Mačji vilenjak - razlika od mačaka pasmine sfinge

Prema različitim procjenama u svijetu, od 40 do više od 70 različitih pasmina mačaka različitih izgleda. Obožavatelji egzotike mogu se preporučiti za izradu mačića relativno mlade pasmine - Elf.

Povijest pojave i opis pasmine

Mačji vilenjak po originalu American. Odgojili prijatelji u. Poklon i K. Nelson 2006. Cilj je bio stvoriti pasminu otpornu na genetske i zarazne bolesti, budući da je razlog za rad bila smrt voljene mačke Karen. Preci se smatraju pasminama sfinge i američkim Kerleom. Za bizarne zakrivljene uši, novost se zvala Elf.

Povijest pojave i opis pasmine

Elf Mačke će zasigurno voljeti one koji su držali kod kuće sfinga

Bilješka! U većini felinoloških organizacija vilenjaci kao pasmina nisu prepoznati, a samo je Tica prepoznala kao eksperimentalno.

Izgled karakteriziraju sljedeće značajke:

 • težina od 5 kg (ženke) do 8 kg (mužjaci);
 • Tijelo mišićnog tankog, bolnog oblika zbog probijanja trbuha (ne smatra se patologijom), vrat je dugačak graciozan;
 • Udovi su dobro razvijeni, prednje šape su vidljivo duže od stražnjih (osjećaj krađe hodanja);
 • Glava je klinasto u obliku klina sa širokim nosom;
 • Uši - razlikovanje značajke. Proširio se u podnožju, sužen i rezerviran na krajevima;
 • Oči su vrlo izražajni orašasti oblik, boja je drugačija (plava, zelena, žuta, do heterokromije);
 • Elf je naslijedio golu, blago lepršavu, presavijenu kožu iz pasmine sfinge, zbog koje je baršunasta na dodir. Dlačice su dopuštene na nosu, šapama, ušima, repu;
 • Boja je drugačija, najčešće blijeda prva osobina. Postoje lagane vrste, čokolada i kornjača (Tricolor).

Karakter: Prednosti i nedostaci

Pasmu karakterizira posebna pobožnost, naklonost, društvenost, inteligencija i u prirodi su takve mačke samo anđeli. Priložen svim članovima obitelji, ne vole samoću, pa oni radije uvijek budu pored vlasnika. Prijateljski prema djeci, čak i najmanji, sa zadovoljstvom sudjelujući u igrama, ne pokazujući lik čak ni s neopreznim rukovanjem. Pronađite zajednički jezik s drugim kućnim ljubimcima, obično su inicijatori komunikacije.

Karakter: Prednosti i nedostaci

Heterokromija u mačkama Elf

Mačići su razigraniji i razigraniji od odraslih, oni dobivaju osjećaj dostojanstva s godinama, stoga zahtijevaju poštovanje prema sebi. Brzo naviknut na pladanj, mjesto hranjenja, pravila ponašanja.

Bilješka! Mačke pasmine vilenjaka toliko su pametne da se sjećaju ogorčenosti, tako da se u prikladnom slučaju mogu osvetiti.

Slabo se podnose usamljenosti, s obzirom na to, izvrsne za velike obitelji s djecom.

Zdravlje

Kreatori pasmina pobrinuli su se da vilenjaci ne pate od bilo kakve genetske bolesti, tako da nemaju tu predispoziciju. Međutim, nedostatak vune može stvoriti puno problema uzgajivačima. U hladnom razdoblju mačke riskiraju da uhvate prehlade, naprotiv, naprotiv, postoji rizik od pregrijavanja na suncu. Stoga ih je potrebno zaštititi od hlađenja i nacrta i kupiti posebnu odjeću.

Budući da je pasmina nestabilna, postoji rizik da se mogu ogrebati. Rane u nastajanju mogu postati upaljene. Stoga ima smisla kupiti posebne silikonske slojeve na noktima. Osim toga, moguće su kožne bolesti: dermatitis, alergije, akne.

Kao što se može vidjeti iz opisa, pasmina mačaka je relativno mlada, tako da još nema točnih informacija o životnog vijeka vilenjaka, ali, vjerojatno, s pravilnom brigom i hranjenjem, oni mogu živjeti 15-18 godina.

Hrana

Vilenjaci se razlikuju po proždrljivosti i visokoj brzini apsorpcije hrane. Stoga ih vrijedi često hraniti, ali postupno i kontrolirati volumen. Mačka za odrasle mora se hraniti najmanje 3 puta dnevno, mačići - najmanje 5 puta. Voda u zasebnoj zdjeli treba stalno biti. Za hranjenje preporučuje se korištenje spremne mačke industrijske hrane.

Proizvodi za nadopunu prehrane:

 • meso (govedina, piletina, puretina);
 • Kuhana riba bez kostiju;
 • piletina ili prepelica (posebno žumanjka);
 • mliječni proizvodi;
 • žitarice (riža, zobene pahuljice);
 • voće povrća.

Važno! Mačke ove pasmine prilično su znatiželjne, tako da nepoznati proizvodi mogu lako jesti. Stoga ih vrijedi zaštititi od koštanog mesa, dimljene, začinjene i masne hrane, mahunarki, gljiva, slatkog (posebno čokolade). Dobro je poboljšati probavu na pristupačnom mjestu za stavljanje pladnje s mačjom travom.

Zdravlje

Mačji vilenjak je vrlo glasan

Briga

Temperatura u stanu ne smije pasti ispod 25-22 ° C. Košarica ili kuća trebaju biti s mekim zidovima, ugodnim i toplim. Vrijedno je zaštititi mačke od nacrta. Budući da intuitivno traže toplije mjesto (baterije za grijanje), potrebno je osigurati da se koža kućnog ljubimca ne osuši, a također spriječiti izgled opeklina.

Dnevne mokre pamučne brisove treba obrisati kožu vilenjaka, posvećujući posebnu pozornost na nabore. Uši također trebaju biti čiste, barem jednom tjedno trebate ih očistiti pamučnim štapićima pomoću posebnih proizvoda ili naftnog žele.

Bilješka! Nepostojanje vune ne znači da se mačke vilenjaka ne trebaju okupati. Postupak vode treba izvesti ne više od 1-2 puta mjesečno, a opet izbjegavajući hipotermiju mačaka nakon kupanja.

Uzgoj i sterilizacija

Vilenjaci postaju seksualno zreli rano, 6-7 mjeseci. Ali preporučuje se provesti ne prije jednog i pol godine. Zbog činjenice da je pasmina prilično rijetka, u Rusiji teško ima par za pletenje, čak i u rasadnicima. Stoga, za nastavak roda, oni biraju ili sfinge (koje su prepune pojave genetskih bolesti u potomstvu) ili traže prikladnog partnera u drugoj zemlji (najčešće to je SAD ili Kanada).

Ako elfit nije planiran, kastrirani su ili sterilizirani. Preporučuje se provesti postupak kada je kućni ljubimac star 1-2 godine. Razina razvoja veterinarske medicine omogućava operaciju s minimalnim negativnim posljedicama.

Njega nakon operacije vrlo je važna. U početku morate osigurati maksimalni mir na toplom mekom mjestu na podu, zaštititi želudac posebnim zavojem i ograničiti snagu. Nakon ozdravljenja šava, mačka se vraća u prethodni režim.

Kupnja mačića

Oni koji žele kupiti vilenjak, morate uzeti u obzir da kupnja neće biti jeftina. Pet Cat (s znakovima odstupanja od pasmine) koštat će 60 tisuća. trljati.* Na mačiću čistu cijenu stijena počinje od 150 tisuća. trljati. U Rusiji praktički nema dječjih dječjih dječjih jezika, pa će najvjerojatnije morati kupiti mačiće u inozemstvu.

Hrana

Elf mače nije tako lako kupiti u Rusiji

Prije kupnje trebali biste obratiti pažnju na sljedeće znakove:

 • Dob mačića je najmanje 3 tjedna;
 • Oči, nos i uši su čisti;
 • koža bez oštećenja;
 • Tijelo je tanko s naborima, trbuh je konveksan;
 • Vrhovi ušiju su zakrivljeni leđa;
 • aktivnost, znatiželja;
 • Prisutnost veterinarske putovnice s cijepljenjem.

Bilješka! Često su vilenjaci pleteni s kanadskim sfingama, dok će rezultirajuće potomstvo u 50 % slučajeva imati znakove pasmine. Prilikom prelaska američkih Kerli -a, kanadskih sfinga i rockera, hibridi su skratili šape, ova se sorta naziva Dwelph.

Briga

Dnef

Obožavatelji egzotike koji žele steći simpatičnu, predanu mačku u velikoj obitelji, mogu se preporučiti s punom odgovornošću upravo pasmina elfa. Ona je neobična i privržena, naći će zajednički jezik s bilo kojim.

Članci o toj temi
LiveInternet