Zašto mačke vole valerian: glavni uzroci simpatije

Valerian - Legendarna biljka s pravom se smatra jednim od najstarijih ljekovitih kultura. To se spominje u drevnim rimskim medicinskim traktatima. Zahvaljujući svom čudesnom sastavu, smatrao se univerzalnim lijekom od svih bolesti.

Što je Valerian

Valerian je lijek u obliku od 70 % alkoholne tinkture, tablete, dekocija pripremljena na temelju dugoročne travnate biljke zvane Valerian Ordinary.

Što je Valerian

Valerian za mačke

Djelovanje na mačke

Zanimljivo je promatrati kako mačke reagiraju na Valerian. Neki gube glavu, počinju poludjeti, postajući vrlo razigrani i praveći nezamislive pirouete u zraku, neki pojedinci lažu, isteku i valjaju očima, a netko je potpuno ravnodušan. Stoga je pojedinačna reakcija mačke na Valerian nepredvidiva, svaki put na različite načine.

Zašto mačke vole Valerian? Valerian je privlačan mačkama sa svojim neobičnim oštrim specifičnim miris esencijalnog ulja sadržanog u svim dijelovima biljke. Mehanizam njegovog djelovanja na ljude i životinje je različit. Ako aroma nafte djeluje umirujuće po osobi, onda su mačke, naprotiv, uzbuđene i aktivne.

Ovaj blagotvorni učinak pomaže spasiti život mačke u slučaju odbijanja hrane u različitim uvjetima. Dovoljno je nanijeti nekoliko kapi Valerijana na kuhani žumanjk i dati mački kako životinja počne lizati s hranom.

Razlozi zbog kojih je mačke vole

Što će se dogoditi s mačkom ako pijete Valerian

Šteta i koristi Valerijana

U srednjem vijeku redovnici su uzgajali ovu višegodišnju biljku s ljubičasto-bijelim cvjetovima i tamnozelenim lišćem u svojim poznatim ljekarničkim vrtovima. Zatim su lijekovi pripremljeni iz sirovina za liječenje živčanih poremećaja, nesanice, kožnih lezija, epilepsije, kolere, reumatizma i menstrualnih poremećaja.

Terapijski učinak Valerijana na ljudsko tijelo - opća jačanja prirode. U stanju je utjecati na slabljenje neurotičnih glavobolja, ublažiti grčeve žila u mozgu, bol u srčanom mišiću i tahikardiji.

Valerian esencijalno ulje može anestezirati simptome neuralgije i neuritisa, ima antikonvulzivan učinak. Također se koristi za olakšavanje uvjeta za menopauzu, s hiperfunkcijom štitnjače.

Moguće probleme uzimanja Valerijana

Mačke vole Valerian

Pored korisnih svojstava, lijekovi ove skupine imaju kontraindikacije. S obzirom na smirujući učinak Valerijana, mora se primijetiti skrb u situacijama koje zahtijevaju brzu reakciju i određivanje.

U slučajevima predoziranja lijeka mogu se pojaviti jake glavobolje, prekomjerno iskorištavanje, mučnina, brzine brzog otkucaja srca i srčanog ritma.

U minimalnim dozama lijek je propisan za:

  • Bolesti probavnog trakta;
  • poboljšati apetit;
  • lezije živčanog sustava;
  • Bolesti endokrinog sustava;
  • Kao poticajno sredstvo za pasivne mačke.

dodatne informacije! Valerian, poput mačje metvice, koriste znanstvenici i filmaši koji u prirodnim uvjetima promatraju divlje životinje. Zahvaljujući mirisu ovog mačjeg bilja, privlače mjesta pucanja.

Razlozi zbog kojih je mačke vole

Postoji nekoliko pretpostavki zašto mačke vole Valerian. Valerian esencijalno ulje sadrži više od stotinu različitih komponenti, ali samo jedna može izluditi mačke lude. Actinidia - To je ono što mačke kopile od. Njegova aroma mirisom nalikuje aktivnoj komponentu mačjeg urina: Felinin. Utvrđeno je da je u urinu mužjaka sadržaj ove tvari 4 puta veći od ženke. Felinin stimulira seksualnu aktivnost životinja, povećava razinu agresije.

Važno! Znanstvenici i dalje proučavaju učinke felinina, ali postoji pretpostavka da mačka i mačka to doživljavaju kao feromon, odnosno kao svojevrsni kemijski signal koji privlači pojedince suprotnog spola.

Sada je jasno zašto mačke poput Valeriana. Žene udišu afrodizijak, aktivirajući instinkt potrage za partnerom za nastavak roda - najstariji instinkt svih živih bića.

To je razlog takve reakcije, zašto se mačke poput uobičajenog valerijana.

Sviđaju li se sve mačke

Zbog neobične ljubavi prema predstavnicima obitelji mačaka za Valerian, dobila je drugo ime za šume ili mačju travu. Čovjek mora samo osjetiti ovu divnu travu, poput gomile mačjih obožavatelja u blizini.

Valerian privlači mnoge mačke, ali ne sve. Pokazalo se da je najosjetljiviji na aromu valerijanskog ulja:

  • mačke koje su dostigle reproduktivnu dob;
  • Mačke su u stanju estrusa.

Među mačakama, samo 70 % pokazuje reakciju na aromu aktivne komponente Valerijana, dok preostalih 30 % ostaje ravnodušno prema njoj.

Najmanje pokazuje osjetljivost na aromu biljke matice mlađe od 12 mjeseci. Mače do godinu dana - još uvijek dijete, obilježavanje teritorija i potraga za partnerima ne voli.

Zašto mačke vole valerian: glavni uzroci simpatije

Loše akcije Valerijana

Moguće probleme uzimanja Valerijana

Kao i sve ljekovite biljke, Valerian zahtijeva oprez i točnost u upotrebi. Postoje veterinari koji tvrde da su aktivne komponente biljke slične na snazi ​​s opojnim tvarima, zbog čega se Valerian ovako djeluje na mačke. Kao rezultat toga, unos droge može se pojaviti halucinacijama zbog kojih životinja trči po sobi, boreći se s nevidljivim neprijateljima za druge neprijatelje.

Postoji mišljenje zašto Valerian ovako djeluje na mačkama. To je ovisnost za predstavnike mačaka kao rezultat ponovljene uprave. Jednom kada tretirate mačku s magičnim kapima, možete promatrati sliku kako mačke reagiraju na Valerian. Oni se zavaraju i počinju tražiti priliku da ponovno dobiju sljedeću "dozu".

Životinje mogu žuriti kod vlasnika, meow -a, ogrebotine, ogrebotine, vožnju na podu u napadajima. Vrijedno je dati još jedan dio kako se simptomi nastave s obnovljenom energijom.

Mora se imati na umu da alkoholna tinktura Valerijana predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju mačke. Činjenica je da je alkohol vrlo štetan za komponentu mačaka, ne toleriraju ga. Oni sami čak odbijaju tinkturu zbog alkohola, čekajući da ne nestane stupanj.

Važno! Nemojte se previše uključiti u eksperimente. Predoziranje tinkture kod mačaka može se pojaviti u bilo kojem trenutku. Samo dvije valerijanske tablete najprije mogu uzrokovati stan kome, a zatim kobni ishod kućnog ljubimca.

Tablete, osim suhog valerijskog ekstrakta, sadrže dodatne sintetičke tvari koje mogu dovesti do pogoršanja stanja mačke, uzrokuju manifestaciju alergijske reakcije ili trovanja.

Ako se primijeti činjenica ovisnosti, tada biste trebali kontaktirati veterinara. Reći će vam kako odbiti kućnog ljubimca od loše navike.

Treba imati na umu da je Valerian lijek i da ima vrlo snažan učinak na mačke, lansirajući fiziološke mehanizme i procese, regulirajući razinu sinteze hormona.

Zašto mačke vole valerian: glavni uzroci simpatije

Suhi valerian za mačke

Zaključno, možemo reći da davanje valerijanskih lijekova mačkama radi interesa da vidite što će se s njima dogoditi, ne biste trebali. Doza doza sigurno za ljude može podrazumijevati tragične posljedice za svog lepršavog favorita.

Članci o toj temi
LiveInternet