Karelo finski laika: opis pasmine pasa

Zbog svog atraktivnog izgleda, relativno malih veličina i dobrog karaktera, crveno -hlesano je dobilo veliku popularnost među uzgajivačima pasa. Ovi vatreni psi osvojili su ljubav ne samo lovaca, već i ljudi koji su jednostavno željeli dobiti suputnika za sebe. Ovaj članak ima detaljne informacije o Finno-karelijskom poput.

Povijest podrijetla pasmine

U 20. stoljeću uzgajivači iz SSSR -a aktivno su se bavili uklanjanjem pasmine koja bi mogla pratiti lovce u kampanje na krznenoj zvijeri. Prve generacije finskog ovčara dobivene su kao rezultat prelaska finskih, oloneta i karelijskih pasa.

Štenad se pokazao prilično raznolikim, pa je odlučeno da ih pređe s uvezenim finskim Spitzom. Ovaj potez objašnjava "dvostruko" ime.

Povijest podrijetla pasmine

Predstavnik pasmine

Pasmu je prvi put službeno registrirala samo 1984. godine Union La Lukyja ljubavnika. Karelia se smatra domovinom pasmine.

Opis pasmine

Karelo-finnish pas postao je prepoznatljiv zbog svog medvjeđeg kaputa. Na stražnjoj strani i glavi boja je dublja, dok su donji dio trbuha i šapa lagane. Kaput je gust, s debelim podlogom.

Špijunski psi -pse, s srednje veličine, s glavom obložene klinom i oštrim trokutastim ušima. Udovi su ravni, proporcionalni veličini tijela. Zadnje noge su šire od prednjeg. Dopušteno je produženje srednjeg prsta. Jagodice su jake, mužjaci su oštro definirani. Rep je pahuljast, uvijen prstenom - razlika između svih huskija.

Za referencu! Mužjak 42-47 cm kod Withersa, težina do 15 kg. Kučke su nešto manje-38-46 cm na Withersu, do 12 kg.

Značajke karaktera i ponašanja

U temperamentu su ove životinje vrlo aktivne i razigrane. Potrebni su im svakodnevni fizički napor i komunikacija s vlasnikom.

Goniči su glasni i vole lajati čak i tijekom igre. Važno je ne propustiti trenutak socijalizacije šteneta i u budućnosti mu posvetiti dosta pažnje - bez komuniciranja s ljudima i drugim psima, lajkovi postaju nepodnošljivi i divljini.

Opis pasmine

Kao na lovu

Priroda sličnog je osebujna i prilično je teško podnijeti neiskusne vlasnike. Ti su psi neovisni od dobi - doneset će se mnoge odluke, vođene instinktima i njihovim razmatranjima. Izuzetno su osjetljivi i poštivat će samo fer, mudrog vlasnika.

Važno! Temperatura temperature i nesposoban pronaći pristup psu trebao bi razmišljati o odabiru omiljenog drugog pasmina.

Misija pasmine i lova

Karelo-finnish Laika je uzgajana za lov na krznenu zvijer. Ako se mogu pojaviti problemi s treningom trikova, tada je trening lova lakše zbog teških instinkta kod pasa ove pasmine.

Na lovu, ljuska mora pronaći i navesti mjesto proizvodnje. Ako je potrebno, odgodite zvijer, ali ne ozlijedite je i ne ubijte je (ako ne govorimo o očuvanju života).

Obuka i obrazovanje

Neovisnost karelijskog Spitza podrazumijeva potrebu za osposobljavanjem i edukacijom šteneta iz malog doba. Da bi održao red u stanu i šeta bez ozljede, vlasnik bi trebao trenirati kućnog ljubimca barem osnovnih timova.

Pas se ne bi trebao bojati vlasnika, već ga poštuje. Prvi kontakt sa štenetama treba uspostaviti do šest mjeseci.

Hodanje

Karelian voli da trebaju svakodnevne šetnje praćene aktivnim igrama i fizičkim naporima. To je prilično teško organizirati to na povodcu, pa bi budući vlasnik lajkova trebao razmišljati o mjestu gdje bi mogao sigurno pustiti psa da ode s uzice.

Značajke karaktera i ponašanja

Hodati

Karelo-Finnish lajkovi (KFL) zahtijevaju dnevne šetnje u trajanju najmanje 3-4 sata (ukupno). Ovo se vrijeme može distribuirati na 2 ili 3 kampanje po ulici.

Petamska briga

Sve pse ove pasmine, bez obzira na sortu, karakterizira relativno duga vuna s gustim podlogom. Krzno kaput zahtijeva posebnu njegu-treba ga češljati najmanje 2-3 puta u sezoni.

Uz ulice, češljanje vune trebalo bi biti samo ako je govornička kabina dobro izolirana ili klima boravka ne podrazumijeva vrlo niske temperature.

Kako se hraniti

Finski pastiri su nepretenciozni i savršeni su za hranjenje prirodne hrane. Da bi održao aktivnost i veselost takvog mobilnog psa, mora primiti sve potrebne korisne tvari iz hrane.

Dijeta životinje trebala bi biti malo meso (zec, piletina ili teleća), jaja, zelenilo, žitarice (uz dodatak ulja).

dodatne informacije! Ne možete voljeti zdjelu s vrućom hranom. Trebali biste pričekati da proizvodi dosegnu sobnu temperaturu.

Unatoč maloj veličini lajkova je glasna, pa morate strogo nadzirati veličinu dijela kućnog ljubimca.

Širenje i životni vijek

U prosjeku, finski ovčar živi 13-15 godina. Brojke se mogu razlikovati ovisno o životnim uvjetima, genetici, aktivnosti i kvaliteti prehrane životinje.

Stručnjaci ne preporučuju prvi viskoz koji će provesti prije postignuća psa od dvije godine. Trećeg dana estrusa, kučka s mužjakom mora se uvesti u neutralni teritorij. Na vlastitoj zemlji pas može pokazati agresiju.

Misija pasmine i lova

Poput šteneta

Za i protiv

Kako bi potencijalni vlasnik bio lakši izračunao njegovu snagu, karakteristike pasmine se prikupljaju u tablici.

profesionalciMinus
AktivnostNeovisnost, tvrdoglavost
Tolerancija na stresPuno jedu
Snažan imunitetVolim dominirati
Dobre lovačke osobineTeško ih je trenirati
ČistoćaZahtijevaju puno pažnje


Fino-korel laika-pasmina je prilično osebujna, ne može se nazvati univerzalnim.

Kako odabrati štene

Prije poznanstva s bebama, morate naučiti što je više moguće o roditeljima: na genetskoj razini se ne prenose samo vanjske kvalitete, već i osobine karaktera. Od roditelja s nestabilnim živčanim sustavom, rađa se sramežljivo ili agresivno potomstvo.

Ne vjerujte verbalnom opisu psa od strane vlasnika - morate vas zamoliti da osobno pogledate roditelje šteneta. Kupnja psa iz rasadnika pouzdanija je nego od privatnih uzgajivača.

Štene bi trebalo biti aktivno, razigrano, umjereno znatiželjno. Sudjelovanje u buci s vršnjacima je dobrodošlo.

Prikladni nadimci

Izbor nadimak za lajke je najvažnija lekcija, jer će ime tijekom života pratiti životinja.

Važno! Ne biste trebali zvati životinje ljudskim imenima ili nadimcima bivših favorita koji su već umrli.

Djevojke vole takve nadimke kao što su:

 • Alma;
 • Predvečerje;
 • Nayda;
 • Tajga;
 • Lada;
 • Aida;
 • Vesta;
 • Laura;
 • Peraje;
 • Neo;
 • Aurora.

Obuka i obrazovanje

Odrasli vole pored vlasnika

Kao da se dječak može nazvati:

 • Sjeverno;
 • Zapad;
 • Magla;
 • Grmljavina;
 • Dar;
 • Arkos;
 • Lisica;
 • LIC;
 • Crvena;
 • Oscar;
 • Jerry;
 • Balto.

Potencijalni vlasnik vatrenog Huskyja mora razumno procijeniti njegovu snagu i resurse. Napraviti predstavnika ove pasmine znači preuzeti odgovornost za svoj život. Vrijedno je pripremiti se unaprijed dati psu ljubav i tada će se uzvratiti.

Članci o toj temi
LiveInternet