Dugački mramorni jazavac s plavim očima

Teško je ne primijetiti mramorni jazav. Nevjerojatno, mjesto mjesta na tijelu svakog psa toliko je pojedinačno da u prirodi nema dvije potpuno slične životinje. Neobičan crtež na tijelu životinje nije jedina razlika između mramornih jazavaca i njihove rodbine. Ova pasmina ima svoje specifične značajke, koje je važno naučiti o stjecanju psa.

Povijest podrijetla pasmine

Pasmina mramoranih jazava ima stoljeća -old povijest. Službene informacije o postojanju pasmine i pokušaja da je prijeđu datiraju od kraja 19. stoljeća. Tada su, kao rezultat takvih eksperimenata u Americi, prvi štenad s bojom dable (dvostruki mramor) uzgajani u Americi.

Povijest podrijetla pasmine

Mramorni jazavac ima originalan i spektakularan izgled

Međutim, postoji pretpostavka da je pasmina postojala od davnina, budući da se slične slike nalaze na drevnim egipatskim freskama.

Kako dobiti jedinstvenu boju mramora

Marbalnost je rezultat prelaska životinja različitih nijansi. Taksi ima više od tristo. Među njima, naravno, nisu sve boje prepoznate kao standard (na primjer, plavi jazavac).

Šaljivost jazavaca očituje se pojašnjenjem određenih dijelova tijela. Kao rezultat toga, crne i preplanule boje izgledaju poput crnih mrlja s neravnim rubovima, smještenim na lakšoj pozadini. Smeđa prepuna boja daje bež pozadine.

Bilješka! Bilo koja boja jazavca, osim crveno-mrammoroznog, zahtijeva prisutnost.

Pojava mramornog jazavaca

Mramorni jazav. Pas nije u velikim veličinama, ima kratke noge i nesrazmjerno rastegnuto tijelo. Glava životinje je slična klinu, a visoke uši su visjele.

Nos može biti crn ili smeđi. Oči nisu jako velike, ljubazne i istovremeno oprezne. Za njih se tamno smeđa boja smatra idealnom. Međutim, ponekad postoji jazavac s plavim očima. Rep srednje duljine, sablja -učvršćeno. Šape su ravne, kratke i snažne.

Kako dobiti jedinstvenu boju mramora

Kućni ljubimac s plavim očima izgleda vrlo neobično

Ovisno o veličini poreza, oni su podijeljeni u takve skupine:

 • Standardna - težina oko 9 kg, opseg prsnog koša - više od 35 cm;
 • minijaturni (patuljak)-težina 4,5-5 kg, volumen dojke-30-35 cm;
 • Zec - težina do 3,5 kg, volumen dojke - do 30 cm.

Mramorni jazavci podijeljeni su jedni od drugih, ovisno o vrsti i kvaliteti njihove vune. Konkretno, postoje glatki -dugački i naporan i tvrdoglav.

Važno! Često neiskusni vlasnici pasa zbunjuju običan i dvostruki mramor. Morate znati da je prisutnost velikih bijelih mrlja karakteristična za m-merl. Najčešće se takva boja pojavljuje kada su dva mramorna jazavca pletena.

Mramorno s plavim očima

U instrumentima mramornih jazavaca često se rađaju štenad s plavim očima. Međutim, ova boja očiju je više svojstvena životinjama s bojom zalogaja. Plava boja očiju očituje se pod utjecajem mramornog gena.

Značajke karaktera

Po prirodi je mramorni jazav. Ona se manifestira kao neovisna osoba, stoga zahtijeva poštovanje i pažnju. Zbog toga je kućni ljubimac vrlo važan da ga ne zanemaruju.

Obrazovanje i osposobljavanje

Jazavci se razlikuju u brzoj duhovitosti, pa se brzo sjećaju naredbi.Pasmina je sklona pokazati burama, tako da štene treba staviti na vrijeme. Međutim, istodobno se životinja ne smije isključiti i zastrašiti, u protivnom može rasti kukavički.

Važno! Ne dopustite da životinja spava u krevetu, jedite sa stola.

Kućni ljubimac mora slušati naredbe dok hoda, inače će se brzo osjećati lagano i postati nekontroliran.

Dugački

Mramornoj dugačkoj jačici treba češće kombiniranje i periodična higijenska frizura. Morate okupati životinju po potrebi, ali po mogućnosti ne više od 2-3 puta godišnje.

Pojava mramornog jazavaca

Dugački jazavca morat će se redovito češljati i obrezati

Njega briga i oči jazavaca

Svaki dan trebate nadzirati stanje očiju, kandži i zuba jazavca. Ako je potrebno, treba ih očistiti. Kandže se smanjuju u prosjeku jednom mjesečno. U slučaju upalnih procesa, definitivno se morate obratiti veterinaru.

Značajke hranjenja

Mramorni jazav. Glavna stvar je ne napraviti oštar prijelaz s jedne hrane u drugu. I preporučljivo je nahraniti kupljeno dijete kao uzgajivač koji se hranio u vrtiću.

U ovom slučaju treba ga pamtiti o tendenciji pasmine do prejedanja, a hranjenje se u skladu s godinama dopira.

Zdravlje i životni vijek

Prosječne životne linije ove pasmine su 12-13 godina. Nažalost, pasminu karakterizira sklonost određenim bolestima:

 • optička atrofija;
 • katarakta;
 • pretilost;
 • epilepsija;
 • urođena gluhoća i upala slušnih organa;
 • Deformacija prsa;
 • Različite bolesti kralježnice i sklonost ozljeda.

Kako odabrati štene

Odabir mramornog šteneta trebao bi biti samo u dokazanom vrtiću. Istodobno, važno je pažljivo proučiti rodovnicu bebe kako bi se izbjeglo kupnju nosača štenaca od dva mramorna gena. Činjenica je da dvostruki mramor negativno utječe na zdravlje psa: osjetljiviji je na razne infekcije i češće pati od problema s vidom i sluhom.

Također, prilikom odabira šteneta trebali biste znati da što je oštrije kontrast boje djeteta, to će izgledati spektakularnije u odrasloj dobi, budući da se nejasne mrlje potamne i spajaju s godinama.

Cijena šteneta s rodovnikom kreće se od 30-35 tisuća. rubalja*. Ako u vanjštini postoje nedostaci, cijena se značajno smanjuje, ali djeca klase showa mogu koštati od 60 do 90 tisuća.

Mramorno s plavim očima

Što je veći kontrast boje šteneta, to će izgledati spektakularnije odrasle životinje

Prednosti i nedostaci pasmine

Nesumnjive vrline mramornih jazava su:

 • spektakularan i jedinstveni izgled;
 • energija i izdržljivost;
 • prodoran um;
 • razvijene sposobnosti lova;
 • Dobar stav prema djeci, ali pod uvjetom da životinja nije uvrijeđena;
 • dug život;
 • sigurnosne kvalitete u nedostatku agresivnosti u odnosu na strance.

Pasmina nije bila bez nekih nedostataka:

 • Postoje nasljedne bolesti karakteristične za pasminu.
 • Nefilved apetit često dovodi do prejedanja i prekomjerne težine.
 • U nedostatku odgovarajućeg obrazovanja, oni odrastaju tvrdoglavi i zapušteni.
 • Tijekom šetnji vole rezati druge pse.
 • Volite kopati po zemlji, kao rezultat kojih matičnih biljaka i ljetnih vikendica često pate.

Mramorni jazavac je prekrasna pasmina pasa, karakterizirana originalnom bojom, energijom i izdržljivošću. Često, s dominacijom mramornog gena, oči su joj plave.

Mramorni jazavac je rođeni lovački pas, ali njegov odgoj trebao bi biti obavljen od rane dobi, inače može rasti tvrdoglav i nazad.

Članci o toj temi
LiveInternet