Buryat-mongol volkodav (khotoshu): opis pasmine

Buryat-Mongol Wolfhound-gardasti pas, koji se uzgaja u Buryatia i Mongoliji. Čovjek se nije miješao u genetiku ove pasmine sa stoljećima -old povijest. Prirodna selekcija obdarila je ovog psa dobrim imunitetom, stabilnom psihom i prilagodbom životu u novim uvjetima.

Zanimljive činjenice o pasmi

BMW uzgoj se bavi budističkim samostanom u Buryatia. Glavni rasadnik u kojem su ti psi uzgajani je u Ulan-u iu.

Pas ima nesebičnost, ako je osoba u nevolji, pojuri u pomoć, unatoč opasnosti za vlastiti život.

Bilješka! Buryat-Mongol Volkodav u davnim vremenima smatrao se svetim, a sredinom 20. Pasma je gotovo nestala.

Zanimljive činjenice o pasmi

Mongol-Buryat Wolfhound ima boju Checkerel

Povijest i svrha pasmine

Ostaci drevnih pasa koji se nalaze u Republici Buryatia omogućuju nam da zaključimo da je drevno podrijetlo vukova. Preci ovih pasa čuvali su stoku nomada prije nekoliko tisuća godina. Glavna staništa pasa su Transbaikal teritorij, Buryatia, Mongolia, sjeverno od Kine. Ruska Federacija Rusije prepoznala je pasminu Buryat-Mongol Wolfhound samo 2000. godine. U globalnoj organizaciji rukovalaca pasa, ova pasmina još uvijek nije prepoznata.

Bilješka! BMW se može nazvati multifunkcionalnom pasminom. Psi se koriste za zaštitu goveda otara na ispaši i štandovima. Od davnih vremena do danas, životinje su se koristile kao stražari kod kuće, industrije, farmi. Psi su uključeni u potragu za ljudima, spasilačkim operacijama.

Lik i izgled

Pasminu se razlikuje uravnoteženim karakterom. Ne postoji agresija bez ikakvih bez obzira na psa, opasnost se odmah procjenjuje, a zatim se donese odluka. Ako pas vidi da je osoba u nevolji, u žurbi je da pomogne. Karakter Mongol Wolfhound je neovisan, voli donositi neovisne odluke, prepoznaje suradnju s vlasnikom, a ne podređenost.

Važno! Pas buryat ne može biti prisiljen ispuniti naredbe. Suradnja kućnog ljubimca i vlasnika je dobrodošla.

Buryat Wolfhound je veliki pas, njegov rast na Withersu doseže 75 cm. Težina radnih pojedinaca može biti do 80 kg. Svi dijelovi tijela su mišićavi, glava je velika, šape su moćne, duge. Uši visi na čelu. Vuna može biti različitih vrsta: od kratkih (5 cm) do dugih (30 cm). Boja je crna ili tamno smeđa s preplanulom, bijelim velikim mrljama na prsima.

Povijest i svrha pasmine

Khotoshu, kako se također naziva pasmina, budistički redovnici se uzgajaju

Razlika između hotoshija i Banhare

Ove dvije grane iste pasmine vrlo su slične, ali imaju razliku u ponašanju i specijalizaciji. Hotoshi psi su više usredotočeni na ljude. Prevedeno s buryat jezika "Khotoshu" znači "čuvar čuvara, psećeg psa". Psi se koriste za zaštitu teritorija, veći su od svoje braće u pasmini. "Banghar" na mongolskom jeziku znači "pahuljast", "veliko". Psi čuvaju stado, u opisu njihovog izgleda postoji više prženog tijela od one u dvorištu tipa buryat pastira.

Obrazovanje i obuka BMW

Da biste educirali BMW, bolje je uzeti profesionalnog trenera. Pas bi trebao shvatiti da se naredbe moraju implicitno izvesti. Ako osoba ne pokaže da zauzima vodeću poziciju u kući, pas će postati nekontroliran i stvarati probleme svojim ponašanjem.

Petamska briga

Khotoshu je pasmina pasa koja voli provoditi puno vremena s osobom. Psi su mobilni, morate puno hodati s njima. Do godinu dana štene je zaštićeno od dugih šetnji, jer velika težina tijela daje opterećenje na zglobovima.

Važno! Khotoshu ima debeli podlogu. Njega vune trebala bi biti stalna.

Vuna kućnog ljubimca periodično je češljana, isprana. Za prevenciju bolesti i cijepljenja posjećuje se veterinar. Liječnik provodi pregled, propisuje anthelmintičke lijekove, daje preporuke za prehranu psa buryata.

Lik i izgled

Štene Buryat Wolfhound

Preporuke za hranjenje

Da biste stvorili jak kostur i održavali životinju u obliku, morate odabrati uravnoteženu prehranu. Dijeta psa treba sadržavati dovoljnu količinu životinjskih proteina, mliječnih proizvoda i povrća. Sada su u prodaji visokokvalitetne suhe hrane u kojima se opaža ravnoteža hranjivih sastojaka i vitaminskih mineralnih kompleksa.

Očekivanje života i zdravlje

Tibetanski vuk jedan je od najdugovječnijih velikih psa. Pas može preživjeti do 20 godina, prosječni životni vijek je 15 godina. Zdravlje kućnog ljubimca je dobro, ali postoji niz bolesti koje podliježu:

  • Zajednička displazija;
  • inverzija želuca;
  • pretilost.

Pravilna prehrana i ograničena tjelesna aktivnost u mladosti zaštitit će psa od bolesti.

Važno! Veliki psi dugo rastu, kosti se formiraju nakon godinu dana. U mladosti, opterećenje na šapama treba smanjiti.

Prednosti i nedostatci

Dobre karakteristike pasmine uključuju neovisnost, učenje, ljubaznost, strpljivost za djecu, predanost vlasniku. Životinja je velika, savršena za zaštitu, prilagođava se novom okruženju.

Velike dimenzije sibirskog vuka Khotoshu su nedostatak, teško je zadržati velikog kućnog ljubimca u gradskom stanu, skupo je nahraniti. Mladi pojedinci često mijenjaju raspoloženje, ne žele izvršavati naredbe, postati neočekivano.

Obrazovanje i obuka BMW

BMW je bolje odmah trenirati u dobi od šteneta

Tko bi trebao započeti hotosh

Khotoshu - pas za odgovorne vlasnike. Potreban joj je vlasnika kojeg će poštovati, a on će moći ispravno educirati i trenirati štene. Najbolje mjesto za život psa je privatna kuća u selu s velikim prostorom za šetnju.

Bilješka! Mongoli i buvari počinju buryat-mongolski psi kako bi zaštitili svoju stoku na pašnjacima.

Kako odabrati štene i koliko košta

Prilikom odabira štenaca BMW -a procjenjuju se njegovo ponašanje i aktivnost. Ako je dijete radoznalo, ističe se u velikim veličinama od legla, možete ga sigurno kupiti. Uzgajivač pruža rodovnicu i putovnicu s cijepljenjem po dobi.

Važno! Ne trebate uzimati štene iz ruku. Bolje je kupiti životinju u vrtiću koja se specijalizirala za pasminu buryat-mongolskih vukova.

Cijena takvog univerzalnog psa za rad, ovisno o uzgajivaču, varira od 200 do 1500 dolara.*

Buryat-Mongol Wolfhound je pasmina s stoljetnom poviješću. Nomadska plemena vidjela su izvrsne radne kvalitete pastira. Ogromni psi bili su pratitelji, stražari, ljudski branitelji i njegov posjed. Ovaj privrženi kućni ljubimac je neovisan, samo iskusni vlasnik trebao bi obučiti životinju.

*Cijene su naznačene za listopad 2019.

Članci o toj temi
LiveInternet