Je li moguće sterilizirati mačku tijekom estrusa

Ljudi često ne žele pokrenuti mačke i više vole mačke, bojeći se nepoželjnih potomstva. Doista, nitko ne treba mačići, pogotovo ako su čistokrvni, mogu biti ozbiljan problem vlasniku. Vjerojatnost njihovog pričvršćivanja vrlo je mala, posebno u velikim gradovima. Najlakši je izlaz je lišiti šljunka u priliku da zatrudni i imaju djecu. Ovo zahtijeva kiruršku intervenciju.

Optimalna dob za intervenciju

Ljubitelji životinja često razmišljaju o tome je li moguće sterilizirati mačku tijekom šetnje. Najbolje je to učiniti što je prije moguće. Na primjer, preporučena dob:

 • 8 mjeseci;
 • 10 mjeseci;
 • 1 godina;
 • 1,5 godine.

Optimalna dob za intervenciju

Mrvice lako toleriraju sterilizaciju, komplikacije nisu često

Nakon završetka postupka u osam mjeseci, zajamčeno je da će vlasnik riješiti problem neželjene trudnoće jednom zauvijek. Međutim, vlasnici životinja često se boje da prerano intervencija može naštetiti krhkom tijelu. Ti su strahovi neutemeljeni. Ako je mačka zdrava, ne bi se trebali pojaviti problemi. Glavna stvar je slijediti sve preporuke pohađanja veterinara.

Važno! Složena rođenja mnogo su opasnija za mladu ženku.

Je li moguće sterilizirati se tijekom estrusa

Što je životinja mlađa, lakše će prenijeti učinak anestezije

Je li moguće sterilizirati se tijekom estrusa

Tychka je razdoblje u kojem životinja:

 • Počinje aktivno obilježiti teritorij.
 • Traži da je pusti na ulicu. U ovom trenutku čak i najviše domaćih mačaka dobro hoda.
 • Čekajući intimnost s muškarcem.
 • Osjeća sve veće seksualno uzbuđenje, priprema se za trudnoću i rođenje.

Vlasnici često pokušavaju planirati sterilizaciju za ovo vrijeme. Međutim, ova teorija ima mnogo protivnika.

Mišljenja veterinara

Na pitanje je li moguće sterilizirati mačku tijekom estrusa, stručnjaci reagiraju drugačije. Većina stručnjaka daje negativan odgovor, jer je u ovom trenutku rizik od krvarenja tijekom operacije i hormonskih kvarova u postoperativnom razdoblju velik. Međutim, kvalificirani kirurg dovodi sve rizike na minimum.

Važno! Operacija jednom u životu mnogo je sigurnije nego svake godine riskirati zdravlje i život kućnog ljubimca tijekom porođaja.

Mogući rizici

Ako dovedete u pitanje je li moguće napraviti sterilizaciju kod mačke za vrijeme estrusa, veterinar će pozitivno odgovoriti, dužan je objasniti sve moguće rizike vlasniku:

 • Značajno povećanje maternice komplicira ispravno ekstrakciju iz tijela životinje.
 • Sterilizacija i estrus mogu uvelike „pogoditi“ imunitet ako je životinja prvobitno oslabila ili imala kronične bolesti.

Ako se postupak provodi tijekom estrusa, možete izazvati pogoršanje ginekoloških bolesti kod mačke.

Mogući rizici

Operacija tijekom estrusa je nepoželjna

"Standardna" sterilizacija tijekom estrusa

Standardni postupak uklanjanja maternice provodi se u svim veterinarskim klinikama. Pravilna priprema smanjuje sve rizike na minimum. Preporučuje se početi kuhati najmanje dva tjedna prije procijenjene sterilizacije.

Priprema za operaciju

Da biste pravilno pripremili kućnog ljubimca za medicinsku intervenciju, trebate:

 • uzeti krvne testove;
 • Uzmite opću analizu urina;
 • podvrgnuti se ispitivanju kardiologa i napraviti EKG (posebno ako je životinja stara 7-8 godina);
 • Napravite ultrazvuk (prema naznakama).

Ako se otkriju bilo kakva odstupanja od norme, operacija će biti odgođena.

Pažnja! Prije manipulacije potrebno je izvesti neplanirano liječenje od crva i cijepljenja od bjesnoće. Podaci o tim postupcima unose se u veterinarsku putovnicu životinje. U nedostatku tih podataka, mačka možda neće biti dopuštena u operativnu tablicu.

Tehnika

Ženku možete kastrirati u prva dva dana od trenutka kada je estrus uključen. Životinja se izrađuje rezom trbušne šupljine, trošarine i uklanja maternicu, a zatim se šavovi nanose. Nakon ove manipulacije, mačka će dugo morati nositi poponku kako bi spriječila infekciju šava.

Postoperativno razdoblje

Nakon sterilizacije, glavni zadatak vlasnika je pružiti mačku mir i ne pustiti je na ulicu. Također, životinju treba zaštititi od naglih temperaturnih promjena i umjereno hrani, jer obilna hrana može izazvati povraćanje.

Nakon operacije, životinja može osjetiti zimicu ili mučninu

Pažnja! Nakon operacije životinja se može ponašati agresivno ili, obrnuto, sporo. Tako se očituju odgođeni učinci anestezije. Ne biste se trebali brinuti - ovaj fenomen brzo prolazi.

Kada je bolje sterilizirati mačku

Idealno vrijeme za intervenciju je razdoblje kada je prvi estrus već prošao. Ovo vrijeme može varirati za različite pasmine. Netko ima pubertet u pola godine, a za nekoga ne ranije od 10 mjeseci.

Do prvog estrusa: sterilizacija laparoskopska i standardna

Ako želite izvršiti operaciju što je brže moguće, bez čekanja na prvi ciklus, bolje je odabrati laparoskopsku metodu. U trbušnoj šupljini provodi se probijanje, u nju je umetnuta sonda s video senzorima, jajnici se izrezuju, a šavovi se zapečaćuju bez šivanja. Već 2 sata nakon intervencije, životinja može hodati, nije potrebno nositi poponku.

Važno! Standardna metoda je bolnija, a oporavak životinje je teže, jer ova metoda uključuje izvršavanje rezanja u trbušnoj šupljini.

Sterilizacija nakon estrusa prilikom početka

Ako je prvi estrus upravo završio, bolje je planirati kiruršku intervenciju otprilike tjedan dana nakon konačnog završetka ovog razdoblja. Tijekom tog razdoblja dolazi do stabilizacije hormonske pozadine, tako da životinja dobro tolerira medicinsku intervenciju.

Prednosti sterilizacije

Uklanjanje maternice u mačku s operacijama ima mnogo prednosti, na primjer:

 • zaštita od nepoželjnih potomstva;
 • povećanje životnog vijeka životinje;
 • poboljšanje prirode mačke;
 • Normalizacija hormonalne pozadine.

Ali što je najvažnije, mačka će se početi ponašati mirnija i neće tražiti šetnju. To je posebno važno za vlasnike koji drže kućne ljubimce u velikim gradovima u kojima ne možete dugo ostavljati kućne ljubimce bez nadzora.

Da bi životinja sigurno trpjela kastraciju, mačka se mora ispravno pripremiti za medicinsku intervenciju. To će pomoći izbjeći ozbiljne postoperativne komplikacije i psihološki stres. Ako je sve uspješno prošlo, mačka je barem dobar režim štednje najmanje mjesec dana. Tada će brzo vratiti fizičku snagu i konačno se oporaviti.

Članci o toj temi
LiveInternet