Chihuahua ušće: koliko dugo i kada prvi započinje

Estrus je prirodni fiziološki, ali istodobno vrlo važan proces u tijelu psa bilo koje pasmine. Međutim, kod malih pasa ovo razdoblje ima svoje specifičnosti, o kojima njihovi vlasnici trebaju znati. Estuarij Chihuahua, posebno nikad pleteno, može se dogoditi nezapaženo.

Što je estrus

Estrus je razdoblje seksualne aktivnosti žena, tijekom kojih su fiziološki spremni za oplodnju. Ovo razdoblje karakterizira porast razine klijavih stanica i hormona, što utječe na ponašanje životinje. Čak i najposluždnije ženke postaju nestašne i nekontrolirane.

Što je estrus

Chihuahua ušće može se dogoditi neprimjetno

Tijekom prvog estrusa, pubertet Chihuahua konačno završava. S fiziološkog stajališta, ženka je spremna zatrudnjeti. Međutim, to uopće ne znači da mlada životinja treba biti pletena tijekom prvog estrusa. Iskusni uzgajivači to preporučuju ne ranije nego nakon 2-3 puta. Isto se odnosi i na kučke u dobi-ne bi se trebali plesti nakon 7. godine.

Važno! Često pletenje podrazumijeva iscrpljivanje ženskog tijela, pa veterinari kategorički ne savjetuju služenje Chihuahua više od vremena godišnje.

U kojoj dobi dolazi prvi estrus

Dob kada Chihuahua započne prvi estrus, nemoguće je točno utvrditi. U prosjeku je ovo razdoblje između 6 i 8 mjeseci, ponekad se može nalaziti na području godine - sve je vrlo individualno.

U kojoj dobi dolazi prvi estrus

Estuarij Chihuahua može započeti u 6 mjeseci

Tijekom tog razdoblja, vlasnici bi trebali biti izuzetno oprezni sa ženama i pažljivo ih promatrati kako ne bi propustili početak. Chihua -ov prvi estrus može biti vrlo oskudan i uzimajući u obzir posebnu čistoću pasmine, postupak može biti potpuno nezapaženo.

Kako prepoznati da je Chihuahua imao milost

Počevši od 6 mjeseci, vlasnici ženki trebali bi stalno biti na čeku - "Ovih dana" mogu doći u bilo kojem trenutku. Prije svega, morate obratiti pažnju na promjene u izgledu životinje: u ženki, u iščekivanju estrusa, bradavice se povećavaju, petlja počinje nabreknuti, a zatim se pojavljuje krvavi iscjedak.

Promjene u ponašanju

Poslušni i mirni chihuhaki postaju uzbuđeni, nemirni i često pokazuju neočekivanu agresiju. Ponekad, naprotiv, pas postaje previše razigran. U svakom slučaju, vlasnici upoznati s individualnim karakteristikama karaktera kućnog ljubimca, promjene u ponašanju bit će primjetne.

Kako prepoznati da je Chihuahua imao milost

Tijekom postupka ženka radikalno mijenja lik

Bilješka! Seksuacija u Chihuahua popraćena je radikalnom promjenom ponašanja, koja je u konačnici usmjerena na jednu stvar - potragu za seksualnim partnerom i procesom parenja.

Kako su faze estrusa

Na pitanje koliko traje estrus Chihuahua, teško je dati određeni odgovor. U prosjeku, potrebna je 3-4 tjedna za cijeli postupak. Ovisno o karakterističnim značajkama, uobičajeno je podijeliti ga u nekoliko faza:

 1. Prvo razdoblje je Pro -eater. Trajanje mu je 7-9 dana. Oteklina petlje i pojava pražnjenja iz vagine smatraju se karakterističnim znakovima. Također se povećava miris psa, koji to uvijek privlači muškarce. Međutim, u tom razdoblju kuja još nije spremna za parenje i odgovorna je za sve udvaranje s odlučnim odbijanjem.
 2. Drugo razdoblje je estrus. Trajanje mu je oko 7-8 dana. U ovom trenutku prvi pas počinje s obzirom na potencijalne partnere s pažnjom. Čim mužjak obraća pažnju na to, kuja se susreće s udarcem i preusmjerava rep na stranu - ovo je karakterističan znak njezine spremnosti za postupak parenja. Fiziološki, promjena s psom nastaje zbog postupka ovulacije, tijekom kojeg su jaja spremna oploditi iz jajnika. Upravo u tom razdoblju pas može zatrudnjeti.
 3. Treće razdoblje je Metestrus. U prosjeku, može trajati od 2 do 3,5 mjeseca. Njegov je početak trenutak kada kuja prvi put odbacuje brigu o mladoženju. Tijekom tog razdoblja svi se procesi vraćaju u tijelu, a promjene se događaju u ponašanju životinje. Pas napokon gubi interes za potencijalne mladoženje i daje im odlučujući odboj.

Kako su faze estrusa

Ne preporučuje se smanjiti Chihuashka s partnerom tijekom prvog estrusa

Anaestrus je razdoblje seksualnog odmora, koje traje oko 100-150 dana. Tijekom Anaerastrusa, životinja obnavlja potrošene snage.

Bilješka! Tijekom godina povećava se trajanje rodnog razdoblja.

Kako se brinuti za trenutnog psa

Najproblematičnije manifestacije estrusa su ispuštanje i istodobni neugodan miris. Unatoč čistoći pasmine, ne uspijevaju sve životinje održavati odgovarajuću razinu čistoće.

Stoga, kako bi se izbjegle neugodne situacije povezane s oštećenjem namještaja i unutarnjih predmeta u kući, mnogi uzgajivači pasa prakticiraju upotrebu posebnih gaćica ovih dana.

Glavni savjeti za brigu o trenutnom psu mogu se nazvati sljedećim:

 • zaštititi životinju od nacrta, mraza, vlage;
 • privremeno se suzdržajte od kupanja u kadi, a posebno u otvorenim rezervoarima;
 • Šetnje treba provoditi samo na povodcu, dok je preporučljivo držati se podalje od nepoznatih pasa;
 • U hladnoj sezoni bolje je suzdržati se od hodanja u hladnoći (osim ako, naravno, Chihuashka se navikne na pelenu ili na njenu pladanj);
 • Važno je pokazati pažnju i brigu u odnosu na životinju u ovom razdoblju. Ne bi se trebalo osjećati nepotrebnim ili odbačenim;
 • Ako pas pokaže pretjeranu aktivnost i uzbuđenje, veterinar može propisati, lagane sedative.

Kako se brinuti za trenutnog psa

Mnogi vlasnici pasa pribjegavaju pomoći posebnim gaćicama tijekom fiziološkog procesa

Što učiniti s problemom estrusa

Ako postoje sumnje da je nešto pošlo po zlu tijekom estrusa, bolje je ne odgađati, obratite se veterinaru kako biste izbjegli razvoj nepotrebnih komplikacija. To se mora učiniti u sljedećim slučajevima:

 • Ispust traje više od tri tjedna;
 • Proces je praćen letargijom, apatijom i vrućicom;
 • Iscjedak ima blatnu boju i neugodan miris;
 • Nakon završetka estrusa iz petlje, ispuštanje se nastavlja;
 • snažna žeđ u životinji, čak i nakon završetka postupka;
 • Simptomi lažne trudnoće u obliku natečenih mliječnih žlijezda, anksioznosti, smanjenja aktivnosti, koje se počinju pojavljivati ​​2 mjeseca nakon završetka procesa estrusa.

Koliko je često estrus

Broj curenja ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela psa. Prosječni pokazatelj je oko dva puta godišnje, s pauze od 6 do 7 mjeseci.

Bilješka! Mlade ženke često karakteriziraju nepravilni estrus. Obično se ciklus stabilizira nakon 1-2 godine.

Ako se estrus pojavi vrlo često, to može biti rezultat hormonskog kršenja ili upalnog procesa. U svakom slučaju, definitivno biste se trebali posavjetovati s veterinarom.

Što učiniti s problemom estrusa

Potrebno je pratiti prirodu pražnjenja i bunara psa

Estrus je vrlo važan fiziološki proces za svaku ženku bilo koje pasmine. A osobitost ovog procesa u malim pasminama pasa je da se može dogoditi nezapaženo zbog neznatnog volumena pražnjenja. Da ne bi propustili trenutak kada Chihuahua započne prvi estrus, njegovi vlasnici moraju pažljivo nadzirati životinju. Istodobno je važno obratiti pažnju ne samo na fiziološke promjene, već i na promjene u ponašanju ženke.

Članci o toj temi
LiveInternet