Sarkom u mačkama: fibrosarkom, post -ubrizgavanje, osteosarkom

Nažalost, onkološke bolesti mačaka daleko su od neuobičajenih. Sarkom u mačkama jedan je od njih. Donosi puno boli i patnje i vlasniku i životinji, jer je bolest neizlječiva.

Što je sarkom: vrste

Sarkom je jedna od najagresivnijih vrsta raka. Ona najčešće vodi do smrti kućnih ljubimaca. Ovo je maligni tumor izgrađen iz stanica vezivnih tkiva. Bolest se jednako odražava na mačke, mačke i mačiće.

Sarkom u mačkama: fibrosarkom, post -ubrizgavanje, osteosarkom

Sarkom kod kućne mačke

Rak karakterizira agresivnost, brzo širenje metastaza (sekundarna žarišta upale). Zbog nedostatka simptoma u ranim fazama, većina mačaka s ovom dijagnozom nije moguće spasiti.

Fibrosarkom

Ovo je zloćudna neoplazma koja se razvija u koži, kao i u mekim tkivima. Postoje slučajevi kada fibrosarkom kod mačaka može klijati u fascia, kosti, ligamente, posude i živce. Fibrosarkom kod mačaka često ima utješnu prognozu, jer je smrtnost od ove patologije mala.

Osteosarkom

Ovo je opasna neoplazma koja ima osteogeni karakter. Tumor se formira u kostima. Često je singl, jer se ne razvija iz metastaza. Čeljusti osteosarkoma u mačkama - Najčešći dio lezije. Teško je dijagnosticirati sarkom mačke kod mačke zbog sličnosti takvih bolesti koštanog sustava. Za točne postavke potrebno je pažljivo ispitati pacijenta.

Dodatno! Osteosarkom u mačaka donje čeljusti javlja se približno onoliko često kao i gornji.

Post -infekcija

Post -projekcija (Post -Vacciness) Sarkom u mačkama - Ništa manje opasna neoplazma. Takav se sarkom obično dijagnosticira na mjestu primjene inaktiviranih cjepiva - iz bjesnoće ili leukemije, injekcije lijekova. Vrlo se rijetko otkriva uvođenjem mikročipa.

Uzroci bolesti

Točni uvjeti pojave patologije u vrijeme 2019. nisu otkriveni. Međutim, veterinari identificiraju sljedeće uzroke sarkoma:

 • zračenje;
 • infekcija raznim virusima;
 • nasljedstvo;
 • česta mehanička oštećenja;
 • infekcija parazitima;
 • hormonalna nebalanstva;
 • Smanjenje rada imunološkog sustava.

Glavne kliničke manifestacije

Unatoč činjenici da je mačji sarkom izrađen od tvrdog i mekog tkiva, manifestacije su uobičajene. Prvi signal patologije je šepa. Neki veterinari zbunjuju znak s drugim bolestima i ne propisuju potreban tretman.

Važno! Očigledni znakovi rane faze mogu se razmotriti: šepavanje, brzi gubitak težine, odbijanje jela, pojava tumora, slabosti, propadanja spavanja ili njegovog odsutnosti.

Sarkom u mačkama: fibrosarkom, post -ubrizgavanje, osteosarkom

Manifestacija sarkoma u domaćoj mački

Faze razvoja

Sve onkološke bolesti imaju nekoliko faza razvoja. Oni izravno utječu na prognozu i metode liječenja.

 1. Prva faza. Bolest se ne može otkriti simptomima zbog svog odvajanja. Osjeti se čistim granicama, ali mala veličina (do 5 cm). Dijagnoza u ovoj fazi većini životinja daje priliku da se oporave. Tumor se liječi.
 2. Druga faza. Neoplazme imaju veličinu veću od 5 cm. Jasnoća granica je izgubljena. Primjećuje se brzo povećanje. Metostaze se ne formiraju.
 3. Treća faza. Pogođeni su limfni čvorovi koji su pored tumora. Ovaj tumor je mnogo manje vjerojatno da će se liječiti.
 4. Četvrta faza. Posljednji i najopasniji. Metastaze se odnose na sve mačke organe. Odabrana je terapija tako da ublaži stanje kućnog ljubimca.

Važno! U 4. fazi je opravdano kirurško uklanjanje sarkoma kod mačke, pod uvjetom da će to značajno poboljšati kvalitetu pacijentovog života, na primjer, ukloniti sindrom boli.

TNM klasifikacija

Međunarodna klasifikacija zloćudnih tumora određuje ozbiljnost i rasprostranjenost onkološkog obrazovanja, što vam omogućuje razvijanje učinkovitih metoda za liječenje.

 • T1 < ili = 5 cm
 • T1A površinski tumor s jasnim granicama
 • T1 i tumor bez jasnih granica
 • T2>5 cm t2a/t2j
 • Ne - nema metastaza
 • N1 - Postoje metastaze
 • MO - Nema metastaza
 • M1 -Metastazacije

Sarkom u mačkama: fibrosarkom, post -ubrizgavanje, osteosarkom

TNM Tablica Klasifikacija sarkoma kod mačaka

Dijagnostika

Svaki vlasnik domaćih mačaka mora pogledati svog ljubimca i ne zanemariti odstupanja u svom ponašanju. Simptome može pronaći samo vlasnik životinje. Samo iz njegovih riječi liječnik će izvući zaključke i propisati studiju. Osim toga, propisano je x -tray pogođenog područja za donošenje zaključaka o najbližim tkivima.

dodatne informacije! Prije svega, stanice krvi i tumora uzimaju se za analizu.

Ako se bolest još nije produbila u tijelo, kirurgija je usmjerena na amputaciju područja patologijom. To će zaštititi životinju od smrti.

Liječenje

Liječenje narodnim lijekovima onkologije kod mačaka je nemoguće i opasno. Brz razvoj bolesti sa svakom minuti uzima zdravlje. Stoga se morate odmah obratiti veterinaru. Samo ispravna dijagnoza i kompetentno liječenje mogu proširiti život mačke.

Onkološke bolesti su slabo tretirane. Učinci na tumore vrše kemikalije koje pogoršavaju stanje mačke u cjelini.

Za svaku vrstu sarkoma razvijena je posebna terapija:

 • Pojedinačni tumori. Preliminarno se procjenjuje koliko su značajno pogođene najbliže tkanine. Razvoj veterinarske prakse omogućio je kirurgima da sačuvaju organe. U naprednim slučajevima amputacija je jedino rješenje. U ovom su slučaju propisana transfuzija koštane srži donora i kemoterapije.
 • Sarkom je post -provod. Propisana je ne samo metoda kirurškog uklanjanja, već i terapijsko liječenje određenim lijekovima prije i nakon operacije.
 • Tumor je nezdrav. Zahtijeva kemoterapiju, koja često daje pozitivan rezultat.

Nakon tijeka liječenja, preporučuje se povremeno obavljanje pregleda vjerojatnosti komplikacija i razvoja metastaza.

Bilješka! Pod sarkomom četvrte faze, liječnici iskreno kažu vlasnicima da se preporučuje zatezanje životinje.

Preventivne mjere

Ne postoje određene preventivne mjere. Jedino što se vlasnicima može preporučiti je ograničavanje učinaka kancerogenih tvari.

Također, ne zaboravite na jačanje imuniteta. Sada se prodaju vitamini i složeni aditivi, što će pomoći kućnom ljubimcu da primi sve potrebne tvari. Cijepljenje i cijepljenja pomoći će zaštiti repnog prijatelja od patologija i smanjiti vjerojatnost stvaranja sarkoma.

Veterinari su otkrili da se sarkom mekog tkiva očituje u kršenju procesa dijeljenja fibroblasta. Na kostima se događa zbog snažnih modrica, prijeloma udova životinje.

Intravenska primjena cjepiva i ubrizgavanja utemeljenih na ulje u tijelo može izazvati neoplazmu. To se događa jer neke mačke karakteriziraju netolerancija nekim konzervansima.

Sarkom u mačkama: fibrosarkom, post -ubrizgavanje, osteosarkom

Preventivne mjere za sprečavanje neoplazmi

Je li sarkom opasan za ljude

Priroda onkoloških bolesti još nije u potpunosti proučena. Teoretski, sarkom može biti zarazan i prenijeti na životinje ili ljude. Međutim, postoji mišljenje da bi, ako bi onkologija bila zarazna, svi onkolozi izumrli. Stoga se ne biste trebali brinuti.

Kirurška intervencija može produžiti život kućnog ljubimca dugi niz godina unaprijed. Bolest je zaista opasna za njegovo zdravlje, ali trebali biste se natjecati za njegovu budućnost i liječiti se čak i ako se čini da nema nade.

Članci o toj temi
LiveInternet