Mačka ima zub: glavne simptome i mogućnosti liječenja

Životinjska stomatologija u Rusiji slabo je razvijena. Stoga, kad mačka ima zub, vlasnici su zabrinuti. Tražeći razloge i načine pomoći kućnom ljubimcu. Ovaj članak govori o ovom pitanju svih mogućih strana, opisano je o uzrocima i mjerama prevencije.

Mliječni zubi i njihova promjena

Mačići se rađaju bez zuba. U drugom tjednu života trebali bi uzgajati mliječne zube. Proces završava za 3-4 mjeseca. Normalni fiziološki proces promjene mliječnih zuba odmah započinje konstantnim. Dod sedam dana, ovaj je postupak završen.

Mliječni zubi i njihova promjena

Bolesna mačka

Tijekom tog razdoblja nadgledaju usnu šupljinu i stanje desni kućnog ljubimca. Životinja se smatra odraslima kada ima 30 zuba:

 • sjekutići - popraviti plijen, 12 komada (jednako na gornjoj i donjoj čeljusti);
 • Fangs - Životinje ih ubijaju plijenom, 4 komada (jedan s lijeve i desno od sjekutića na obje čeljusti);
 • Premole - mali korijenski zubi, 10 komada (4 iznad, 6 dolje);
 • kutnjaci - mljevenje hrane, 4 komada (jednako na svakoj čeljusti).

Uzroci trajnih zuba padaju

Pravilna prehrana i dobra skrb garantiraju sigurnost zuba do starosti. Ali, ako, nakon godinu dana života, mačka ima zube, ovo je svjedočanstvo patologije:

Uzroci trajnih zuba padaju

Upala desni

 • Ozljeda mekih tkiva usne šupljine - uzrokuje upalu, ali se lako liječi.
 • Stomatitis - uzroci se ne proučavaju. U desnima napreduje upala, mačka je bolna za žvakanje, gutati. Usta mogu mirisati, slina teče. Životinja gubi svoj apetit, težina. S zanemarenom bolešću ispada da mačka ima sve prednje zube.
 • Kršenje ugriza - Donje čeljusti su pogrešno povezane s gornjim. Klinike ispravljaju patološki zalogaj, to dovodi do gubitka zuba i bolesti. Estetska strana se ne uzima u obzir.
 • Nedostatak vitamina i minerala. Loša prehrana dovodi do nedostatka vitamina, slabosti desni, gubitka zuba.
 • Tartarski. Razlog zbog kojeg je mačka slučajno imala zub može ležati u mekoj hrani s majstora. Takva se hrana naseljava na zubima, postupno se cementira, formira se tartar.

Onkološke bolesti, crijevne infekcije, antibiotici i hormonalni lijekovi, starost. To su razlozi koji objašnjavaju zašto mačka ima stalne zube.

Referenca: Tartar se češće formira kod starih, oslabljenih i bolesnih pojedinaca.

Simptomi koji prate gubitak zuba

Kad se problem pronađe u početnoj fazi, liječenje je uspješno. Vlasnici prate ponašanje kućnih ljubimaca kako bi primijetili simptome zubnih bolesti na vrijeme kod mačaka i započeli liječenje.

Simptomi koji prate gubitak zuba

Na recepciji kod veterinara

Znakovi bolesti:

 • Boli mačku. Odbija jesti ili žvakati pažljivo kako ne bi povrijedila bolno mjesto.
 • Postaje agresivan, razdražljiv. Ugriza i ogrebotine vlasnika. Zabrinuto meow.
 • Trlja lice šapom, oprane, odmahne glavom - možda je mačka imala očnjaka.
 • Sjedi s otvorenim ustima.

Vlasnik mora pregledati desni, jezik. Ako na čeljusti postoje apscesi i čeljusti, opaža se neugodan miris usta - to su simptomi bolesnih sjekutića.

Slina teče obilno, desni su natečene, crvene. Krv i gnoj iz usta - prilika za traženje medicinske pomoći.

KOGDA U STRAGO KOTA шATATS зUBы, RARDUMUTHT, ч DELATь - IDUTTHTKE. Dobne životinje u klinici olakšavaju se patnjom.

Važno! Zubni problemi počinju postupno. Pažljivi vlasnik primjećuje simptome na vrijeme. Liječenje u početnim fazama bolesti čuva zdravlje mačaka.

Načini za rješavanje problema zuba

Kućni ljubimci imaju karijes i gingivitis, kao i osteomijelitis i parodontitis. U početku svi izgledaju kao karijes: Emajl je uništen. Stoga samo dobar veterinar može precizno dijagnosticirati problem.

Obični karijes prolazi nekoliko faza prije nego što mačka upali desni. Bol se pojavljuje upravo iz ovoga, već u kasnijim fazama.

Znak karijesa - bijelo mjesto na očnjaku ili premolaru. U ovom trenutku vlasnik još uvijek može pomoći mački. Mrlja se tretira vodikovim peroksidom, isperite usta biljnim infuzijama.

Kad nije moguće pomoći, oni idu na veterinara. U Arsenalu stomatolog ima posebna sredstva za kauterizaciju. Ako ne pomažu ili je bolest pokrenuta, bolni element se uklanja. Operacija je izvedena pod potpunom anestezijom, rana je zašiljena.

Nekoliko dana nakon toga životinja se daje lijekovima protiv bolova.

Problemi su riješeni drugim, manje kardinalnim, metodama:

 • Organizirajte odgovarajuću prehranu. Morate nahraniti mačku najbolje od meke hrane, ali s slojevitim čvrstim uključenjima. To osigurava potrebno opterećenje na desni.
 • Nanesite lijekove na jačanje zuba: antibiotici, antiseptici. Kad se infekcije eliminiraju, u usnoj šupljini nema upale koja dovodi do zubnih bolesti.
 • Ojačajte desni metrogilom dentes, dentavidin. Lijek je dobro pomogao.
 • Dajte vitamine i sredstva za održavanje. Što točno utvrđuje veterinar nakon ispitivanja životinje. Slabi imunološki sustav, nedostatak vitamina i minerala u prehrani dovode do slabljenja desni. Krvare, postaju sadnice bakterija i mikroba.
 • Ojačajte zube Top preljev: Denta-Kiss Gimpet (2-4 tablete dnevno), Beafar Hrskavi jastuci (5-6 komada dnevno), kuhanje sretne mačke.

Uklanjanje zubnog kamena

Kamenčiće zuba dovodi do gubitka boli i zuba. Vjerojatnije je da će patnje patiti. Vlasnici četveronožnih kućnih ljubimaca trebali bi znati što učiniti kad mačka ima očnjake i kako spriječiti gubitak drugih zuba.

Kamen se uklanja neovisno:

 • Može se tretirati vodikovim peroksidom. Vlažna gaza, očistite problematično područje. Isperite usta dekocijom biljaka.
 • Daju igračke za žvakanje.
 • Koristite silikonsku četkicu - stavite prst, očistite bolno mjesto.
 • Polijte kamen sa salvetom navlaženom u posebnom otopini.

Bilješka! Kad se nije moguće nositi, oni idu na veterinara. Liječnik ručno očisti kamen ili ultrazvuk.

Načini za rješavanje problema zuba

Oralna oralna higijena - prevencija zubnih bolesti

Prevencija gubitka zuba

Lakše je spriječiti incidente sjekutića nego liječenje pacijentovog aparata za žvakanje:

 • Dijeta. Konzervirana hrana ne čisti emajl zuba. Pojavljuje se ploča. Stoga daju hranu s čvrstim česticama bogatim vitaminima i mineralima.
 • Higijena usne šupljine. Otkažite zube mekom četkom pastom okusom i mirisom mesa. To se mora obaviti svakodnevni postupak.
 • Pokazati veterinara. Otkriva problem, pomaže, daje preporuke.
 • Liječite bolesti desni. Koristite jačanje biljnih dekocija, gelova, masti.

Kućni ljubimci pate od zubobolje, kada vlasnici nisu pažljivi prema njima: ne primjećuju ozljede usne šupljine, zanemarivanje higijene. Prehrana samo kod mekih konzervativaca dovodi do stvaranja plaka, a dodatno tvori kamen zuba. Nedostatak vitamina, slabljenje imuniteta, infekcija - uzroci zubnih problema.

Prvi znakovi bolesti - slinava, krvave desni, neugodan miris usta - prilika za kontakt s liječnikom. Dobar vlasnik ne odgođuje posjet veterinaru, pokušava što brže izliječiti svoju životinju.

Članci o toj temi
LiveInternet