Grushendal (pasmina pasa), belgijski ovčar: opis pasmine

Veliki pas crni pas koji je na prvi pogled osvojio ljubav prema uzgajivačima pasa, uglavnom zbog svog neobičnog izgleda Belgian Pastir Grushendal. Pored atraktivnih vanjskih podataka, predstavnici ove pasmine poznati su po svojim pastirima i sigurnosnim kvalitetama. Ovaj članak sadrži detaljne informacije o Grushendal Pastir.

Povijesna potvrda i domovina podrijetla

Iz imena slijedi da je zemlja u kojoj se pojavio Grushendal i registrirana je Belgija. U početku su veliki psi pomagali pastirima u njihovom radu - prikupili su i čuvali stada životinja. Prvi predstavnici bili su čistokrvni i imali su samo slične vanjske kvalitete.

Povijesna potvrda i domovina podrijetla

Kako izgleda predstavnik pasmine

Bilješka! Početak 18 u. Psi s najistaknutijim pastirima i sličnim vanjskim podacima počeli su se prelaziti i na kraju su primili štenad, čija je ukupna pasmina belgijski ovčar (BO). Grushendal je razne ove pasmine.

Zanimljivosti

Činjenica da je BO jedna od rijetkih pasmina koja ima podvrsta koja se razlikuje samo u vrsti i boji vune. Tako se, na primjer, istaknite:

  • kratke marame s crvenom ili smeđom bojom;
  • Tvrdi -lakirači;
  • Dugo -hlesana grušal je uvijek crna, dakle, ako nude crvenu gruzu ili crvenu grupu, to su mestizosi;
  • Dugački tervauren.

Bilješka! Grushendal - Intelektualac je, pored ispaše, prikladan za rad kao vodič.

Izgled

Opis pasmine Grushendal se ne razlikuje mnogo od povezanog Tervyurena. To su veliki psi visoki od 56 do 66 cm i teži 20-35 kg. Kosa je dugačka crna. Njuška je akutna i duguljasta, uši su trokutaste, visoke. Slučaj je lagan, ali moćan. Rep je dobro zasađen, srednje je duljine. Vuna na vratu je poput grive.

Odstupanje se smatra bijelom gungalnom.

Bilješka! Na internetu možete upoznati psa Grundela, ali ovo je pogreška. Prema Rock Standardu, registriran je samo kao Grushendal.

Mogući poroci

Bo je sklon bolestima poput katarakte, pretilosti, displazije i epilepsije. Također, ova pasmina podliježe alergijskim reakcijama na mnoge proizvode. Neke se bolesti prenose štenad od roditelja na genetskoj razini.

Izgled

Crni belgijski ovčar

Važno! Vlasnik može osigurati štene što više cijepljenja što je više moguće.

Prva cijepljenja, uzgajivač stavlja dijete u 6-8 tjedana života. Sljedeći put nakon 2 tjedna, a zatim u 6 mjeseci. U budućnosti se održava interval od 1 godine između cijepljenja.

Karakter i temperament

Grushendal je pasmina pasa koja je poznata po izvrsnim kvalitetama pastira. Njihova budnost, pažljivost i oprez čine ih dobrim braniteljima. Ali nemojte posaditi crnu grundyundal na lancu, jer je ovo intelektualni pas koji zahtijeva svakodnevno opterećenje.

Bo vrlo suptilno osjeća raspoloženje vlasnika i, ako je izvanredno, pokušat će ga promijeniti. Oni razlikuju intonaciju u svom glasu, što im pomaže da odrede hijerarhiju u obitelji. Grushendal podnosi jednom vlasniku, ali pristaje da se pokorava ostalim članovima obitelji, ako se s poštovanjem odnose na PSU. Bo ne podnosi nepristojnu rukovanje.

Bilješka! Predstavnici pasmine imaju agresiju, ali njezine se nevezitne manifestacije primjećuju samo kod nezdravih i nezdravih pasa.

Obrazovanje i osposobljavanje

Potrebno je započeti trening štene od rane dobi. Inteligenciju i neiscrpnu energiju vlasnik bi trebao usmjeriti u mirnom smjeru, u protivnom će pas uništiti sve u stanu i neće naučiti kako se pravilno ponašati u šetnji.

Kad je štene bilo star nekoliko mjeseci, može se upoznati s timovima poput "Sit", "Lie", "FU!"," Mjesto "," meni ". To su osnove koje su potrebne u svakodnevnom životu.

Nastava bi se trebala odvijati na razigrani način u roku od 5-7 minuta. U prvim parovima bit će dovoljno 2-3-minutnog treninga. Kao poticaj, možete koristiti svoju omiljenu poslasticu ili štene za igračke. U idealnom slučaju, ove dvije pohvale treba izmjenjivati.

Karakter i temperament

Štene treba biti navikla na timove od rane dobi

Belgijski ovčar Briga o tipu Grushendal

Gruntalov pas se ne razlikuje posebno izbirljivo. Pažljiva skrb je uglavnom neophodna za njegov krzneni kaput i kosti.

Vuna se mora redovito češljati. Jednom svaki i pol do dva mjeseca, to se može učiniti neovisno pomoću trimera (poseban češalj za pse). Jednom svakih šest mjeseci trebali biste posjetiti mladost - profesionalni frizer za pse. Prije izložbe, posjet Grumer -u je jednostavno neophodan, jer će donijeti kaput za životinje u izložbeni izgled.

Bilješka! Kandže se moraju smanjiti svakih šest mjeseci kako ne bi izazvali nelagodu životinji pri hodanju. Pri hodanju asfaltom, kandže prirodno rastu.

Kako i kako nahraniti Grushendal

Hrana odraslih BO trebala bi biti 85 % prirodnih proizvoda životinjskog podrijetla. Preostali dio pada na žitarice s dodatkom ulja. Prehrana može uključivati ​​takve proizvode kao što su:

  • meso nisko -lagano;
  • heljda, ječam;
  • zelje;
  • jajašca.

Bilješka! Dovoljno je hraniti odraslog psa dva puta dnevno. Štenci jedu češće - od 8 do 3 puta dnevno, ovisno o dobi (što je manji štene, češće bi trebalo biti obroka).

Hodanje

Psi pasmine trebaju duge svakodnevne šetnje. Vlasnik mora psu pružiti aktivne igre u kojima pas mora pokazati domišljatost. Šetnja je sjajno vrijeme za uspostavljanje kontakta između psa i njegovog gospodara. Kogda pere, cgulatь na tolьKo se pojavljuje.

Zdravlje i životni vijek

Teško je nazvati bolnog psa. Ako ima snažnih zdravstvenih problema ili imuniteta, najvjerojatnije su se prenijeli genima od svojih roditelja.

Bilješka! Očekivani životni vijek u prosjeku je 10-12 godina. Ovisno o životnim uvjetima, aktivnostima, prehrani, genetici, ovi se brojevi mogu promijeniti.

Obrazovanje i osposobljavanje

Pas ove pasmine može živjeti do 12 godina

Pletenje

Muško, kao i kuje, ne preporučuje se pleteni do dvije godine. Najpovoljniji je 10-15 dan od početka estrusa kučke. Viskozan mora biti organiziran na neutralnom teritoriju ili na teritoriju mužjaka. U skladu s svim zajamčenim pravilima da će se roditi zdravo potomstvo.

Kako odabrati štene

Grushendal štenad su slični jedni drugima kao dvije kapi vode, a teško je odrediti njihov karakter u djetinjstvu. Najbolja opcija je pogledati roditelje, jer će im potomstvo biti vrlo sličan njima. Štene bi trebalo biti umjereno razigrano, aktivno, znatiželjno. Ne bi trebalo biti smeđih ili sivkastih prikaza na vuni. Najpouzdanije je kupiti štene u vrtiću.

Prednosti i nedostaci pasmine

Radi praktičnosti, u tablici se prikupljaju pozitivne i negativne kvalitete predstavnika ove pasmine:

profesionalciMinus
Dobre sigurnosne osobineZahtijevaju puno pažnje
Lako obučenGrushendal štenad su skupi
AktivanObično dominira
Imaju dobro zdravljeGlasno: volim lajati


Grushendal će biti izvrstan pratitelj i pomoćnik u prošloj osobi koja ima iskustva s psima.

Belgijski ovčar Briga o tipu Grushendal

Prednosti psa su očite

Prije stjecanja šteneta, budući vlasnik mora razumno procijeniti vlastite snage i mogućnosti.

Članci o toj temi
LiveInternet