Kako naučiti psa tim "lagati" kod kuće

Trening u timu "laganja" vrlo je korisna vještina. Nakon savladavanja, može se koristiti u brojnim situacijama, a da ne spominjemo činjenicu da je presudna za sigurnost psa. Međutim, podučavanje kućnog ljubimca težak je zadatak povezan s mnogim problemima.

Za što je tim

Ne može se poreći da je "lagani" tim malo teže trenirati u usporedbi s timom "Sit". To je zato što većina pasa ovaj položaj smatra pokornim, tako da uplašena ili nervozna odrasla osoba može doživjeti nelagodu.

Za što je tim

Pas izvodi naredbu

Ipak, ovaj je tim koristan, jer može pomoći kućnom ljubimcu da se ponaša dobro i bude miran kad je vlasnik u blizini ili ne. Ovo je ujedno i sjajna pozicija za obuku tima "mjesto".

Kada započeti

Bilo koji kućni ljubimac u dobi od 8 do 12 tjedana može početi učiti naredbu da "leži", ali trajanje nastave mora se prilagoditi. Na primjer, psi pasmine Jack-Rassel-Terrier brzo se umoruju, tako da trajanje nastave ne bi trebalo biti duže od 10 minuta za njih.

Izvršavanje zapovijedi "laž" prema normi

Potrebno je ostaviti psa u sjedećem položaju i odmaknuti se od njega za 15 m. Zatim zapovijedate potrebnom pozom. Kućni ljubimac mora zauzeti situaciju u roku od 3 sekunde i ostati na mjestu dok se ne izgovori sljedeći tim. Vještinu treba napraviti dva puta na različitim položajima.

Opće preporuke

Mnogi se pitaju kako naučiti psa timu "lagati"? Evo nekoliko preporuka iskusnih rukovoditelja pasa:

  1. Dajte naredbi "sjesti".
  2. Stavite poslasticu između prednjih šapa, a zatim je brzo odaberite natrag. Ako pas slijedi ovaj pokret, trebao bi ležati. Možda ćete morati vježbati ovaj pokret nekoliko puta.
  3. Možete staviti ruku između lopatica psa i nježno je gurnuti dok se krećete dolje.
  4. Nakon što je tim pogubljen, potrebno je pohvaliti kućnog ljubimca i dati poslasticu.
  5. S vremenom biste trebali prestati koristiti poslasticu, ostavljajući samo kretanje ruke. Nakon nekoliko uspješnih pokušaja, trebali biste dodati naredbu "Leći".
  6. S vremenom je potrebno ukloniti kretanje ruke i ostaviti samo naredbu.

Bilješka! Trening bi trebao biti kratak i smiješan. Svaka sesija je na pozitivnoj nozi.

Opće preporuke

Tim leži u prirodnim uvjetima

Glavne metode treninga

Postoji nekoliko najpopularnijih načina kako naučiti psa tim "laž".

Način odabira ponašanja

Ova metoda je najprikladnija ako ima puno slobodnog vremena i mali prostor za posao. Sve što treba učiniti je uhvatiti trenutak kada kućni ljubimac napravi potreban pokret je potpuno prirodan. To je posebno dobro za pse koji vrlo često zauzimaju željeni položaj.

Kad kućni ljubimac prirodno leži samostalno, odmah biste mu trebali pozitivno pojačati pohvale, a zatim odmah napustio laganu poslasticu.

Otprilike tri ili četiri puta nakon iznenadne naknade psa za laganje, bit će primjetno da počne shvaćati zašto je ohrabren i daje deliciju. Počet će više pažnje obraćati onome što radi, što donosi nagradu. Ali u takvim trenucima pas može biti uzbuđen i više ne izvršava pravu naredbu. U ovom slučaju trebali biste biti strpljivi.

Metoda hrane

Ovo je najčešća i preporučena metoda za psa može naučiti novi trik. Prvo trebate preuzeti poslasticu u jednu ruku i učiniti da zauzme sjedeći položaj. Ispružite ruku poslasticom tako da pas osjeti svoj miris, a zatim polako spustite poslasticu na pod, još uvijek je držeći u ruci.

Važno! Najbolje je započeti trening ako pas bilo koje pasmine već zna naredbu "Sit". Najlakši je način početi se naviknuti iz sjedilačkog položaja.

Bez obzira na to kako kućni ljubimac leži, čim želudac dodirne zemlju, potrebno je dati poslasticu. Najvažniji dio ove metode treninga je riješiti se potrebe za mamac, u ovom slučaju dobrota, vrlo brzo. Nakon što pas uspješno zaradi tretman tri ili četiri puta u ovom položaju, trebao bi se prebaciti na upotrebu prazne ruke.

Da biste to učinili, poslastica bi trebala biti u drugoj ruci. Tada treba pokazati praznu ruku psa, a zatim ga stisnuti u šaku i ponoviti spuštanje na zemlju. Čim vaš ljubimac potone, pružite poslasticu drugom rukom.

Ovo će potrajati neko vrijeme, ali ubrzo će istezanje zatvorene ruke ispred nosa šteneta dovesti do položaja ležeća.

Glavne metode treninga

Timski trening mehanički

Mehanička metoda

Mehanička metoda uključuje fizički pristup i poznata je kao tehnika "stare škole". Kako naučiti psa da laže ovu metodu? Prvo trebate staviti kućnog ljubimca sa strane, čučnuti i reći naredbu da "laže", dok pritisnete povodac i povučete psa dolje.

Mnogi vlasnici također koriste pohvale kada "povuku" psa, ali to nije potrebno i u stvari ga može učiniti samo nervoznijim i zbunjenim.

Važno! Treba imati na umu da se napetost povodnika mora otpustiti kad se pas počne kretati prema dolje.

Odabir mjesta za trening

Napušteno mjesto idealan je uvjet za podučavanje kućnog ljubimca novom timu. Mjesto poznato psu dobro je prikladno. Ako prostor nije poznat, vrijedi joj dati vremena da se ugodno i njuška okolni prostor.

Bilješka! Vrijedno je stalno mijenjati mjesta za obuku. Ako učite psa da sjedi u dnevnoj sobi, a zatim je zamolite da sjedne na potpuno drugo mjesto, ona to možda neće učiniti.

Glavne pogreške koje su napravili vlasnici pasa u procesu učenja

Jedna od glavnih pogrešaka tijekom treninga je pretjerana upotreba sile i zastrašivanja. Takve metode, u pravilu, ne dovode do stvarnog rezultata. Također, tijekom treninga ne možete "humanizirati" psa. Nažalost, psi ne razumiju ljudski govor i nisu u stanju odmah razumjeti što žele od njih.

Glavne pogreške koje su napravili vlasnici pasa u procesu učenja

Trener s psom

Ne uzimaju u obzir značajke ponašanja kućnih ljubimaca pri povlačenju potrebnih vještina. Kao rezultat toga, tijekom treninga se zanemaruje pojedinačni pristup. I još uvijek ne možete predugo voditi lekciju. Pas može biti dosadno (posebno štene ili tinejdžer s kratkim razdobljem pažnje, poput terijera).

Bilješka! Ne radite loše raspoloženje. Ovo je pravi put do katastrofe. Najvjerojatnije, kad pas ne uspije, trener će se razbiti u bijes na kućnog ljubimca, što će dovesti do lošeg rezultata.

Savjeti za iskusne trenere

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom treninga psa:

  • Trebali biste trenirati nakon igranja vremena.
  • Trening bi se trebao održati neposredno prije obroka.
  • Ne pravite trening predugo. Kratki trening koji traje 5-10 minuta jedan ili dva puta dnevno najbolji je za pse.
  • Trebali biste koristiti clker tijekom lekcije.

Ispravna nastava i socijalizacija jedna su od glavnih potreba psa. Vrlo je važno što prije početi trenirati psa. Mora se imati na umu da je proces treninga drugačiji na različite načine: njemački ovčari u roku od mjesec dana, a za malu Chihuahua može potrajati najmanje šest mjeseci.

Članci o toj temi
LiveInternet