Mačka ima slomljen rep: što učiniti

Svaki vlasnik mačke pokušava ga zaštititi od svih vrsta bolesti i ozljeda, ali to, nažalost, ne uspijeva uvijek. Među mnogim zdravstvenim problemima pahuljastog kućnog ljubimca, ozljede, pa čak i prijelomi repa, često se javljaju.

Koja je opasnost od mačjeg prijeloma za mačke

Anatomsko obilježje repa je činjenica da se sastoji od velikog broja kostiju i kralježaka i obiluje prisutnošću živčanih i krvnih žila. Uloga repa u životu mačke teško je precijeniti: uz pomoć određuje udaljenost, ravnoteže, prolazeći kroz uske površine.

Koja je opasnost od mačjeg prijeloma za mačke

Svaka životinja može biti ozlijeđena, pogotovo ako je riječ o mače ili mačka koja često hoda ulicom

Simptomi: kako odrediti prisutnost problema

Činjenica da mačka nije u redu s repom bit će vidljiva golom izgledu. Na mjestu ozljede bit će vidljivo dvorani ili neprirodnom zavoju. Innervacija se također često uznemirava tijekom ozljeda, a životinja je ne može premjestiti ozlijeđenim dijelom.

Glavni znakovi mogućih problema s repom mačke su:

  • vizualno primjetan lom ili kršenje integriteta;
  • bol kada pokušava dodirnuti životinju;
  • Tragovi ugriza, ozljede ili manifestacija infekcije primjetni su na repu;
  • Jasno primjetan upalni proces i povećanje temperature, što se određuje čak i jednostavnim dodirom;
  • Oštećeni dio repa nabubri i nabubri;
  • Rep visi neprirodno;
  • Otvorena ozljeda u kojoj kosti koje se razvijaju;
  • nadolazeća paraliza;
  • Problemi s motoričkom funkcijom nogu su vidljivi;
  • Problemi s toaletom (postoji ili inkontinencija urina i izmeta ili mačka ne mogu ga sama defecirati).

Simptomi: kako odrediti prisutnost problema

Shvatite postoji li prijelom ili je jednostavna modrica, pregled stručnjaka pomoći će

Kako razlikovati prijelom od repa repa

Prijelom repa mačke popraćen je prisutnošću jake boli. S bilo kojim pokušajem osjetljivosti na rep, počet će vikati i izbiti, a s redovnom modricom to se ne događa.

Pored toga, s prijelomom i oštećenjem integriteta kralježaka, očito je vidljiva deformacija određenog dijela, što se ne opaža s modricama.

Bilješka! Modrice se javljaju mnogo rjeđe od lomova, budući da su kralježnici u repu životinje vrlo nježni i s jakom kompresijom se lako oštećuju.

Dijagnoza prijeloma repa

Rep mačke treba dijagnosticirati liječnik. Čak i ako je šteta očita, specijalist mora otkriti koji je odjeljak za rep ozlijeđen i procijeniti koliko je ozbiljno opće stanje kućnog ljubimca. A već prema rezultatima inspekcije, odluka se donosi pojedinačno o metodama i metodama liječenja.

Najčešće, kako bi ispravno postavio dijagnozu, veterinar će morati napraviti radiograf. Ovo će se pokazati da preciznije određuje mjesto i razmjere ozljede.

Ako su simptomi životinje ozbiljniji, onda ako postoji problem s motoričkom sposobnošću stražnjih nogu ili sa stolicom, morat ćete napraviti testove krvi i urina, kao i ultrazvuk. To će omogućiti procjenu rizika i prognoze za zdravlje i život životinje. Osim toga, to može isključiti prisutnost oštećenja drugih obližnjih organa, na primjer, prijelom križnice.

Kako razlikovati prijelom od repa repa

S složenim prijelomom mačka neće moći sjediti i kretati se

Je li moguće liječiti si

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca koji su se suočili s opisanim problemom, sjetite se njihove zbrke u prvim minutama, kad su otkrili da je rep slomljen i izgubio što učiniti. Potrebno je shvatiti da ako govorimo o prijelomu, tada ne možete bez pomoći stručnjaka. To je veterinar koji će napraviti ispravnu dijagnozu i propisati ispravni tretman.

Kod kuće možete pokušati liječiti dislokaciju sebe (ako postoji povjerenje u dijagnozu) ili ne komplicirano pomakom prijeloma. U ovom se slučaju na oštećeno mjesto primjenjuje tijesan zavoj iz posebnog zavoja koji će ga zaštititi od nepotrebnih pokreta. Zavoj se prekriva 3 tjedna.

Ali u ovom slučaju morate biti spremni za neke problematične trenutke koji se pojavljuju tijekom liječenja: rijetko je moguće nanijeti zavoj dovoljno čvrsto, bolesna mačka može vikati i izbiti, neovisno ukloniti zavoj za fiksiranje (u ovom slučaju stručnjaci stručnjaci Preporučimo nošenje posebnog ovratnika) životinji).

Liječenje prijeloma

Ako mačka ima rep, što učiniti, samo veterinar sigurno zna. Nakon testova i ispitivanja, donosi se odluka o tome kako će se liječenje održati.

Važno! Metode liječenja izravno će ovisiti o tome koliko je teška ozljeda i koji je odjel oštećen. Ponekad se u slučaju paralize rep ili njegov dio amputira.

Ako X -tray pokazuje samo prisutnost pukotina u kralježnici, moguće je tretirati ga primjenom zavoja koji će popraviti rep.

Ako se mačji rep ili njegov dio visi, vjerojatno je da morate pribjeći pomoći kirurga: morate prilagoditi pomaknute kralješke ili amputirati.

Dijagnoza prijeloma repa

Ako je mačka uspjela slomiti rep u blizini križnice ili u sredini, često je potrebna njegova amputacija

Uz simptome paralize ili ako je mačka rastrgana, amputacija je neizbježna. Činjenica je da lezija živčanih završetaka smještenih u podnožju repa utječe na sposobnost životinje da normalno ide na toalet. Stoga, često u slučajevima paralize, mačka ne može samostalno propustiti, trebat će joj vanjska pomoć ili će, obrnuto, nekontrolirano mokrenje i defekacija.

Nakon što je amputirao tijelo koje je izgubilo vitalnost, može se u velikoj mjeri olakšati patnja životinje. Neki vlasnici do posljednjeg pokušaju spasiti rep svog ljubimca i ne žele razmotriti mogućnost njegovog uklanjanja, ali posljedice takve odluke mogu biti vrlo žalosne.

U teškim slučajevima možda će biti potrebno ostati bolesna životinja u bolnici, gdje će se liječenje sveobuhvatno izvesti ovisno o simptomima i s obveznom anestezijom.

Osim toga, ako je rana otvorena, trebat će je ispravno tretirati kako bi se spriječilo moguću prodor infekcije.

Važno! Ne odgodite posjetu liječniku kada se problem otkrije. Pravovremeno je sveobuhvatni sveobuhvatni pregled koji će pomoći u postavljanju ispravne dijagnoze i propisivanju odgovarajućeg liječenja.

Je li moguće liječiti si

Rep se može slomiti i na vrhu i na sama sa krikruma

Preventivne mjere

Kako ne bi nastale takve situacije, potrebno je promatrati pravila za sigurno rukovanje životinjom.

Ako u kući ima djece, moraju shvatiti svu ozbiljnost stava prema životinji: ni u kojem slučaju ih ne povlačite i ne napreduju na njima, jer je ovo prepuno teških ozljeda.

Pored toga, ako je moguće, situaciju ozljede tijekom borbe između mačaka treba isključiti.

Ako se dogodilo da je mačji rep prekinut, što bi mi veterinar trebao reći. On će, nakon što je proveo sve potrebne dijagnostičke postupke, postaviti dijagnozu i propisati ispravan tretman. U ovom slučaju, samozadovoljstvo može biti opasno, i zdravlje i život lepršavog kućnog ljubimca.

Ako je prijelom mačke bez pomaka, tada će se liječenje sastojati u korištenju zavoja i terapije u obliku lijekova protiv bolova i sedativa. U ozbiljnijim slučajevima, u pratnji kršenja motoričkih funkcija (mačka ne može hodati, pomaknuti rep), potreban je boravak u bolnici, gdje će se životinja možda morati amputirati.

Članci o toj temi
LiveInternet