Chirneko del etna (sicilijan borza pas): opis pasmine

Pasmina pasa Chirneko del Etna živi na otoku Siciliju više od 2500 godina. Drugo mu je ime sicilijansko hrt. Zahvaljujući svojim fiziološkim karakteristikama, koristi se za lov na zečeve i zečeve. Izvan otoka o ovoj pasmini malo je poznato, ali posljednjih godina u Rusiji sve je više ljudi zainteresiranih za takve kućne ljubimce.

Priča o pasmi

Sicilijski hrt smatra se jednom od najstarijih pasmina, ima mnogo toga zajedničkog s drugim mediteranskim predstavnicima psa, na primjer, Peninko Kanario, Lodenko Ibitsenko ili psom faraona s Maltom.

Priča o pasmi

Sicilijansko hrt

Većina lingvista vjeruje da "chirnaco" dolazi od grčke riječi "Kyrenaikos", drevni sirijski grad nosio je takvo ime. Zbog toga postoji mišljenje da je pasmina s Bliskog Istoka, a na Siciliju su ih već donijeli grčki trgovci iz Sjeverne Afrike.

Bilješka! Rezultati brojnih genetskih studija pokazali su da pas praktički nema nikakve veze s hrt.

Svrha pasmine

Glavna svrha pasmine je lov. Cherneko, pas uspješno obavlja zadatke zbog ogromnog iskustva, njegovih urođenih sposobnosti i razvijenih instinkta.

Posljednjih nekoliko desetljeća pasa počelo je rasti na izložbama i sportskim natjecanjima. Treba napomenuti da psi pokazuju izvrsne rezultate u terenskim pokusima, a također se dobro pokazuju na natjecanjima o Adjati i kurzivu.

Chirneko može započeti jednostavno kao pratitelj, prijatelj i vjerni član obitelji, budući da će lik kućnog ljubimca dati vlasniku mnogo pozitivnih emocija.

Chirneko del Etna: Opis pasmine i karaktera

Ostala raširena imena pasmine: sicilijansko hrt, sicilijan Graihound, Cirneco Dell`etna i sicilijanska pasa. Poteškoće u skrbi i sadržaju: Životinje ne podnose niske temperature, a posebno vlagu, jer zimi kućnih ljubimaca treba izolirati. Također biste trebali pažljivo nadzirati stanje kandži kućnog ljubimca i pravovremeno ih pravilno rezati.

Svrha pasmine

Chirneko bijela boja

Kratki opis pasmine:

 • Rast se kreće od 46 do 50 cm.
 • Očekivani život u dobrim uvjetima kreće se od 12-15 godina.
 • Težina 10-12 kg.
 • Pasmina je kratka -duljina nije veća od 3 cm, glatka i čvrsto uz kožu.
 • Boja je ujednačena, zasićena crvena. Čak i u pasmi, recimo bijelo -bijelo s crvenom bojom ugađanja. Dopuštene su i sve nijanse ochera i pudla.

Raspored kućnih ljubimaca ove pasmine je neovisan i jak. Unatoč tome, lako dolaze u kontakt s ljudima i drugim životinjama, vrlo su vezani za svoje vlasnike. Važan čimbenik pri odabiru kućnog ljubimca u obitelji - Greyhound ima stabilnu psihu, dobro se slaže s djecom. Ovaj je pas isključivo kod kuće, unatoč svojoj aktivnosti i potrebi za igrama.

Bilješka! Chirneko del Etna nisu skloni glasnoj kore i užurbano. Unatoč maloj veličini, ne pripadaju ukrasnim pasminama.

Higijena i briga

U brizi i sadržaju kućnog ljubimca je nepretenciozno. Kućni ljubimac je gladak, pa ga češljajte posebnom četkom s tvrdim čekinjama dovoljno više od jednom tjedno. Životinje su čiste, tako da nemaju neugodan miris. Trebali bi ih rijetko okupati. Na primjer, kućni ljubimci koji sudjeluju na raznim izložbama, kupaju se ne više od jednom mjesečno.

Pažnja na sebe zahtijevaju uši životinje. Važno je da psi redovito čiste umivaonik uha, jer tajna nakupljanja u njima može uzrokovati upalu srednjeg uha. Također morate redovito obrezati kandže.

Hrana

Ovo je možda jedina pasmina koja treba razne hrane. Mesni proizvodi trebali bi prevladati u prehrani i nadopuniti svoje usjeve i povrće za zrno. Također se preporučuje redovito pokvariti kućnog ljubimca sirovim voćem i poenom.

Chirneko del Etna: Opis pasmine i karaktera

Kako lov na sicilijansku hrt

Bilješka! Spremni -izrađeni industrijski feedovi uglavnom se koriste tijekom obuke kao ohrabrenje.

Sicilijski hrt nije zabilježio nikakve genetske bolesti. Ali važno je znati da su psi predisponirani za razvoj prehlade, kao i za probleme s ušima. Zdravi predstavnici pasmine u prosjeku žive od 12 do 15 godina.

Prednosti i nedostatci

Chirneko pasmina pasa, koja ima prilično opsežan popis prevladavajućih značajki, zahvaljujući koje je toliko cijenjena u njezinoj domovini:

 • nepretenciozni kućni ljubimci;
 • znatiželjan i lako obučen;
 • imati simpatičnu i privrženu prirodi;
 • Norov je tipičan lov;
 • aktivni i radoznali do starosti, pa ih treba posvetiti puno vremena.

Druga značajna prednost je što kod pasa nema podloga, stoga životinje nemaju miris, a vjerojatnost razvoja alergijske reakcije u kućanstvima je vrlo mala.

Unatoč brojnim prednostima, postoje nedostaci:

 • Zadnja prsti su profitabilni;
 • kratko opterećenje i vrat;
 • kratka njuška;
 • divergencija njuške i lubanje.

Ponekad psi mogu biti dirljivi. Ako je vlasnik uvrijedio svog ljubimca, tada će se potonji prestati pokoriti i izvoditi čak i najprimitivnije timove.

Kome je sicilijski pas prikladan

Sicilijansko hrt pogodan je za održavanje u stanu. Ali važno je da vlasnik vodi aktivan način života. Kao što praksa pokazuje, pasmina je idealna za sportaše i lovce. Kućnog ljubimca ne može biti sam dulje vrijeme.

Higijena i briga

Štene sicilijanskog hrt

Bilješka! Pas je prijateljski raspoložen, ali s pojavom djece u kući ne biste trebali računati na njegovu poslušnost do 100%. Kućni ljubimci često počinju biti ljubomorni, pa uzgajivači preporučuju da pričekaju stjecanje psa dok djeca ne odrastaju.

U stanu se životinja slaže s drugim kućnim ljubimcima, ali na ulici u bilo kojem prikladno vrijeme može potjerati za drugim psom ili mačkom.

Izbor šteneta

Iz legla trebali biste odabrati prosječno štene, a ne najveće i najveće ili najmaši i tihiji. Štene ne bi trebale imati manifestacije razvoja rahita. Ako je trbušna šupljina natečena, vlasnici se moraju zapitati kada je psu dobio antiparazitske lijekove i po dolasku u novu kuću, kako bi odmah proveli deworming.

Stečeno štene već treba izvršiti sljedećim dokumentima:

 • Roditelji zdravstvenih certifikata;
 • pedigre;
 • Izvještaj o rođenju ovjereno od strane rodovničkog rasadnika;
 • stigma i/ili implantirani čip;
 • Veterinarska putovnica koja ukazuje na sva cijepljenja priložena prema dobi.

U dva mjeseca štenad već izgleda onako kako će izgledati kad odrasli.

Koliko troškova i gdje možete kupiti

Psi ne toleriraju hladnoću, pa nije baš uobičajeno u Rusiji. Međutim, u Moskvi postoji nacionalni klub pasmine u kojem možete kupiti štene za čistokrvno. Cijena psa kreće se od 50-70 tisuća. rubalja.

Hrana

Mama sicilijanskog hrt

Nadimci i imena

Svi štenad za čistokrvne nadimke imaju nadimke, ali vlasnici kućnih imena već su im dodijelili. Imena se u pravilu ne pojavljuju u izvještaju i koriste se na razini kućanstva.

Prikladna imena za muškarce: Borat, Vaiden, Are, Kato, Lyman, Hyesper ili Vacker.

Nadimci za kučke: Besi, Nelda, Dix, Lima, Brigitte, Jasi, Veriti.

Pasmina sicilijanskog hrilija ima mnogo prednosti, zahvaljujući koje je toliko cijenjena u svojoj domovini. Kućni ljubimac je nepretenciozno u brizi i uzgoju, ali bolje je započeti s aktivnom obitelji.

Članci o toj temi
LiveInternet