Normalna temperatura kod pasa i kako to izmjeriti

Što se smatra normalnim?

Svaki odgovorni vlasnik mora razumjeti zdravlje svog četveronožnog prijatelja. Treba razumjeti koja temperatura treba imati zdravog psa, a što ukazuje na razvoj patologije.

Što se smatra normalnim?

Brzina temperature kod psa varira od 37,5 do 39,0 ℃. Pokazatelji ovise o dobnoj kategoriji, pasmini i zdravstvenom stanju. Tijekom dana, pokazatelji se mijenjaju. Često se navečer temperatura malo raste, nema se čega brinuti.

Kako izmjeriti temperaturu?
Mapu

Normalna temperatura kod pasa malih pasmina (pugovi, yorkshire terijeri, igrački terijeri) je veća, u usporedbi s njihovom velikom braćom. Ako termometar prikazuje 38,5 - 39,4 ℃., Ne trebate se bojati. Povećana temperatura povezana je s intenzivnijim metabolizmom. Kod štenaca se također povećava, to je 39,0 - 39,5 ℃. Oni su slabo formirali mehanizam termoregulacije. Osim toga, kad kuja nakratko napusti štene, groznica ih spašava od hipotermije. Ova se zaštitna značajka događa kada štene dosegne pol -godišnje dob.

U odraslog psa velike pasmine (Alabay, pas, senbernar, itd.D.) temperatura treba biti 37,4 - 39,0 ℃.

Postoje situacije u kojima su moguća mala odstupanja od norme:

 • Pas je dugo na vrućem ili zagušnom mjestu;
 • Dugo intenzivna tjelesna aktivnost;
 • Stresne situacije;
 • estrus.

Svi ovi razlozi mogu uzrokovati privremeni porast temperature za 0,3 - 0,5 ℃.

Kako izmjeriti temperaturu?

Neiskusni uzgajivač pasa često ne zna kako razumjeti da pas ima temperaturu u nedostatku termometra. Prvi znakovi moraju biti u mogućnosti odrediti vizualno, jer postoje situacije kada termometar nije u blizini. U vrućini koja je započela, jastuk šapa i uši životinje postaju vrući.

Što se smatra povećanim i što učiniti?
Termometar

U tim područjima krvne žile prolaze vrlo blizu kože, tako da je povećanje temperature značajno. Za više nepogrešivu definiciju potrebno je zagrijati ruke.

Suhi i vrući nos nije točan znak lošeg psa. Bolje je obratiti pažnju na sluznice, poput desni i površine kapka. S povećanjem temperature i grijanja krvi, pocrveniju.

Očigledni znakovi temperature su:

 • pogoršanje apetita;
 • Apatija, letargija;
 • Kršenje probavnog trakta - mučnina ili povraćanje, proljev;
 • Pas pokušava pronaći osamljeno mjesto, sakriti se od ljudi;
 • Promjene u načinu mirovanja, pas spava više nego inače;
 • Snažna žeđ;
 • dispneja.

Svaki vlasnik mora biti u mogućnosti izmjeriti temperaturu PET -a s termometrom. Preporučljivo je provoditi postupak na mirnom, mirnom mjestu. Pas treba uvjeriti, staviti na stranu ili staviti na šape, ako je dobro -bivši. Vrh termometra podmazan je naftom ili masnoćom, a uredno unosi u analni prolaz.

Ako je pas mali, tada dubina administracije nije veća od 1 cm. Za velike pse veličina nije veća od 2 cm. Vrijeme mjerenja žive je oko 5 minuta. Elektronski termometar mora se držati do zvučnog signala.

Što se smatra niskim i što učiniti?
Mjerenje temperature

Morate razgovarati s psom mirnim, privrženim glasom. Sve radnje koje treba provoditi što pažljivije, kako ne bi oštetili crijeva. Radi sigurnosti, možete uzeti asistenta koji će držati pseću zdjelicu nepomičan.

Ako rektalno izmjerite temperaturu, tada možete koristiti drugu opciju. Termometar se ubacuje u pseće pazuh i glatko -ujedno u ingvinalnu regiju. Međutim, ova metoda mjerenja po točnosti vrlo je približna. Jedan stupanj se mora dodati rezultatu.

Visoka temperatura može biti reakcija tijela na cjepivo ili lokalnu upalu. Pored toga, svjedočiti ozbiljnim bolestima poput leptospiroze, hepatitisa, bolesti vapna, mesoždera, piroplazmoze, itd.D.

Što se smatra povećanim i što učiniti?

Vlasnik definitivno mora znati što učiniti ako pas ima visoku temperaturu. Treba imati na umu da ne trebate pokušavati srušiti temperaturu hladnim tušem ili ledenom vodom. Takva kardinalna mjera neće dovesti do dobrog rezultata. Kućni ljubimac može imati oštar grč krvnih žila, šok, a u nekim slučajevima srčani udar. Također ne biste trebali davati antipiretske tablete bez veterinarskog recepta.

Neki liječnici dopuštaju upotrebu nurofena ili svijeća od temperature. Važno je unaprijed znati dopuštenu dozu kako bi se izbjeglo trovanje. U hitnim slučajevima prihvatit ćemo ubrizgavanje NO-SHPA ili analgine difenhidraminom. Međutim, samo liječnik može odabrati odgovarajuće lijekove za određenu situaciju.

Zaključak
- Lezi me!..

Ako temperatura psa nije veća od 40,0 ℃, morate odmah nazvati veterinara kod kuće. Prije njegovog dolaska preporučuje se izvršiti skup mjera koje će olakšati stanje psa.

 • Morate piti psa što je češće moguće, ali postupno. Zbog toga je voda prikladna, dekocija lišća kamilice ili maline.
 • Na stranama i straga možete nanijeti hlađenje kompres. Dok ih zagrijavaju, moraju se promijeniti.
 • Omotajte led krpom i stavite u torbu. Stavite na stražnju stranu glave i šape psa.

Prije dolaska stručnjaka morate kontrolirati stanje i temperaturu kućnog ljubimca kako biste spriječili hipotermiju.

Ako je temperatura iznad 40,0 ℃, pas treba odmah dostaviti veterinaru. Mogući je brzi razvoj smrtonosne infekcije u kojoj račun ide na nekoliko minuta.

Što se smatra niskim i što učiniti?

Smanjena temperatura je također opasnost. Ovo može biti ili luka ozbiljne bolesti i odgovor tijela na vanjske čimbenike. Hipotermija u pasa podijeljena je u nekoliko kategorija:

 1. Lagana hipotermija. Temperatura nije niža od 32 ℃.
 2. Prosječna hipotermija. Temperatura nije niža od 28 ℃.
 3. Teška hipotermija. Temperatura je ispod 28 ℃.

Smanjena temperatura nastaje zbog hipotermije, iscrpljenosti, trovanja, traumatičnih ozljeda mozga, anestezije nakon operacije, bolesti unutarnjih organa. Temperatura se također obično smanjuje kod trudnica neposredno prije porođaja.

Normalna temperatura kod pasa i kako to izmjeriti
Trudnoća

Vlasnik psa trebao bi upozoriti vidljive uzroke spuštene temperature:

 • Uočeno je drhtanje ili konvulzija;
 • Kožne i sluznice membrane blijede boje;
 • Tijelo i udovi su hladni;
 • Sporo disanje i puls;
 • U teškim fazama učenici prestaju reagirati na svjetlo.

Ako su pokazatelji temperature ispod dopuštene norme, tada morate hitno potražiti pomoć veterinara. Uz prerane pomoći, moguće su ozbiljne komplikacije, poput kardiovaskularnog zatajenja, zatajenja bubrega, kome itd.D.

Hitna pomoć leži u radnjama usmjerenim na stabilizaciju temperature kućnog ljubimca. S jakom hipotermijom morate psa umotati u pokrivač ili bilo koji materijal koji zadržava toplinu i preklapajte se s jastučićima za grijanje. Koliko god je to moguće, ponudite životinji da pije toplo, ali ne i vruću vodu. Masaža zagrijavanja također je korisna.

U klinici su liječnici postavili uzrok niske temperature. Uz pomoć toplih intravenskih otopina, zagrijavanja klistira i drugih postupaka, temperatura se povećava na dopuštenu razinu. Treba imati na umu da se temperatura treba glatko povećavati, ne više od 1 - 2 ℃ na sat. Inače je moguće lagano oteklina ili šok.

Zaključak

Bilo kakve promjene u ponašanju i stanju psa ne mogu se zanemariti. Da biste znali da je tjelesna temperatura kod psa normalna, morate znati njegove uobičajene vrijednosti za svog ljubimca, za koje je potrebno mjeriti od male dobi. U ovom slučaju, ako bolest započne bez vidljivih simptoma, vlasnik će moći utvrditi da se životinja mora pokazati veterinaru.

Članci o toj temi
LiveInternet