Zečevi u uhu: što učiniti, uzrokuje i simptomi

Zečevi su prilično bolne životinje koje podliježu ne samo virusnim infekcijama, već i parazitskim bolestima. Takve bolesti uključuju škare za uho koje se razvijaju na pozadini lezija kože na ovom području s mikroskopskim parazitom - uši tik psoroti cuniculi. Ušne grinje kunića vrlo su čest problem, što zahtijeva trenutno liječenje osobe. Bolest ima drugo ime - psuroptoza.

Znakovi i simptomi bolesti

Prije nego što saznate kako liječiti uši zečeva, morate se upoznati s glavnim znakovima i kliničkom slikom bolesti. Parazit, aktivno razvija i prolazi sve faze njegovog razvoja u ušima u blizini zvijeri, uzrokuje mu puno problema. Klinička slika uglavnom je snažno razvijena.

Znakovi i simptomi bolesti

Razvoj psoroptoze kod zečeva

Glavni simptomi:

 • Životinja je nemirna, neprestano odmahuje glavom, pokušavajući ogrebati uši. Postupno se navikne na stalno svrbež i na to posvećuje manje pažnje. U stvari, takvo "imaginarno" poboljšanje stanja PET -a ukazuje na prijelaz akutne faze bolesti na kronično.
 • Koža školjki ušiju jako su upaljene i imaju izraženu grimizno nijansu. S vremenom se formiraju rane i suppuracija, staje postaju veće u cijelom obloženom kanalu.
 • Počinje aktivna proizvodnja i nakupljanje sumpora uha. Većinom je ta tajna život vitalne aktivnosti parazita. Zdrava životinja ne treba čistiti uši, ali bolesni zec je izliječiti bolest, trebate redovito očistiti uši.

Pomicanje u oštećenju ušiju životinje s krpeljom kod kuće prilično je jednostavno: samo pregledajte sumpor pomoću povećala. Oni uklanjaju sumpor s uha i stavljaju ga u naftu, koja je prethodno bila zagrijana do 40 stupnjeva. Paraziti nakon kratkog vremenskog razdoblja i mogu se razmotriti.

Simptomi psoroptoze s komplikacijama

Kako izgleda krpelj uha pod mikroskopom

Važno! Ako se ne počnete pravodobno boriti protiv parazita, posljedice će biti žalosne. Psoroptoza može dovesti do upale mozga i smrti životinje.

Simptomi psoroptoze s komplikacijama

Ako se u početnoj fazi razvoja bolesti ne uzima za liječenje, pacijentovo stanje može se pogoršati s medijama za gljivične ili bakterijske otitisa. Mnogo je mogućnosti za razvoj događaja, ali glavne su značajke sljedeće:

 • Svrab u ušnim školjkama postupno smanjuje, ali jaki češljevi se pojavljuju u ušima. Snaga oštećenja može biti različita: od površnih ogrebotina do duboke supputacije oštećenja.
 • Unutar Auricle formira se gusta kore, koja se sastoji od sumpora i štandova. U ogromnoj većini slučajeva, to otpuštanje ima izražen neugodan miris.
 • Tekućina se može početi pojavljivati ​​u ušima - eksudat. To ukazuje da je bublum pogodio parazit. Uho više ne svrbi, izgovarana bol dolazi zamijeniti ovaj osjećaj.
 • Zečevi bacaju glavu prema bolesnom uhu. Kad visi, iz njega je odigrao smrad miris.

Trebam li kontaktirati veterinara

Napredni oblik psoroptoze s komplikacijama

Daljnji razvoj bolesti ovisi o tome koja će se sekundarna infekcija početi razvijati u uhu, gljivicama ili bakterijskim. U pozadini stalnog tresenja, zvijer može početi razvijati limfavazat - puknuće limfnih žila.

Trebam li kontaktirati veterinara

Pitanje što tretirati, ako zec u ušima korone, liječnik mora odlučiti. Od velike važnosti u liječenju nije određeni lijek, ali redovito uklanjanje sa zidova ušnog kanala štandova i krpelja. Nakon prerade, kožu se preporučuje da se tretira mješavinom kamfornog ulja, kreolina, terpentina i kerozina. Prije toga, za omekšavanje štandova, uši moraju biti lemljene mješavinom glicerola i joda.

Bilješka! Preporučuje se omekšati coroste svaki drugi dan, ali ako je potrebno, postupak se može češće provesti.

Lijek

U većini slučajeva, za učinkovito i brzo liječenje bolesti, mora se pribjeći ljekovitim metodama liječenja. Sljedeći su lijekovi vrlo popularni:

 • DEX - kapi namijenjene lokalnoj upotrebi.
 • Invermektin - Koristi u obliku injekcija supkutano.
 • MATOKSS-50-A Koncentrat u određenom omjeru razrijeđen je vodom i koristi se za obradu aurikula;
 • Uporište - rješenje za usavršavanje.

Prevencija uha psoroptoze zečeva

Kapi dexa za rukovanje ušima na zečeve

Aerosoli s klorofosom, neocidolima i ciodrinima u sastavu također se smatraju učinkovitim. Vrlo je jednostavno koristiti ih - unutar jedne sekunde na udaljenosti od 15 cm od ušiju, sudoper uši se tretira.

Narodne metode liječenja

Alternativa drogama može biti i kućni lijek. Kamforna nafta i terpentin imaju visoku učinkovitost. Bez razrjeđivanja, aktivna tvar se sakuplja u štrcaljci i koristi se za podmazivanje površinskih školjki ušiju.

Na sličan način koristi se terpentin, ali prvo se mora pomiješati s uljem u omjeru 1: 2.

Važno je razumjeti! Liječenje će biti uspješno ako virus još nije impresionirao unutarnje organe.

Ovisno o stanju životinje i broju zaraženih, poljoprivrednik određuje izvedivost posjeta veterinaru. Često njihove usluge ne bi trebale biti zanemarene, jer u protivnom životinje mogu umrijeti.

Zečevi u uhu: što učiniti, uzrokuje i simptomi

Sredstva za borbu protiv kralježaka

Prevencija uha psoroptoze zečeva

Bolest je uvijek lakše spriječiti nego liječiti. Zbog toga se snažno preporučuje da se upoznate s lukom jednostavnih pravila, čije će poštivanje minimizirati vjerojatnost psuroptoze.

Tako da životinja ne ozlijedi uši, mora ih pregledati i čistiti određenom frekvencijom uz pomoć štapića ušiju. Sukroralne ženke moraju se pregledati otprilike dva tjedna prije nadolazećeg potomstva. Novi stigli zečevi trebali bi biti zasađeni na karantenu, odnosno u odvojenim ćelijama oko 2-3 tjedna.

Bilješka! Paraziti ne podnose niske temperature, odmah umiru izvan tijela.

Nakon kontakta sa zaraženom životinjom, potrebno je oprati ruke sapunom. Strogo je zabranjeno dodirivati ​​zdrave pojedince neopranim rukama. Broj preventivnih mjera također uključuje redovitu dezinfekciju stanica i svu opremu. Optimalna frekvencija je dva puta tijekom godine.

Zečevi u uhu: što učiniti, uzrokuje i simptomi

Kako očistiti uši za životinje

Psoroptoza je uobičajena bolest na poljoprivrednim gospodarstvima zečeva, ali ne očajavaju, budući da postoji veliki asortiman aerosola i sprej s krpelja za uho za zeca. Također, ne zaboravite na učinkovite i testirane godine narodnih lijekova.

Članci o toj temi
LiveInternet