Kako nahraniti mačku nakon porođaja: dobra prehrana i briga

Ako se mačka osjeća dobro u postporođajnom razdoblju, još uvijek joj je potrebna povećana pažnja i briga. Važno je znati kako hraniti mačku nakon porođaja.

Prekinuto mjesto za mačku nakon porođaja

Postporođajsko gnijezdo postavljeno je na tamno mjesto, daleko od buke i znatiželjnih očiju. Mora biti zaštićen od nacrta sa svih strana. Preporučuje se odabir svjetlosnog tona kako biste ga odmah promijenili kako bi ga odmah promijenili prilikom kontaminacije. Ako u sobi trebate postaviti jastučić za grijanje s toplom vodom ili posebnom električnom prostirkom s grijanom u sobi.

Prekinuto mjesto za mačku nakon porođaja

Nakon poroda, mački treba posebnu pažnju

Pažnja! Hrana, voda i ladica moraju se postaviti u blizini kuće. To je neophodno tako da novopečena majka dugo ne ostavlja mačiće. Voda za piće uvijek treba biti čista, sobna temperatura.

Higijena i zdravlje

Kuća se može kupiti ili izraditi od kartonske kutije

Higijena i zdravlje

Otprilike 1,5-2 tjedna nakon porođaja, mačka ima krvavo ispuštanje s ugrušcima. Dakle, njegova maternica se čisti. Mačka je čista životinja i sama nadzire svoju higijenu, pokušavajući ne mrljati leglo i mačiće. Međutim, ponekad joj treba pomoć vlasnika.

Nakon poroda, morate nadzirati stanje bradavica. Ako su crvenili, prekriveni pukotinama i truleži, životinja se mora pokazati veterinaru.

Dijeta

Prvih 4-5 sati nakon porođaja, mačka će odbiti jesti. Treba ponuditi toplu vodu i mlijeko.

Mesni proizvodi

Odmah nakon porođaja možete u prehranu (puretina, zec) možete uvesti malu količinu kuhanog prehrambenog mesa (Turska, zec). Od 14 dana, kada se kućni ljubimac potpuno oporavi, daju poznatu hranu. U t. h. meso u bilo kojem obliku.

Mljekar

Mliječni proizvodi nakon porođaja su potrebni. Kako nahraniti mačku rođenja:

 • mlijeko;
 • sir sir;
 • kiselo vrhnje;
 • jogurt;
 • pepeo;
 • kefir.

Dijeta

Mliječni proizvodi zasićuju tijelo korisnim elementima

Važno! Mliječni proizvodi moraju biti prisutni u izborniku sve laktacije i 20-30 dana nakon njegovog kraja. Nakon toga, ako mačka odbije, iz prehrane možete isključiti mlijeko.

Kosti

Sadrži kalcij, koji je potreban za životinju u postporođajnom razdoblju. Svojim nedostatkom mačka se osjeća loše, mogu se pojaviti konvulzije, eklampsija. Takvi patološki uvjeti često dovode do smrti. Koštano brašno mora se dati 1 h.l. dnevno. To je posebno potrebno za škotskog Vislouka, tako da uši zauzimaju pravi položaj.

Riba

Riba je potrebna za određenu mačku, ali ne više od nekoliko puta mjesečno. Bolje je dati prednost niskim sortama. Koja riba hraniti mačku za njegu:

 • hack;
 • Paltus;
 • bakalar, itd.D.

Prije se riba mora očistiti od kostiju.

Juha

Topla juha uspostavlja probavni trakt. Može se izrađivati ​​od piletine, puretine, govedine, žitarica i povrća, ali bez začina i soli.

Posebna suha hrana

Prvi put nakon rođenja djeteta ne preporučuje se kućnom ljubimcu gotovu suhu prehranu. Praktički ne sadrži vlagu i negativno utječe na proizvodnju mlijeka. Pored toga, hrana ima mnogo teških soli u sastavu, što je loše za mlađe mačiće.

Izuzetak su samo čistokrvne mačke (na primjer, Britance). Ako je prije rođenja kućnog ljubimca pojeo suhu hranu, promjena prehrane je nepoželjna.

Broj hranjenja

Kad se proizvodi ne apsorbiraju, možete prebaciti na konzerviranu hranu s istog proizvođača

Hrana za izradu više mlijeka

Kako nahraniti mačke mačke koja je otišla, tako da ima mlijeka, možete pitati veterinara. Dat će potrebne preporuke na temelju pojedinačnih karakteristika životinje.

Često, za poboljšanje laktacije, mačka ima dekociju limunovog balzama, origana i anisa u trajanju od 1 sata.l. ujutro i navečer. Treba biti slabo koncentriran: 1 h.l. Osušena trava se izlije s 500-600 ml vode.

Pažnja! Prije nego što dajte životinji dekociju, morate je isprobati sami. Ako je gorko, morate dodati malo šećera. Inače će je mačka odbiti.

Broj hranjenja

Mačići stalno sisaju mlijeko, tako da mačka nakon porođaja često jede puno. Trebalo bi biti najmanje 4-6 hranjenja dnevno. Inače će se laktacija pogoršati, životinji će nedostajati energije, počet će gubiti kilograme. Kako svakodnevno hraniti već vijugavu mačku, vlasnik odlučuje za sebe. Najvažnije je da izbornik ima gore navedene proizvode.

Hranjenje mačića

Bez obzira na pasminu, prvih 3-4 tjedna nakon rođenja mačića jede isključivo majčino mlijeko.

Hranjenje mačića

Mačići i dalje sisaju grudi, ali to postaje dovoljno

Kada hraniti mačiće nakon rođenja, u pravilu je to odjednom jasno. Postaju nemirni, počinju smršavjeti. Ako djeca ne dobiju 10 g dnevno, vrijeme je za uvođenje komplementarne hrane:

 • meso. Bolje je započeti neovisnu hranu s govedinom. Kad mačići nauče žvakati, prehranu se može raznoliko diverzificirati puretinom i piletinom. Preporučljivo je davati neku više od 2-3 puta tjedno, zamjenjujući meso. To može biti srce, jetra, pluća, želudac;
 • Pa -povrće srušeno. Pri hranjenju ne mogu se dati samo mahunarke, rajčice i patlidžan;
 • žitarice, osim velikog broja ugljikohidrata;
 • jajašca. Prepelica se može dati u cijelom obliku. Piletina - samo žumanjka. U prvoj godini života dovoljno je hraniti 1-2 puta tjedno;
 • mliječni proizvodi. Ne bi trebali sadržavati šećer i zaslađivače. Kiseli hum bi trebao biti nizak -. Pivska kvasac i školjka jaja srušena u brusilici za kavu;
 • Mokar. Proizvođači takvih proizvoda proizvode posebne mačiće. Preporučuje se odabir super premium proizvoda.Kako nahraniti mačku nakon porođaja: dobra prehrana i briga

Morate nahraniti mačiće 4-7 puta dnevno

Bilješka! Preferencije okusa mačaka nakon porođaja mogu se promijeniti. To je potrebno tretirati to strpljenjem i razumijevanjem.

Zaključno, treba napomenuti da ako preporuke slijede gore navedene podatke, kućni ljubimac će brzo vratiti snagu, a razdoblje nakon porođaja proći će bez problema. Shvatite da je za životinju odabrana prava prehrana: ne gubi kilograme, ima dovoljno mlijeka tijekom hranjenja, kaput ne blijedi, mačići izgledaju zadovoljni i dobro -blagoslovljeni.

Članci o toj temi
LiveInternet