Pas čije oči ispadaju: pregled stijena

Mnogi ljubitelji životinja morali su vidjeti pse s očima na kolutu. Takav se bolan fenomen naziva gubitak očiju. Neke pasmine pasa posebno su sklone ovoj patologiji. Ako pas ima oči, vlasnik mora hitno kontaktirati veterinara.

Kako se zove ovaj fenomen

Pad očiju (Luxatio Bulbi Oculi) je patologija u kojoj je očna jabučica predaleko od orbite, što dovodi do razvoja drugih neugodnih bolesti. Ova bolest se također naziva protication.

Pas čije oči ispadaju: pregled stijena

Gubitak jabuke

Proptosis dovodi do nekroze konjunktiva i rožnice, reljefa mrežnice, zbog ove potpune sljepoće dolazi.

Važno! Vlasnik ima 24 sata., odvesti psa veterinaru za operaciju. Ako se izgubi vrijeme, pojavit će se teške komplikacije.

Koje pasmine podliježu ovoj bolesti

Mnoge pasmine pasa imaju predispoziciju za gubitak očiju. Prije svega, to se odnosi na životinje s ravnom njuškom i skraćenom lubanju. Ovi karakteristični znakovi govore o brahicefalusu. Skupina Brachycephala uključuje mnoge pasmine pasa: japanski khin, njemački bokser, chihuahua, beijes, Spitz, njemački bokser, shi-tzu, Sharpe. Vlasnici životinja trebaju se sjetiti koji psi ispadaju iz očiju i biti spremni riješiti ovaj problem.

Pas čije oči ispadaju: pregled stijena

Očigledni znakovi patologije

Japanski khin

Ovaj pas u Japanu smatra se omiljenim bogovima. Mnogi vlasnici nastoje sami dobiti ovu pasminu. Riječ "srod" prevedena s japanskog znači "dragocjena". To su mali psi visoki 20–25 cm kod Withersa i težine oko 4 kg. Razlikuju ih boju s dvije kolove: crvena s bijelom ili bijelom s crnom. Kolica na repu, uši i vrat nešto su duža nego na šapama i torzu. Ovi psi imaju široku spljoštenu njušku i oči na valjanju. Ova značajka često dovodi do patologije kada oči počinju ispasti.

Japanski kini su vrlo ljubazni, razigrani i aktivni. Žive u prosjeku 12-14 godina. Ove su pametne životinje lako obučene i postaju izvrsni pratitelji i stražari.

Bilješka! Brižni vlasnik mora redovito oprati oči psu i očistiti joj uši.

Pas čije oči ispadaju: pregled stijena

Propora u početnoj fazi

Njemački buldog

Mobilni, nemirni i vrlo izdržljivi njemački buldozi vrlo su dobri. Jedino slabo mjesto u njihovom tijelu su oči. Ovi psi imaju slabe mišiće koji drže očne jabučice unutar kostne orbite. Zbog toga se oči mogu izvaditi čak i uz laganu ozljedu ili upalu.

Oštrica

Veliki pas ima karakteristično obilježje - debeli nabori na kratkoj pješčanoj vuni. Rast na Withersu je 46–51 cm. Ti psi teži 18–23 kg. Sharpees živi oko 11 godina. Vrlo su posvećeni vlasnicima. Zbog osjetljive probave potrebna im je stroga prehrana. Ove životinje imaju spljoštenu njušku, tako da se očne jabučice drže u orbiti nisu dovoljno jake.

Pekineza

Pasmina Pekings izvorno je bila prikazana samo za kineske careve. U XX stoljeću. Ovi mali pahuljasti psi postali su favoriti mnogih ljudi. Ti kućni ljubimci imaju gustu dugu vunu, koju treba pažljivo češljati. Boja može biti bilo koja. Pekis živi dugo - 12-15 godina.

Ovi kućni ljubimci skloni su pretilosti i trebaju uravnoteženu prehranu. Osim toga, trebate se dobro brinuti za njihove oči. Zbog spljoštene njuške Pekija, očne jabučice često ispadaju, a koje se čuvaju samo na mišićima kapka.

Pas čije oči ispadaju: pregled stijena

Dobra prevencija bit će poštivanje sigurnosnih i higijenskih pravila

Chihuahua

Razigrani, veseli, mobilni Chihuahua pojavio se u Europi na početku xx u. I brzo zaslužio ljubav uzgajivače pasa u svim zemljama. Ti minijaturni psi odrastu do 15–25 cm na Withersu. Unatoč njihovom krhkom zdravlju, Chihuahua se može nazvati dugim brojem među psima: njihov životni vijek doseže 18 godina.

Bilješka! Male sjajne oči Chihuahua često izgledaju ispunjene, pa mogu ispasti.

Njemački bokser

Ti psi rastu na 53–65 cm kod Withersa i dobivaju na težini oko 25-30 kg. Imaju kratku vunu tigra ili smeđe boje, prekrivene bijelim mrljama i naborima. Njemački buldozi žive oko 12 godina i vrlo su vezani za članove obitelji.

Zbog konveksnih očiju, ove životinje često pate od proroke, tako da vlasnik mora pažljivo nadzirati stanje kućnog ljubimca, često isperite oči i kapi za sahranjivanje.

Mapu

Mali, čučanj, Stocky Psi sa sivom ili srebrnom košuljom poznati su po neobičnom ravnom obliku njuške i debelim naborima na koži. Pug je pas s konveksnim očima, pa joj treba redovito sahraniti kapi za oči i nadgledati higijenu. Klaster prljavštine dovodi do upale i proroka.

Važno! Pugovi se ne mogu hodati na prašnjavim mjestima i među visokom travom, jer to može naštetiti njegovom vidu.

Pas čije oči ispadaju: pregled stijena

Mnoge pasmine imaju predispoziciju za protinjanje

Uzroci i simptomi gubitka jabuke očiju

Uzroci gubitka:

 • Ozljede lubanje. To je posebno uobičajeno tijekom nesreće, kada očne jabučice mogu doslovno letjeti iz orbite;
 • ne -usklađenost s higijenskim pravilima;
 • infekcije i upalni procesi;
 • Mehanička oštećenja: borbe za pse i drugi. Mali psi se čak mogu ozlijediti, pa bi ih vlasnik trebao vrlo pažljivo hodati;
 • Previše uska ovratnik;
 • navika domaćina da prenose životinju iza Withersa;
 • pripadnost pasmi koja ima predispoziciju za protinjanje. Kod mnogih životinja jabuku za oči održavaju samo mišići kapka. Svaka šteta može ih oslabiti.

Važno! Pas koji ima kapi za oči je jaka bol i nelagoda. Simptomi bolesti teško je ne primijetiti, pa morate što je brže kontaktirati veterinara. Ova je patologija vidljiva golim okom.

Veterinar će provesti dodatnu dijagnozu i otkriti koliko je pokrenuta bolest. Tijek liječenja ovisi o tome.

Znakovi i opći simptomi gubitka:

 • Očne jabučice su se stoljećima stisnule;
 • Edem konjunktiva;
 • prolaps očne jabučice;
 • Krvavi problemi;
 • snažna bol;
 • slabost, depresivno stanje.

Pas čije oči ispadaju: pregled stijena

Operacija se mora obaviti tijekom prvog dana

Što učiniti u slučaju jabuke

Omiljeni kućni ljubimac može samo spremiti operaciju. Prije putovanja veterinaru možete pomoći životinji.

Što vlasnik može učiniti:

 • Smiri se i smiri psa;
 • Isperite mjesto oštećenja čistom vodom;
 • 10 min. Nanesite hladni oblog na bolno mjesto;
 • stavite kirurški (Elizabeth) ovratnik na kućnog ljubimca;
 • Navlažite zavoj zavoja i zavojite ih ranu. Periodično navlažite zavoj kako se ne bi osušilo.

Ako pas ima oči, potrebno je što prije otići do veterinara. Ova bolest može se izliječiti samo kirurškom metodom. Veterinar će obaviti operaciju životinja: ispravio će očne jabučice i povući mišiće okulomotora.

Važno! Ni u kojem slučaju ne smijete sami pokušati liječiti psa.

Što se kategorički ne može učiniti

Ni u kojem slučaju ne smijete pokušati ispraviti oči vlastitim rukama i sve više dopustiti da prljavština uđe u ranu. Ne ustručavajte se žaliti na veterinarsku kliniku, jer kašnjenje može biti vidljivo psu.

Potrebno je promatrati mjere prevencije: Ne hodajte u gustinama trave i prašnjavih mjesta. Ovratnik ne bi trebao puno pritisnuti na vrat.

Pas čije oči ispadaju: pregled stijena

Potrebna je hitna pomoć veterinaru

Iskusni voditelj pasa dobro zna koji psi imaju oči i sjeća se popisa papiga sklone ovoj patologiji. Pas koji ima oči ispada da treba dobru njegu i kvalificiranu veterinarsku pomoć.

Članci o toj temi
LiveInternet