Koliko pasa živi i o čemu ovisi?

Koliko psa živi u prosjeku?

Svaki vlasnik domaće životinje prije ili kasnije shvaća da "ništa zauvijek pod Mjesecom". Jednom kada se oprostite od kućnog ljubimca koji je postao pravi član obitelji.

Koliko psa živi kod kuće i je li moguće odgoditi neizbježno, reći ćemo.

Koliko psa živi u prosjeku?

Prema stručnjacima, prosječni životni vijek pasa u prosjeku je oko 13 godina. Ali to se može nazvati "prosječnom temperaturom u bolnici", jer broj godina tijekom kojih će pas oduševiti svoje vlasnike ovisi o mnogim uvjetima:

  • Vrsta;
  • Opće zdravlje i fizički razvoj;
  • Životni stil - kvaliteta fizičkog napora i odmora;
  • Prehrana s hranom;
  • Količina ljubavi i pažnje koja se posvećuje kućnom ljubimcu;
  • Nasljedstvo.
Čimbenici koji utječu na životni vijek:
Vježbajte stres

Većina ovih točaka u potpunosti i potpuno ovisi o uzgajivaču, a u njegovoj moći da kućnom ljubimcu pruži sve uvjete koji doprinose dugom i punom životu posljednjeg. Razmotrite detaljnije neke od njih.

Čimbenici koji utječu na životni vijek:

Životni vijek

Jedan od glavnih čimbenika koji utječu na broj godina koji je pas živio, pripada određenoj pasmini. Znanost je dokazala da minijaturne pasmine žive do 1,5 puta duže od velike. Najvjerojatnije, to je zbog fizioloških procesa. Očito je da ih zadržimo do tijela malih pasa, potrebno je mnogo manje energije od tijela velikih kućnih ljubimaca. Na primjer, Dobermanovo srce prima mnogo veće opterećenje od Spitzovog srca.

Koliko mongrela živi?
Pasmine pasa

Prosječni životni vijek pasa u pasminama dan je u tablici ispod:

Ne. P.P.

Vrsta

Očekivani život, godine.

jedan

Jazavičar

15-16

2

Pomeranski Spitz

14-15

3

Minijaturna pudlica

14-15

četvero

Jorkširski terijer

četrnaest

5

Chihuahua

13-14

6

Mapu

13-14

7

Biljda

13

osam

Korgi

13

9

Staffordshire terijer

12-13

deset

Labrador

12-13

jedanaest

Standard

11-12

12

Cocker Spaniel

11-12

13

eskimski

11-12

četrnaest

Njemački ovčar

jedanaest

petnaest

Bokser

10-11

16

Baset

deset

17

Rottweiler

deset

osamnaest

Dobermana

9-10

19

Njemački pas

8-9

dvadeset

Engleski buldog

7

Naravno, ima puno više pasmina pasa, a svaki od njih ima svoj prosječni životni vijek. Tužno je, ali "najbolji prijatelji čovjeka" žive nespojivo manje životinja - papige (do 70 godina), slonovi (do 60 godina), kornjače (do 200 godina), itd.D.

Psi-dugi živi
Engleski buldog

Između ostalog, vrijedno je napomenuti da kuje obično žive malo duže od muškaraca.

Uvjeti pritvora

Uvjeti pritvora također utječu na životni vijek pasa. Moram reći da je provedena znanstvena istraživanja otkrila pozitivnu dinamiku u životnoj očekivanoj traci četirijug kućnih ljubimaca. Stručnjaci to povezuju s visokom općom razinom veterinarske medicine i poboljšavajući kvalitetu hrane.

Kao i kod ljudi, njegov životni stil igra značajnu ulogu u zdravlju psa, uključujući fizičku aktivnost. Redovito i dugo hodanje, aktivne igre i pokretljivost doprinose poboljšanju općeg stanja tijela psa. U nedostatku fizičke aktivnosti, pas ima višak kilograma, što povećava opterećenje na svim sustavima tijela - od srca do kostiju. U skladu s tim, odmor od fizičkog napora također bi trebao biti pun, u udobnim uvjetima koji je volio kućni ljubimac, krevet.

Potrebno je osigurati da se životinja ne pregrijava ili, obrnuto, ne hipotermija. Većina pasa s termoregulacijom nema problema, ali neke pasmine (pugovi, buldozi itd.P.) toplinski udarac može prijetiti ozbiljnim posljedicama.

Zaključak
Mapu

Na ovaj popis mogu se uključiti i redoviti ispit veterinara. Osim obveznog cijepljenja, potrebno je podvrgnuti potpunom ispitivanju - bolest je lakše spriječiti nego liječiti.

Hrana

Dobro izabrana prehrana doprinosi punom životu vašeg ljubimca, sprečavajući probavne probleme. Bilanca korisnih tvari, odabrana uzimajući u obzir karakteristike zdravlja i razvoja vašeg psa, doprinosi dobrom zdravlju i dugim godinama života životinje.

Nasljedstvo

Odgovor na pitanje "do koliko godina žive psi?"Ovisi o drugoj" varijabli " - nasljednosti. Pri kupnji kućnog ljubimca potrebno je razjasniti status budućeg kućnog ljubimca s uzgajivačem ili prethodnim domaćinima. Mnoge su bolesti naslijeđene ili karakteristične za određenu pasminu. Zbog toga bi svaka životinja trebala imati veterinarsku putovnicu s liječničkim tragovima.

Među tipičnim bolestima stijena, mogu se navesti sljedeći primjeri: Problemi s dahom u buldogovima visok je rizik od kanceroznih formacija među retriverima i rottweilers-displazija kuka u njemačkim ovčarima i dobermanima, itd.D.

Koliko pasa živi i o čemu ovisi?
Njemački ovčar

Koliko mongrela živi?

U pozadini gore navedenog, postoji pogrešno mišljenje da mestizos, ili na jednostavan način-mongreli žive duže. Prednost nesretnih pasa je genetska selekcija prirodnom selekcijom. Darwinova teorija u akciji - Preživljavaju samo najjači pojedinci i dostižu reproduktivnu dob, bez genetskih odstupanja i svih vrsta bolesti. Pacijenti i stari ljudi nemaju mjesta ovdje. U prosjeku, Mestizosi žive 9-12 godina. Među njima su poznati i dugi vojnici - do 20 godina - ali to je podložno pristojnoj skrbi i hranjenju.

Međutim, većina jakni nije imala dovoljno sreće da su bili prihvaćeni u obitelj i živjeli pod krovom u toploj kući. Ekstremni uvjeti njihovog prebivališta su san s otvorenim airom, jedu sve što je u vidnom polju došlo na odlagališta, rane itd.D. - doprinose značajnom smanjenju života životinje, sprečavajući ga da preživi do uznapredovale dobi.

Psi-dugi živi

Ipak, majka priroda nas ne prestaje iznenaditi. Među psima je nekoliko rekordara poznato već godinama:

  • Prolazni pastir iz Australije živio je 28 godina i 11 mjeseci, do posljednjeg očuvanja aktivnosti svojstvene njegovoj "profesiji";
  • Apsolutni rekorder - Terijer Max iz Louisiane živio je gotovo 30 godina. U transformaciji u ljudsko doba ovo je gotovo 210 godina.

Zaključak

Nažalost, bez obzira koliko se trudili, naši kućni ljubimci prije ili kasnije "idi na dugu", i morate biti spremni za to. U našoj moći da proširimo svoj život i ostane pored nas. Volite i brinite se za svoje kućne ljubimce!

Članci o toj temi
LiveInternet