Postoji li estrus nakon sterilizacije kod pasa

Neiskusni uzgajivači pasa ponekad se pitaju ima li pas estrus nakon sterilizacije. Da biste saznali odgovor, morate detaljno razumjeti ovaj problem. Svaki vlasnik mora znati kada i u kojim situacijama kućnom ljubimcu treba sterilizacija kako bi se izbjegli neželjene poteškoće.

Pojavljuje li se sterilizirani psi

Učestalost estrusa u kujama ovisi o njihovoj pasmini, obično se javlja 2 puta godišnje i traje otprilike 10-21 dan. Da biste se riješili psa, bit će potrebna sterilizacija. Ovo je kirurška operacija, nakon čega životinja nije sposobna izvesti potomstvo. Nosi puno pozitivnih kvaliteta i negativnih.

Pojavljuje li se sterilizirani psi

Pas nakon operacije

Prednosti operacije uključuju nekoliko točaka:

 • Ženka može mirno ići u šetnju - u nedostatku estrusa, mužjak neće "gnjaviti" u svoj dom.
 • Vlasnik se možda ne boji neželjene trudnoće kučke.
 • Sterilizacija će sačuvati zdravlje životinje, jer će je zaštititi od seksualno prenosivih bolesti ili organa koji rode dijete (tumor, cista, klamidija itd. D.). Stoga se dokazuje da će život kućnog ljubimca nakon ove operacije biti duži.
 • Psi nestaju i želja za označavanjem teritorija. Lakše ih je trenirati.

Nedostaci sterilizacije:

 • Događa se da liječnik prolazi loše operaciju, zbog čega je pas nastavio ili, još gore, nastaju komplikacije koje čak mogu dovesti do smrti.
 • Često kod životinja metabolizam je poremećen i počinju brzo dobivati ​​na težini.
 • Događa se da se nakon operacije kod pasa razvija urinarna inkontinencija, što je uzrok drugih bolesti mokraćnog sustava.
 • Anestezija korištena tijekom operacije može negativno utjecati na zdravlje ženke.

Važno! Uzgajivač pasa dužan je slušati mišljenje liječnika o potrebi provođenja sterilizacije u kujama i kastraciji pasa. Veterinar nužno ispituje životinju, nakon čega savjetuje vrijedi li obaviti operaciju, može li izdržati psa.

Svaki vlasnik mora razumjeti treba li takvoj operaciji svog ljubimca općenito. U kojim je slučajevima to neophodno:

 • Vlasnik ne planira potomstvo;
 • Pas ima odstupanja u genetskom kodu;
 • životinja je lošeg zdravlja i neće moći izdržati mladunče.

Sada morate shvatiti postoji li estrus nakon sterilizacije kod pasa. Postoje 2 vrste operacija:

 1. Doktor zavojni maternice cijevi ženke. Nakon ove manipulacije, menstrualni ciklus ostaje u kujama, tako da je estrus moguć, ali trudnoća se neće moći pojaviti.
 2. Pythomitsa se uklanja jajnik i maternica. U ovom slučaju, estrus se u potpunosti zaustavlja. Ali postoje slučajevi kada je funkcija udaljenih organa počela obavljati nadbubrežne žlijezde, a estrus ponovno obnovljen. Ne brinite - postotak ovog ishoda je vrlo mali.

Važno! Vlasnik psa djevojke mora shvatiti da će se u budućnosti suočiti s izborom: sterilizacijom ili potomstvom.

Ako vlasnik ne želi pokrenuti štenad, tada bi se trebao sjetiti da je najbolje raditi operaciju prvom estrusu kućnog ljubimca (počinje od oko 6 mjeseci). Tako će se rizik od različitih bolesti u kuji smanjiti na nulu.

Simptomi stanica steriliziranog psa

Čak i nakon sterilizacije, životinja se može nastaviti. Uopće ga nije teško odrediti, znakovi ciklusa su isti kao prije operacije:

 • Pas povećava aktivnost;
 • Ona se ne može pokoriti vlasnicima;
 • Ženka periodično liže ispod repa;
 • Promatra se česta mokrenja u životinji.

Simptomi stanica steriliziranog psa

Znakovi estrusa

Lažni estrus i druga iznenađenja za početnika

Ima li sterilizirani pas estrus? I to se događa. Lažni estrus ima uobičajeno ime - "Pustovka". Sastoji se u činjenici da se njegovi znakovi praktički ne razlikuju od ovog ciklusa, ali istovremeno se jaja ne proizvode, odnosno kučka ne može zatrudnjeti ni na koji način.

Gnojnica se može pojaviti kod nesteriliziranih ženki. Najčešće je to posljedica svih hormonskih patologija, bolesti genitalija, stresa ili loše kvalitete hrane. Ali čak i nakon operacije mogući je lažni estrus. Postoji objašnjenje za to u tijelu, već neko vrijeme ima puno hormona. Stoga biste trebali malo pričekati, postupak bi se uskoro trebao zaustaviti.

Uzgajivačica pasa treba slijediti koliko puta godišnje ženka ima fluor i koliko dugo traje. Pas bi trebao biti spreman za parenje ne više od 2 puta godišnje (jesen i kraj zime). Trajanje ciklusa nije više od 30 dana. Estrus uglavnom ovisi o pasmini - maloj ili velikoj.

Važno! Potrebno je kontaktirati veterinara ako pražnjenje stekne žućkastu ili zelenkastu nijansu, pas jede slabo ili ima temperaturu.

Kako najbolje sterilizirati psa tako da nema estrusa

Ako vlasnik ne planira plesti svog psa, onda je bolje sterilizirati ili kastrizirati ga, i što je prije moguće.

Za ženke je najoptimalniji način uklanjanje genitalija (maternica i jajnici). Nakon operacije, šansa za nastavak lažnog estrusa je vrlo mala. To će značajno proširiti život kućnih ljubimaca.

Postoji još jedna opcija - kemijska sterilizacija. Na primjer, za vrh je pružiti ženku da se odmori iz Estrusa, za stare životinje, kao i za one koji, za neke pokazatelje, neće moći prenijeti operaciju pod anestezijom. Terapija je da se psu uvodi posebno hormonalno sredstvo, nakon čega postoji privremeno suzbijanje reproduktivne funkcije. Proces traje samo nekoliko minuta. Nekoliko mjeseci kasnije, ciklus će se ponovo oporaviti. Ali ova manipulacija ima kontraindikacije, a česta primjena lijeka neće moći pozitivno utjecati na zdravlje životinje.

Lažni estrus i druga iznenađenja za početnika

Kemijska sterilizacija

Uzgajivači i obični vlasnici uvijek bi trebali voditi računa o svojim kućnim ljubimcima. Ne može se zanemariti i riskirati njihovo zdravlje u svoju korist. Uvijek se morate posavjetovati s veterinarom da će biti bolje za kućnog ljubimca, jedini način na koji možete proširiti njegov život.

Članci o toj temi
LiveInternet