Dobitni prsti pasa i štenaca na stražnjim nogama

Obično svaki pas ima četiri prsta na šapama. Ali često postoje situacije kada se štenad rađaju s petim ili čak šestim postupkom. Ovaj je fenomen povezan s nasljeđivanjem vukova. Čestiji prsti kod pasa nisu patologija i najčešće ne uzrokuju neugodnosti. Ali trebaju im pažljiva briga.

Značajke strukture pseće šape

Obično se pseće stopalo sastoji od četiri prsta s mekim jastučićima i kandžama. Jastuci nose funkciju koji je apsorbirao udar, smanjuju opterećenje pri trčanju i hodanju. Koža na njima je gruba, to pruža životinji stabilnost na klizavoj površini. Zbog dugoročnog boravka na svježem zraku, površina jastučića postaje nepristojna zbog.

Značajke strukture pseće šape

Dobitni prsti kod pasa - patologija ili norma

Pri hodanju glavno opterećenje pada na prste psa. Ne mogu ih premjestiti zbog premalog interdigitalnog prostora.

Ovisno o obliku šape mogu biti tri vrste:

 • Mačke - razlikuju se u kompaktnoj veličini i okruglom obliku. Takve oblike šapa karakteriziraju psi velikih pasmina, na primjer, španjolski mastif, hasky.
 • Šape za zečeve - izdužene, s dugim prstenom prstima. Ova struktura omogućuje vam da brzo razvijete brzinu.
 • Webijalni oblik karakterističan je za lov na pse, na primjer, Jack-Rassel terijer.

Štene prsti u štenaca koji postavljaju mnoga pitanja među vlasnicima.

Uzroci dodatnog prsta

Struktura pseće šape

Uzroci dodatnog prsta

Izgled dodatnog prsta na šapu psa zove se atavizam. Ovaj fenomen znači da u tijelu životinje postoje znakovi svih vrsta koje su bile uključene u izlučivanje. Peti rudiment je znak koji je preostao od bliskog krvi, on ukazuje na vezu s vukom.

Bilješka! Većina lovnih pasmina prekrižena vukovima, stoga su peti prsti otišli odavde. Za određene pasmine ovo je prirodni fenomen.

Znanstvenici još uvijek ne mogu odgovoriti zašto ista pasmina ima profitabilan rudiment, ali drugi nema. Ovo je dominantan znak: ako mužjak ima pet prstiju, a kuja četiri, onda će štenad iz takvog braka biti s pet prstiju. Najčešće se ovaj fenomen opaža kod njemačkih ovčara.

Pasmine pasa čiji se prsti ne smatraju porokom

Dodatni rudiment pokazuje vezu s vukovima

Mogu li biti čak šest

Postoje situacije kada štenad imaju dva profitabilna prsta odjednom. Vlasnik mora neovisno odlučiti trebaju li ih izbrisati. Sve će ovisiti o tome jesu li ometali životinju.

Pasmine pasa čiji se prsti ne smatraju porokom

Peta kandža sportskih pasa, kao i u izložbenim pasminama, smatra se velikim nedostatkom. Yagdterra ili Dahshund bit će uklonjeni s izložbe, a sportskim psima neće biti dopušteno natjecanje. Takva kandža ometa se prilikom provođenja redovitog njegovanja. Za male pse kao što su Spitz, York, Terrier ili Chihuahua, dodatni prst će uzrokovati velike neugodnosti.

Važno! Prije nego što uklonite dodatni prst, morate se posavjetovati s veterinarima. Postoji nekoliko pasmina za koje je profitabilan prst znak čistokrvnog. Takve pasmine uključuju: francuski ovčar, njemački poput, Briary i Pyrenee pasmine pasa.

Kakvu funkciju peti prst obavlja kod pasa

Peta kandža na stražnjoj šapi u psu ne nosi nijednu funkciju. Ali na prednjim šapama može se koristiti za snimanje igračaka, predmeta. Koristeći dodatni prst, oni su u stanju da ih drže jači.

Na stražnjoj šapi, dodatni postupak najčešće ometa samo kućnog ljubimca. U svemu se prilijepi tijekom šetnje, rizik od ozljede se povećava.

Trebam li se boriti protiv vukova kandže kod pasa

Budući da se profitabilni prsti pasa ne odnose na patologije, njihovo uklanjanje nije potrebno. Veterinari mogu preporučiti operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije:

 • ozljeda štenenog šape pri trčanju i hodanju;
 • neugodnosti tijekom higijenskih postupaka, frizure, češljanja, pranja kućnog ljubimca;
 • Spavanje nokta u koži.

Obavezni stručnjaci preporučuju uklanjanje ako kućni ljubimac razvije šape. To uključuje:

 • Smrt tkiva - nekroza;
 • gangrene šape;
 • Osteosarkom.

Uklanjanje se također provodi ako pas ima ozbiljnu zaradu od profitabilnog prsta.

Postoje dvije skupine pasa na koje se operacije provode bez neuspjeha:

 • Lov je, zbog dodatnog postupka, takva životinja vrlo teško kretati se u šumama, kroz gustine. Prst će se stalno prilijepiti za grane i grmlje, oštećenje na travi. To ne samo da usporava proces lova, već i uzrokuje bol u životinjama.
 • Pasmi izložbe: U ovom se slučaju uklanjanje rudimenta provodi kod štenaca.

Važno! Veterinari preporučuju uklanjanje profitabilnih prstiju u štenad do sedam dana od rođenja. Tijekom tog razdoblja neće osjetiti jaku bol, a sam postupak oporavka prošao će brzo i bez komplikacija.

Postupak uklanjanja provodi se kirurškom intervencijom. Preporučena dob je do sedam dana, ali operacije se izvode kod starijih pasa. Lokalna anestezija izrađuje se malim štenadima, a šavovi se primjenjuju, koji su se nakon toga riješili.

Kakvu funkciju peti prst obavlja kod pasa

Operacija usmjeravanja kod pasa tijekom 12 tjedana provodi se pod općom anestezijom

Ako se uklanjanje ne izvrši prije tjedna, tada se operacija može izvesti samo kad je pas više od 12 tjedana. To bi trebao učiniti samo iskusni veterinar pod općom anestezijom.

Nakon rezanja potrebno je razdoblje oporavka. Na oštećeno mjesto nanosi se mekani zavoj. Važno je osigurati da pas ne otkine šavove, ližući ranu.

Glavni uzroci prijeloma prsta kod pasa

Višak školjke na stražnjoj šapi najčešće ometa životinju. Mobilni je, jer nije pričvršćen hrskavicom i mišićima. Zbog toga se njegova ozljeda često događa. Pas ne može nacrtati takvu kandžu, stalno se drži štapova, grana, grmlja, lišća. Ako je kućni ljubimac aktivan, takav fiziološki fenomen mu daje puno neugodnosti. Stoga se dodatni prst preporučuje za uklanjanje.

Često psi razbijaju postupak iz različitih razloga. Često se ozljede događaju zbog krivnje samih vlasnika. Na primjer, pas na šapi spustio je teški predmet ili zakoračio na njega, prikrijeo vrata. Najčešće od ovoga pati psi malih pasmina.

Ozljede koje završavaju prijelomom prsta, previše aktivni kućni ljubimci previše aktivni. To je posebno karakteristično za mlade štenad koji aktivno trče u prirodi. Oni mogu uhvatiti na grmlju, ući u jamu, stezati šapu između korijena. Kada ga pokušate izvući, prst se može okrenuti, što će dovesti do prijeloma.

Trebam li se boriti protiv vukova kandže kod pasa

Frakture prstiju daju ljubimcu snažnu bol

Često psi primaju prijelome tijekom igre ili se bore zbog zalogaja. Čak i samo igranje, psi se mogu ugrizati jedni druge šape, što može dovesti do lomova.

Noseći profitabilne prste psa

Ako vlasnik ne planira ukloniti dodatni postupak na šapi, potrebno mu je pružiti odgovarajuću njegu. Potrebno je redovito rezati kandžu. Kada posjetite Grumer, morate naznačiti da pas ima petu kandžu tako da specijalist ne uzrokuje štetu. Morate stalno provjeravati prst, jer je češće ozlijeđen.

S profitabilnim prstom nije patologija, ali može uzrokovati neugodnosti i nelagodu za kućnog ljubimca. Stoga se svaki vlasnik mora neovisno odlučiti je li potrebna operacija za uklanjanje ili ne.

Članci o toj temi
LiveInternet