Pseća vagina, penis: genitalna struktura

Genitalije psa se razlikuju po strukturi. Vlasnici pasa moraju znati sve nijanse anatomije kućnog ljubimca.

Struktura reproduktivnog sustava kuje

Ženski aparat predstavljen je uparenim jajnicima, cijevima maternice (ili jajima), maternicom, vaginom i vanjskim organima. Razvija se kako odrastaju.

Jajnici

Upareni organi s oblikom u obliku jaja koji se nalazi u donjem dijelu leđa, pored stražnjih krajeva bubrega. Svaka je pričvršćena na zasebnu mezenteriju. Standardna veličina jajnika u kuji za odrasle je 2,5-5 cm, prosječna težina je oko 3 g. Glatkoća njegove vanjske strane karakterizira do 6 ili 9 mjeseci, a zatim postaje gruba.

Struktura reproduktivnog sustava kuje

Dijagram genitalije kuja

Važno! Jajnici proizvode jaja (volumen 0,14 mm) i hormone estrogena.

Jajnik je gotovo sve prekriven kubičnim epitelom, na mjestu fiksiranja mezenteriuma zamijenjen je seroznom membranom. Donji slojevi predstavljeni su parenhimom koji se sastoji od mozga i kortikalne tvari:

 • U prvom su vezivno tkivo, živci i krvne žile;
 • U drugom se nalazi folikularni aparat s folikulima primarnog, sekundarnog i tercijarnog reda (u početku ih ima 700 tisuća., Do 10 godina, ne ostaje više od 500 jedinica).

U faznom razvoju folikularnih mjehurića izaziva puknuće zidova usudnog i uklanjanja jajeta iz njega zajedno s tekućom tajnom. U medicini se postupak naziva ovulacija. Više od 14% pasa ima stanice koje sadrže od 5 do 11 oocita. Značajka se često nalazi kod mladih ženki.

Na mjestu puknuća folikularnog mjehurića, šupljina se formira. Ispunjena je krvavom tajnom i epitelnim staničnim strukturama. Ovdje je taloženje luteina - žutog pigmenta. Tada su strukture podijeljene zrncima na udio, tvoreći luteinsku žlijezdu, funkcionirajuće kratko vrijeme. Ako ostane neplodno, onda uskoro spontano nestaje.

Struktura penisa muškarca

Trbušna šupljina psa

Jajovod

Jajovodna cijev je tanki i namotavajući organ koji povezuje jajnik i rog. Evo oplodnje seksualnih ženskih stanica i njihovo kretanje u šupljinu maternice. Pomicanje nastaje zbog smanjenja mišićnih membrana jaja i pokreta cilijarnih epitelnih stanica.

Vanjski dio cijevi nalikuje lijevku i ulazi u trbušnu šupljinu. Suprotno, maternična strana završava rupom. Trajanje jaja-30-50 mm.

Maternica

Organ je dvoje zasjenjen, rogovi se nalaze na obje strane trbušne šupljine. Oni su duži od tijela maternice, cijela se struktura drži u šupljini trbuha zbog širokih ligamenata maternice. Na kraju maternice je vrat koji je dio vagine.

Razlikuje:

 • sluznica;
 • mišić;
 • siva ljuska.

Važno! Opskrba krvlju organa osigurava maternicu, prijenos impulsa s zdjeličnim, unutarnjim sramotnim i lepršavim živcima.

Pseća vagina, penis: genitalna struktura

Maternica s embrionima

Cerviks

Skraćeni nekonalni organ s uskim klirensom. Povezuje maternicu s vaginom i namijenjena je zaštiti od prodiranja patogenih mikroorganizama. U vratu se nalazi kanal koji se otvara u gornju vaginu.

Vagina

Vagina psa predstavljena je organom cijevi namijenjenim postupku kopulacije i uklanjanja štenaca duž rodnog kanala. Nalazi se između vrata maternice i genitourinarnog sinusa, ograničava vanjski dio uretre. U mladih pojedinaca to je ograničeno.

Sužavanje područja vagine je trezor smješten na području prijelaza na vrat maternice. Sastoji se od sluznice i mišićne školjke.

Važno! Ravni višeslojni epitel tvori nabore na površini vagine, u sluznici nema žlijezda u sluznici. Struktura vagine u psu je standardna, a pokazatelji stanja ovise o razini hormonske ravnoteže.

Vaginalan

Je nastavak vagine, predstavljene zajedničkom zonom za mokraćni i genitalni trakt. Obložene ravnim epitelnim strukturama (multi -sloj), razlikuje biljne žlijezde i limfne čvorove. Pod njima je uparena žarulja koja se sastoji od kavernoznih tkanina. Kad se ispuni krvlju, Eva se automatski komprimira.

Vanjska genitalija

Ovi su organi zastupljeni:

 • vulva - smještena ispod razine anusa i razdvojena malim preponama;
 • Sramotne usne - Zaštitite vaginu, sastoje se od nabora kože. Njihova vanjska površina ima lojne i znojne žlijezde, prekrivene dlačicama, nema kose na pogrešnoj strani vune;
 • Klitor je analogni penisa kod pasa, slabo je razvijen i sastoji se od kavernoznog tijela, glava mu je skrivena u rupi.

Važno! Na kraju klitorisa, ispod kože nalaze se preputalne žlijezde koje odgovaraju istoimenim organima kod muškaraca.

Pseća vagina, penis: genitalna struktura

Vanjske genitalije s petljom

Endokrina funkcija gonada

Na funkcionalnost spolnih žlijezda utječu hormoni koji izlučuju hipofiza i sami od njih.

Struktura penisa muškarca

Genitalije kod pasa psa sastoje se od uparenih testisa s dodacima, sedam svjetiljki, sjemenki, skrotuma, mokraćnog kanala, člana i punjenja.

Pseća vagina, penis: genitalna struktura

Anatomija genitourinarnog sustava mužjaka

Sedam

Testici su glavna uparena žlijezda koja proizvodi spermu - klice stanice. Oni pripadaju organima unutarnjeg izlučivanja, su u skrotumu i fiksirani su zbog. Pas s težinom od 10 kg ima duljinu testisa od 2,8 do 3,1 g, masa je 8 g.

Organ ima spljošteni oblik, s vanjske strane prekriven je seroznom membranom koja prelazi na mezenturicu testisa. Ispod nje nalazi se vlaknasta gusta kapsula iz koje se zalažu za njegove dubine koje organ dijeli na dionice. U svakom od lobula postoje do 3 sjemenske tubule namijenjene stvaranju sperme.

Skrotum

Formacija kože i mašine, koja se sastoji od 2 šupljine u kojima se testisi nalaze zajedno s dodacima i udaljenim odjelima sjemenki naplatka. Skrotum se sastoji od:

 • od kože s izmijenjenom bojom - sa znojnim i lojnim žlijezdama;
 • mišićno-elastične membrane s glatkim mišićima;
 • vanjska i unutarnja fascija sjemena;
 • mišići odgovorni za podizanje testisa;
 • Vaginalna ljuska testisa.

Važno! Organ je lokaliziran između bokova, nedaleko od anusa.

Objektiv kanala, genitourinarni kanal

Predstavljena je sjemenska kabel:

 • šljokica;
 • krv i limfne posude;
 • živčana vlakna.

Raste od 17 do 18 cm (kod pasa težine 10 kg). Povozeći sjemenki padaju u trbušnu šupljinu kroz ingvinalni kanal, pređite prostatu i stvorite kratki evetusov kanal koji se ulijeva u zonu prostate uretre.

Važno! Povezanost s glavnim izlaznim kanalima glavnih i dodatnih spolnih žlijezda formira Urethra.

Prostata

Prostata - Podređena žlijezda odgovorna je za oslobađanje sekretorne tekućine i aktiviranje spermatozoida. Njegov volumen ovisi o veličini životinje i varira od oraha do lješnjaka. Organ je podijeljen u dva dijela: tanki zid i veliki pričvršćivač.

Pseća vagina, penis: genitalna struktura

Prostata odraslog muškarca

Penis

Pseći penis dizajniran je za uvođenje sperme i izlučivanja urina. Na penisu psa razlikuju glavu, tijelo i korijen. Formiraju ga kavernozna tijela i kavernozno tijelo uretre. Penis muškog ovčara i drugih velikih pasa velik je veličina u usporedbi s manjim životinjama.

Pasa Genetia u njihovoj strukturi malo se razlikuje od ljudskih organa. Anatomija se mora proučavati prije kupnje životinje ili prvog viskoznog.

Članci o toj temi
LiveInternet