Spitz ili york: koga odabrati, tko je bolji

Želja za dobivanjem psa pojavljuje se i među stanovnicima stanova i vlasnika privatnih kuća. Većina stanovnika stanova je ograničena po izboru zbog veličine kućnog ljubimca. Što se tiče minijaturnih pasmina, često se pojavljuje dilema - Spitz ili York, koga odabrati - teško rješenje. Da bismo riješili problem odabira između njih, moramo se upoznati s karakteristikama karaktera, izgledom i uvjetima sadržaja ovih pasa.

Izgled, veličina, boja

Prva razlika između ovih pasmina, koja je očita je izgled. Ti se psi razlikuju po boji, njušci i mnogim drugim znakovima. Jedina mala veličina je slična.

Izgled, veličina, boja

Spitz ili York - težak izbor

Da biste imali ideju o svakoj pasmini, trebali biste obratiti pažnju na određene karakteristike izgleda:

ŠpicYork
Tip tijelaTijelo je kratko, vrat glatko ulazi u Withers, i to u kratkom leđima. Škrinja je razvijena, želudac se povlači.Skladan i proporcionalan. Leđa je kratka, želudac je zategnut.
Veličina, težinaProsječni rast je 17-21 cm. Optimalna težina 1,5-2 kg.Rast varira između 15-25 cm. Težina u prosjeku je 2-3 kg.
Boja, vunaBoja vune može imati mnogo nijansi, od bijele do čokolade. Kaput je debeo s podlozicom, skloni se malo uvijati.Štenci imaju smeđu nijansu, a kod odraslih, zlatni - pepel. Vuna je tanka poput ljudske kose.
Oblik glave. Uši, očiŠiroka lubanja prolazi u usku njušku, prijelaz se izražava. Nos je uvijek crn, uši su male, stajate, praktično spojene s vunom.Mala lubanja glatko prolazi u blago izduženu njušku. Oči su srednje, uši su uspravne. Prekriven vunom.


Kao što se može vidjeti iz karakteristika, pojava pomeranskog Spitza i Yorkshire terijera vrlo je različita. Možda će ta činjenica pomoći da odluči koja je pasmina po ukusu - Spitz ili York. Ali nemojte se odlučiti, oslanjajući se samo na prioritete u izgledu kućnog ljubimca.

Karakter, inteligencija i sklonost treningu

Pored razlike u izgledu, ove dvije pasmine imaju i individualne karakteristike karaktera. Intelektualne sposobnosti i sklonost treningu u Yorku i Spitzu također su malo drugačiji.

Da bismo razumjeli tko je bolji - Spitz ili Yorkshire Terrier, moramo detaljnije pogledati značajke svake pasmine i usporediti ih.

Jorkširski terijer

Ti su psi, unatoč svom malom rastu, prilično hrabri i znatiželjni. Pored toga, vrlo su vezani za vlasnika i zahtijevaju njegovu pažnju. Visoke intelektualne sposobnosti olakšavaju podučavanje ovog minijaturnog psa jednostavnim timovima u kratkom vremenu.

Pomeranski Spitz

Ova pasmina kombinira visoku aktivnost i naletni karakter. Kao dijete, Spitzes su prilično tvrdoglavi i trebaju odmah jasno reći tko je gospodar. Vole vlasnika bez sjećanja i zbog toga se dobro slažu s drugim kućnim ljubimcima i mogu se s njima natjecati u vodstvu.

Karakter, inteligencija i sklonost treningu

Spitz je posvećen vlasniku

Važno! Sposobnost treniranja visoka je zahvaljujući izvrsnim intelektualnim sposobnostima. Zbog tvrdoglave prirode, možda će biti potrebna pomoć stručnjaka.

Koja je pasmina prikladnija za održavanje u stanu

Pomeranski Spitz i Yorkshire Terrier - minijaturne pasmine pasa. Zahvaljujući ovoj kvaliteti, izvrsni su za održavanje u stanu.

Špic

S obzirom na temperament, nisu svi prikladni za Spitz. Ovo je vrlo aktivan pas i treba joj svakodnevne šetnje. Za aktivnog domaćina takav će kućni ljubimac biti radost. U uvjetima stana, Spitz se osjeća sjajno, ali za potpunu sreću potrebna mu je pažnja. Ovom psu trebaju igre i zabava, inače mu je dosadno i zahtijevat će pažnju.

York

Yorki su također aktivni, ali vrlo dobro prilagođeni ritmu vlasničkog života. Ovog psa mogu pokrenuti čak i stariji ljudi, jer će to biti sjajan pratitelj u neobrađenim šetnjama.

S obzirom na ljubaznost ove pasmine, kućni ljubimac vjerojatno će se sprijateljiti s drugim psima u dvorištu.

Važno! Psi obje pasmine mogu se naviknuti na ladicu. Ovo je vrlo prikladno ako nije moguće često izvesti psa na ulicu. Ali šetnje su potrebne u svakom slučaju.

Stav prema djeci i drugim kućnim ljubimcima

Za obitelji s malom djecom vrlo je važno da se novi kućni ljubimac dobro slaže s njima. Također, ako kućni ljubimci već žive u stanu, takva je kvaliteta kao ljubaznost vrlo prioritet za novog kućnog ljubimca.

Ako usporedimo prirodu Spitza i Yorka, onda je za obitelji s djecom Prijateljski York prikladniji. Paranci su sebičniji i mogu se natjecati s djetetom radi pažnje vlasnika. Isto se odnosi i na vlasnike drugih životinja.

Hraniti

U tom pitanju, prioritet pomeranskog Spitza. Zdravlje ovog malog psa bolje je od onog u Yorku, a to minimizira problem s radom gastrointestinalnog traktata. Možemo reći da je Spitz u ovom pitanju prilično nepretenciozan. Naravno, to ne znači da iz tablice možete nahraniti raspon iz tablice. Bolje je napraviti uravnoteženu prehranu od prirodnih proizvoda ili odabrati odgovarajuću premium hranu.

Koja je pasmina prikladnija za održavanje u stanu

York je izbirljiviji u hranjenju

Za Yorkshire terijera bolje je odabrati posebnu gotovu hranu, čiji je sastav odabran posebno za predstavnike ove pasmine. Nije jeftino, ali liječenje kućnog ljubimca od posljedica nepravilnog hranjenja definitivno će koštati više.

Procjena drugih kriterija

Da biste konačno shvatili koja je razlika između ove dvije pasmine i donijela pravi izbor, treba još jednom usporediti glavne kvalitete ovih minijaturnih pasa.

VrstaAktivnostZdravljePovjerenje za stranceTendencija dominacije
YorkVisokSlabProsječanNizak
ŠpicVrlo visokoProsječanNizakVisok


Kao što se može vidjeti sa stola, Yorni je tolerantniji i manje ambiciozni u usporedbi sa Spitzom. Prednosti Pomeranana uključuju veće pokazatelje u pogledu zdravlja.

Pažnja! Ne ovisi sve o pasmi. Važnu i čak odlučujuću ulogu igra obrazovanje. Ovisi o vlasniku koliko je poslušan i uravnotežen psa koji podiže.

Koju pasminu odabrati

Postoji još nekoliko čimbenika koji će vam pomoći odlučiti koju pasminu dati prednost. Oni se više odnose na buduće vlasnike više od samih kućnih ljubimaca.

Dakle, Spitz je prikladniji za vlasnika, koji:

  • Ima dovoljno vremena i truda za svakodnevne šetnje;
  • moći će psu posvetiti puno pažnje;
  • Nema malu djecu i druge kućne ljubimce;
  • moći će se u potpunosti brinuti za gusti sloj Spitza.

Vlasnik Yorka može biti osoba koja:

  • ima prosječnu aktivnost;
  • Već ima kućne ljubimce;
  • skloni alergijama;

Ti čimbenici nisu pravilo i sve ovisi o određenoj osobi, ali vrijedi uzeti u obzir sve nijanse. Na primjer, činjenica da je Yordi prikladan čak i za oboljele od alergije. Objašnjenje ove činjenice je specifična struktura njihove vune (lik kose), koja ne uzrokuje alergijske reakcije.

Stav prema djeci i drugim kućnim ljubimcima

Obje su pasmine dobre na svoj način

Rezimirajući, možemo reći da i yorkshire terijer i pomeranski Spitz mogu postati izvrsni pratitelji za vlasnika. Izvrsni su za održavanje u stanu i dobro su posuđeni na treningu.

Ali prije svega, sve ovisi o vlasniku, jer njegov odgoj igra odlučujuću ulogu. Prije nego što odaberete, treba shvatiti da, bez obzira na pasminu, bilo koji pas može biti poslušan i uravnotežen s pravim pristupom njegovom odgoju.

Članci o toj temi
LiveInternet