljenost od semafora. Ako osoba može bez problema razlikovati boju i siluetu, pas će vidjeti sve zamagljeno.

U usporedbi s osobom, psi također imaju prednosti u vidu. Činjenica je da su njihove oči posađene na stranama glave, što im omogućuje da imaju širi kut pogleda. Ova je značajka uravnotežena činjenicom da kućni ljubimci imaju manju oštrinu vida i ne tako duboko percipiraju boje.

Bilo da psi razlikuju boju ili ne i što

Kao što muškarac i pas vidi

Čak je i u mrežnici četveronožnih prijatelja koncentriran veći broj prometnih identifikatora, što im omogućuje prepoznavanje pokreta na velikim udaljenostima, pa čak i sa lošim svjetlom.

Što je važnije za psa: vid ili miris

U ovom je pitanju općenito prihvaćeno da sve ovisi o pasmini kućnog ljubimca. Ako kućni ljubimac ima uši, onda joj je kvaliteta sluha prioritet, ako uši vise, onda je miris tada. Ako govorimo o analizi osobe, kućni ljubimac prima gotovo čitavu količinu informacija zahvaljujući viziji.

Bilješka! Kod mačaka i pasa većim dijelom se dodaju miris.

Dobar vlasnik psa mora periodično posvetiti vrijeme provjeri vizije svog ljubimca. Da biste to učinili, uopće nije potrebno ići u veterinarsku kliniku i podvrgnuti se skupoj pregledu. Dovoljno je sami izvesti nekoliko jednostavnih testova.

Na primjer, možete nepomično stajati na udaljenosti od oko 10 metara, a zatim naglo baciti bilo koji objekt, na primjer, svoju omiljenu loptu. Zdravi pas reagirat će brzinom munje, a s lošim vidom može nastaviti stajati na istom mjestu.

Zdravlje kućnog ljubimca u potpunosti ovisi o vlasniku, tako da to trebate tretirati sa svim ozbiljnostima.

Članci o toj temi
LiveInternet