Tartar u psima: kako pehati zube

Tartar kod pasa je prilično čest. Amaterski uzgajivači pasa koji su pronašli žućkastu ploču na očnjacima kućnog ljubimca obično ne rade ništa. Iskusni vlasnici kućnih ljubimaca znaju da je to ozbiljan problem s kojim je izuzetno teško nositi se.

Što je kamen na zubima pasa

Proces započinje pojavom plaka na caklini prednje površine zuba ili na desni. Masa se sastoji od ostataka hrane pomiješanih s slinom i služi kao izvrsno okruženje za razvoj bakterija. S vremenom je ova smjesa zbijena, a nakon 4-6 mjeseci stvrdnuta prema stanju kamena.

Što je kamen na zubima pasa

Pas sa zdravim zubima osjeća se sjajno

Bilješka! U početku je boja meke plakete svijetlo žuta. Dok mljeva, potamni, postaje tamno smeđa ili čak crna.

Mogući uzroci izgleda

Nekoliko je razloga zbog kojih se kamenje pojavljuje na zubima kod pasa. Evo najčešćih od njih:

 • nepravilna prehrana;
 • kršenje metabolizma vode soli;
 • razina kiselosti u slini;
 • zlouporaba šećera;
 • kršenje ugriza i drugi problemi strukture zuba;
 • Nedostatak higijenskih postupaka.

Preventivne radnje se svode na identificiranje onoga što je uzrokovalo stvaranje kamena i da se ukloni taj razlog.

Uklanjanje tartara u kliničkim uvjetima

S širenjem kamena na cijeloj površini zuba, preporučuje se da se ne samo -mediciraj, već kontaktira s veterinarskom klinikom. Tamo će, koristeći posebne uređaje, iskusni liječnik ukloniti neželjene rast.

Bilješka! Za provođenje postupka, pas se može popraviti listom ili velikim ručnikom ili će ga učiniti anestezijom. Nakon toga životinja se provodi mehaničko ili ultrazvučno čišćenje.

Kamen se može mehanički ukloniti samo struganjem. Ova je metoda mnogo jeftinija, ali učinak je kratak. Osim toga, u ovom slučaju, stomatološka emajla je često oštećena.

S ultrazvučnim čišćenjem kamen se uklanja ultrazvukom. Takvo uklanjanje je manje traumatično, ima duži učinak, ali košta više.

Uklanjanje tartara u kliničkim uvjetima

Nisu svi psi dopuštaju da pregledaju njihova usta bez anestezije

Koliko čišćenje u klinici

Cijena postupka sastoji se od vrijednosti metode koja uklanja otvrdnute plak i korištena anestezija. Neke veterinarske klinike postavljaju zasebne stope za uklanjanje tartara u predstavnicima velikih i malih pasmina. Općenito, cjenik za razmatranu vrstu usluge izgleda ovako nešto:

 • Uklanjanje ultrazvuka - od 1500 do 5000 rubalja. ovisno o veličini životinje i stupnju širenja bolesti;
 • Mehaničko čišćenje - od 50 do 100 rubalja.* Za 1 zub.

Važno! Uvođenje anestezije, kao i brušenje i poliranje zuba, nije uključeno u naznačeni trošak. Morat će platiti odvojeno.

Nezavisno čišćenje kuće

Vlasnici čiji psi ne toleriraju posjet klinici ne postavljaju pitanje kako pseće zube iz kamena prirediti kod kuće. Da bi se neovisno uklonili kamena ležišta, obično pribjegavaju posebnim alatima ili mehaničkim postupcima.

Linija proizvoda za čišćenje prikladne za kućnu upotrebu uključuje:

 • Prskanje. Njihova prednost je što su certificirani jednostavni za upotrebu. Pretpostavlja se da životinja nakon nanošenja spreja neće piti ili jesti hranu 40 minuta. S vremenom se mora ukloniti čista salveta omekšana plaka;
 • Gelovi. Alat sprječava stvaranje tartara, liječi desni, čisti plak, osvježava dah;
 • tekućine i eliksiri. Tkanina navlažena u terapijskom sastavu primjenjuje se na zahvaćeno područje, nakon čega se ukloni plak;
 • pasta za zube. Namijenjen preventivnim učincima;
 • Posebne igračke i žvakaće pigtails s učinkom čišćenja.

Važno! Sva su ta sredstva dizajnirana za male kamene formacije.

Možete se riješiti velikih kamena samo sa zubnom znanošću ili dosadnim skalpelom. Da biste obavili takav postupak, morate biti potpuno sigurni u svoje sposobnosti i strpljenje psa.

Nezavisno čišćenje kuće

Akcije bi trebale biti mirne i uredne kako ne bi naštetile kućnom ljubimcu

Bilješka! Postoje neke narodne metode borbe protiv kamena poput brisanja limunovog soka ili komada rajčice. Njihov je učinak pretjeran, takvi se postupci mogu provesti samo za prevenciju.

Koliko često trebate čistiti

Stomatološke naslage moraju se ukloniti kako se formiraju, a brzina prirodnih procesa u organizmima psa je individualna. Između ostalog, ti faktori utječu na to:

 • pasmina i dob psa;
 • sastav prehrane;
 • Učestalost hranjenja kućnog ljubimca.

Čak i s redovitim preventivnim postupcima, pas bi trebao proći ispitivanja kod veterinara najmanje 1 put svakih šest mjeseci.

Mehaničko čišćenje

Ova se metoda mora koristiti kad su se pseći zubi već ojačani. U drugim je slučajevima bolje koristiti posebne alate za čišćenje.

Alati za čišćenje

Utjecaj različitih spojeva na tartar kod pasa se razlikuje. Obično proizvođači na paketima navode učestalost uporabe alata, koji se mora pridržavati.

Prevencija

Sustavni postupci za brigu o ustima kućnog ljubimca značajno smanjuju rizik od kamena na zubima. Preporučljivo je pridržavati se takvih pravila:

 • naviknuti psa na svakodnevno čišćenje;
 • Izvršite čišćenje zuba samo posebnom pastom za pse;
 • Uključite čvrstu hranu u prehranu.

Koliko često trebate čistiti

Postupak treba provesti nakon jela

Bilješka! Psi koji ne dopuštaju pranje zuba, možete ponuditi tablete za žvakanje, zamjenu četkice za zube. Ako sve poduzete mjere ne pomažu, tada morate kontaktirati veterinarsku kliniku.

Opasne posljedice Tartara

Životinje podložne gingivitisu zbog povećanja kamena na zubima imaju jak miris usta, krvare desni i apetit nestaje. Širenje bakterija dovodi do opijenosti tijela, što se najbrže razvija u malim pasminama.

Zanemarena bolest može ući u kronični oblik i uzrokovati gubitak zuba.

Pažnja! Ponekad je posljedica obraslog kamena zuba sepsa i naknadna smrt psa.

Prevencija, kao i redoviti neovisni i medicinski pregledi - koji će pomoći da zubi psa budu zdravi. Stoga, otkrivši žutu plak koji se pojavio, ne odgodite putovanje u kliniku radi savjetovanja za kasnije.

*Cijene su naznačene za prosinac 2019.

Članci o toj temi
LiveInternet