Trudnoća husky: koliko traje, porođaj kod pasa

Uzgoj sibirskog Huskyja zahtijeva pažnju vlasnika vlasnika. Vlasnik definitivno mora znati koliko trudnoće traje pse Husky kako bi se unaprijed pripremili za porođaj. Pored toga, dužan je pružiti kućnom ljubimcu kompetentnu njegu i sastaviti ispravnu prehranu.

Kad se pojavi pubertet

Kod pasa pasmina Husky, prvi estrus može se dogoditi u dobnom razdoblju od 6 do 14 mjeseci.

Kučka se može pričvrstiti čak i u prvom lovu, ali to se ne može dopustiti. Psi se dopuste uzgajati, čija je dob u vrijeme pletenja 15 mjeseci.

Kad se pojavi pubertet

Sibirski husky pas sa štenacima

Koji bi dan estrusa trebali plete

Estrus traje u prosjeku 21 dan. U prvih nekoliko dana pas ima krvavo pražnjenje. U ovom trenutku životinju su zainteresirani za muškarce, ali im ne dopušta.

10. do 15. dana dolazi do kučke hasky ovulacije. Upravo se to razdoblje smatra najpovoljnijim za parenje. Petlja je značajno natečena, pražnjenje postaje svijetlo i oskudnije.

Prilično točna metoda za određivanje dana parenja je proučavanje razmaza uzete iz vagine kuja. Počinju to raditi tjedan dana nakon početka estrusa. Brzo povećanje broja keratinizirajućih stanica (više od 80%) dokazuje neposredni početak ovulacije.

Priprema za pletenje

Obavezni pripremni postupci uključuju:

  • Uzimanje brisa za bakteriološke bolesti: herpes, klamidija, ureaplazma i mikoplazmoza.
  • Pregled krvi (opći i biokemijski testovi).
  • Ultrazvučni pregled trbušne šupljine.
  • Ispitivanje srca (EKG, ultrazvuk ako je potrebno).
  • Degelmintizacija (1-2 mjeseca prije partnera).

Prije pletenja životinja dobro hodaju. Ne hranite kućnog ljubimca 2-3 sata prije partnera.

Za referencu! Ako su psi prvi put pleteni, preporučuje se pozvati iskusnog stručnjaka.

Kako je pletenje

Obavezno pravilo - viskoznost se nužno provodi na teritoriju mužjaka, ali moguće je provesti na neutralnom mjestu za oba psa.

U početku se životinje susreću i njuškaju. Nakon nekog vremena muškarac počinje izrađivati ​​kaveze. Kučka se, ako je potrebno, može držati za ovratnik ili ispod želuca. Nakon uspješne krave, psi stoje u repu "dvorca" do repa. Trajanje ovog razdoblja je 15-60 minuta.

Koji bi dan estrusa trebali plete

Nakon uspješne krave, psi ulaze u "dvorac"

Važno! Ne možete prisilno prisiljavati životinje, jer će to dovesti do ozljeda genitalija.

Značajke trudnoće

Vlasnik kuje mora definitivno znati koliko trudničkog hasky hoda, jer će ove informacije omogućiti prepoznavanje razvoja komplikacija na vrijeme. Međutim, zdravi psi lako rode bebe.

Kako odrediti

Utvrdite mogu li trudnice biti sljedeći:

  • 2-3 tjedna nakon uspješnog pletenja, životinja može odbiti hranu, često se često opaža i kratko kršenje stolice.
  • Od 5 tjedana, želudac kuje se značajno povećava, postaje zaokruženiji.
  • Mračne žlijezde počinju se mijenjati od 4-5 tjedana nakon partnera.

Da biste potvrdili trudnoću kućnog ljubimca, možete obaviti ultrazvučni pregled. To se radi počevši od 25-28 dana od datuma pletenja.

Za referencu! Otkrivanje plodova pomoću sonde (palpacija) moguće je u razdoblju od 40-45 dana.

Koliko dana traje

Huskyjeva trudnoća traje u prosjeku 58-63 dana. S malim brojem plodova, porođaj se može dogoditi na 63-65 dana.

Važno! Ako pas nije rodila 70 dana, morate se posavjetovati s liječnikom, jer u ovom slučaju možda će biti potrebna operacija.

Priprema za pletenje

Trudnoća kod pasa Husky traje do 63 dana

Hasky skrb tijekom trudnoće

U prvoj polovici trudnoće pas vodi normalan način života. Preporučuje se prenijeti životinju na prehranu štenaca, počevši od 4 tjedna. Do kraja trudnoće, dnevna norma se glatko povećava za 50%, dok se količina hranjenja povećava na 3-5.

U prvih 25-30 dana pas zadržava aktivnost, ali vrijedi izbjeći previše aktivne igre i snažna opterećenja. U drugoj polovici trudnoće, Husky je ograničen u skakanju i trčanju. Puno ljudi hoda s psom, ali ležerno.

Zanimljiv! Ako vlasnik zna koliko trudni pas Haski šeta, lako može pravilno organizirati šetnje.

Kako opremiti pseće ležaljke

1-2 tjedna prije pojave malih pasa, potrebno je opremiti suncokret. Za porođaj i naknadno uzgoj beba, velike su kutije od šperploče ili ploča s minimalnim dimenzijama 1,5*1,5 metra prikladne.

Dno takve kutije prekriveno je novinama ili upijajućim pelenama. Na vrh je postavljen čisti pokrivač, pokrivač ili list.

Ne koristite madrace od pamuka ili pjene, jer ih pas može slomiti i jesti punilo.

Znakovi pristupa porođaja

2-4 dana prije pojave beba, majka se spušta u majku, dok se kralježnica počinje isticati. Mračne žlijezde primjetno se povećavaju u veličini, kolostrum može strpati iz bradavica.

Drugi svijetli znak hitne pomoći je naglo smanjenje tjelesne temperature (ispod 37 stupnjeva). Ako se to dogodilo, pas će početi roditi u roku od jednog dana.

Kako prolazi porođaj

Obično rođenje Husky Pass -a bez komplikacija. Pas se uklapa na kauč, brine, jako diše. Prosječno trajanje ovog razdoblja je 12-24 sata. Za to vrijeme, Husky počinje roditi, voda joj odlazi (prozirna tekućina teče iz vagine).

Kako je pletenje

Uz generičke komplikacije, veterinar bi trebao pomoći psu

Nakon toga započinju pokušaji. Nakon 5-10 snažnih kontrakcija, rađa se prvo štene. Trebao bi se roditi u roku od 4 sata. Ne bi se trebalo dogoditi više od dva sata između rođenja naknadnih beba.

Važno! Ako je pas napustio vodu ili su borbe već započele, ali prvo štene nije rođeno 3-4 sata, potrebno je što prije nazvati veterinara. To može ukazivati ​​na prisutnost mrtvog fetusa u maternici, koji ne može proći kroz rodni kanal.

Kako hraniti psa nakon porođaja

Nekoliko sati nakon završetka rođenja, kuja nudi malu količinu hrane. U prvih nekoliko sati kućnom ljubimcu dobiva meku hranu (meso konzervirane pastu, sitno nasjeckano povrće). U sljedećih nekoliko dana prehrana je dopunjena fermentiranim mliječnim proizvodima.

Ako je Husky pojeo suha hrana prije porođaja, ona ne mijenja prehranu, ali krekeri su unaprijed natopljeni u toploj vodi. Da biste stimulirali laktaciju, možete ponuditi kučku topli čaj s mlijekom.

U većini slučajeva trudnoća i porođaj u predstavnicima pasmine sibirskog haskyja nastavljaju bez komplikacija. Prije nego što se uključi u uzgoj, vlasnik mora saznati koliko vremena Haski izlijeva štenad, kako se pravilno brinuti za kućnog ljubimca u ovom razdoblju i kako se kompetentno roditi.

Članci o toj temi
LiveInternet