Karelijski medvjeđi pas: opis pasmine

Izvrsni lovac koji se ne boji velikih divljih životinja, bez obzira na njihovu veličinu - medvjedići su. Takav kućni ljubimac bit će vjerni asistent u lovu, pa mu treba poseban pristup prilikom učenja.

Povijest podrijetla psa medvjeda

Službeni podaci kažu da je pasmina nastala iz Finske na kraju XIX -a. Tada su stvorili bazu za uzgoj karelijskih medvjeda. Prema opisima, stari je izgled sačuvan u izvornom obliku.

Povijest podrijetla psa medvjeda

Karelijski medvjeđi pas

Uzgajivači pasmine bili su psi koji su živjeli u Finskoj. Ukropili su ih lokalni stanovnici koji su trebali pomoćnici za lov. Od tada su psi počeli čuvati prebivalište sjevernih naroda od napada grabežljivca. Prvi plemenski vrtić otvoren je u finskoj državi, nakon čega su se štenad postajali sve više i više odložili na norveškim, britanskim i švedskim teritorijima.

Zanimljiv! Pasmina se široko širila po svijetu. Rođaci takvih pasa su crveni karelijansko-finnish lajkovi.

Opis pasmine

Životinja srednje visine, mišićava, s jakim kostima. Muške i ženske pojedince se značajno razlikuju: mužjaka više od gorke, njihova prosječna visina je 54-60 cm, a ženke nisu veće od 48-53 cm. Predstavnici oba spola teži oko 23 kg. Inače, višak težine komplicirat će pokrete, brzina progona igre će se smanjiti, što je nepoželjno tijekom lova.

Karakteristike izgleda psa:

 • Velika glava s glatkim prijelazom s čela na nos.
 • Tanke ispružene usne koje se čvrsto uklapaju u zube, potpuno ih prekrivajući.
 • Srednje veličine uši su trokutaste, ustaljene i zaobljene na krajevima.
 • Male smeđe oči, ravni i ozbiljan izgled.

Karakterne osobine Karelijanaca

Psi medvjeda smatraju se prirodnim lovcima s jakim Chuykom i instinktima. Savršeno orijentirajte na bilo kojem području. Vrlo razigrani, samouvjereni i jaki psi. Može zaštititi vlastiti teritorij od divljih životinja i ljudi. Međutim, bez razloga ne bacajte.

Opis pasmine

Groženi karelijski medvjed

Po prirodi - rođeni lajkovi. Određivanje i ozbiljnost - njihove glavne značajke. Savršeno čuvati kuću, bez naloga neće napasti životinje. Kućni ljubimac bira samo jednog vlasnika koji će se pokoriti u budućnosti. Pas je vrlo ljubomoran, dobro će se slagati s djecom.

Važno! Ovo nije obiteljska pasmina. Ako u kući ima djeteta, bolje je odabrati drugog kućnog ljubimca.

Obuka i obrazovanje

Trening PSA trebao bi početi od trenutka kada je prvi put završio u kući. Lajkovi nisu prikladni za početnike - vlasnik mora imati težak karakter kako bi se nosio sa životinjom. Prilikom učenja potrebno je pokazati upornost, pas ne treba podučavati lov - ove vještine joj se daju od rođenja.

U procesu treninga ne možete glasno podići glas, pobijediti i maziti svog ljubimca. Svaka okrutnost odmah će izazvati odgovor i tvrdoglavost. Samo redoviti, sustavni trening ukrotio je životinju, baveći se visoko razvijenim lovačkim instinktima.

Potrebne su dnevne šetnje s kućnim ljubimcem, ojačat će tijelo i omogućiti vam da dobijete potpunu kontrolu nad životinjom. Prije hodanja moraju obući njušku i povodac. Bolje je svaki put hodati u novom mjestu.

Kako se brinuti za karelijanske lajkove

Carecard Carlet je jednostavan, u svakodnevnom životu pas je nepretenciozan, ne trebate kupiti gomilu sredstava za njegu.

Kako češljati

Karelian Bear Dog ima kratku vunu koju treba češljati jednom tjedno. Psi su prigušeni jednom godišnje, ali vuna ne pada obilno. Tijekom razdoblja Moling morate se svakodnevno češljati posebnim grebenom izrađenim od metala.

Higijena kućnog ljubimca

Paraziti mogu započeti u gustoj vuni. Važno je redovito provoditi prevenciju - liječiti kućnog ljubimca s posebnim sredstvima od parazita.

Kako se okupati

Prednost ovih pasa je nedostatak neugodnog mirisa, njihova vuna praktički nije prljava. Prilikom kupanja koriste se posebni šamponi za pse.

Zubi i kandže

Zubi lajkova ne trebaju se četkati, karijes i denticija ne formiraju se na njima. Ako kandže životinje ne mljeve prirodno (ako pas živi u stanu), tada ih treba izrezati posebnim uređajem.

Uši

Uši se provjeravaju jednom tjedno. Ako je potrebno, treba ih obrisati pamukom toplom vodom. Zdravo uho je ružičasto, ne odiše mirisima, u njemu neće biti tekućine.

Šape

Šape treba obraditi nakon lova. Sve rane su isprane vodom, antisepticima. Tako da na šapi nema pukotina, morate je podmazati biljnim uljem.

Pravila i prehrana hranjenja

Prehrana bi trebala sadržavati mnogo kalorija, biti uravnotežena. Pas Karelka vlasnica je dobre probave, rijetko podliježu alergijskim reakcijama.

Kada odaberete prehranu, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • Suha hrana samo premium klasa.
 • 50% dijeta - svježe meso.
 • Hrana bi trebala biti svježa, sobna temperatura.
 • Pristup vodi treba pružiti u bilo kojem trenutku.
 • Nakon hodanja, životinju treba hraniti.
 • Jedenje bi trebalo trajati više od 20 minuta.
 • Ne možete dati štetnu hranu.
 • Unesite novu hranu postupno.

Bilješka! Pas nije prikladan za održavanje u stanima.

Zdravlje i životni vijek

Pas živi u prosjeku do 16 godina, podložno dobroj prehrani, hodanju i lovu. Jedna od vrlina lajkova je dobro zdravlje. Praktično se ne razbole. Da biste podržali kućnog ljubimca u obliku, preporučuje se slijediti prehranu. Ni u kojem slučaju ne smijete dopustiti prekomjernu težinu.

Karakterne osobine Karelijanaca

Odrasla psa

Tijek trudnoće i porođaja

Kao i trudnoća nastavlja se 60-71 dana. Do 8 štenaca se rađa odjednom. Kuja bi trebala biti podvrgnuta posebnoj skrbi, o kojoj će veterinar detaljno reći. Vanjski znakovi trudnoće javljaju se u 5 tjedana. Porođaj obavlja bilo veterinar, bilo neovisno. Mali psi također zahtijevaju posebnu njegu.

Važno! Tjedan dana prije porođaja, vlasnik mora u potpunosti opremiti mjesto za kučku i štenad. U ovom kutu ne bi trebalo biti nacrta.

Kako odabrati štene i koštati

Uzmite medvjeda u dobi od dvije mjeseca. U ovom trenutku se kućni ljubimac može naviknuti na novog vlasnika. Pas košta od 800 dolara*, tako da morate odgovorno odabrati budućeg četveronožnog prijatelja.

Čiste oči, sjajna vuna, jaka tjelesna tijela - glavne značajke zdravog šteneta. Dijete bi trebalo biti kontakt, aktivan. Medvjed - smanjena kopija odraslih. Relevantni dokumenti pričvršćeni su na životinjsku životinju.

Gdje kupiti štene-karlu

Pasmina medvjeda pasa - vrlo rijetko. Kada kupujete kućnog ljubimca, pojavljuju se brojne poteškoće. Psi se prodaju na poluotoku Karelia u odvojenim rasadnicima, a to nisu toliko.Pas je naručen mnogo prije njegovog rođenja, pa morate pričekati.

Obuka i obrazovanje

Štene karelijskog medvjeda

Prednosti i nedostaci pasmine karelijski medvjeđi pas

Prednosti:

 • neusporedive sposobnosti lova;
 • izdržljivost, pobožnost, neustrašivost;
 • nepretencioznost.

Postoji samo jedan nedostatak pasmine - ne možete pokazati ploče prilikom obrazovanja i treninga.

Ovaj će pas postati pomoćnik pri lovu, istina je, dobro izgrađen i brz. Ali ne pokrenite takvog ljubimca kod kuće. Tvrd i ljubomoran karakter može izazvati nepredviđene situacije.

* Cijene su relevantne za studeni 2019.

Članci o toj temi
LiveInternet