Pasa po ljudskim standardima i prevoditeljskom tablici

Kako izračunati starost psa po ljudskim standardima?

U ovom ćemo se članku dotaknuti pitanja: Koliko godina prema psu po ljudskim standardima?

Informacije o starosti životinje pomažu da preciznije izračunate količinu hrane, lijekova i vitamina potrebnih za konzumaciju kućnog ljubimca kako bi odabrali optimalno vrijeme za početak podučavanja šteneta za obavljanje određenih naredbi.

Kako izračunati starost psa po ljudskim standardima?

Prosječno trajanje ljudskog života je 70-80 godina. Psi žive puno manje. Većina njih umire nakon što je dostigla u dobi od 10-12 godina, a samo pojedini pojedinci uspijevaju preživjeti do 15-16 godina. Kako, kojim kriterijima uspoređuje starost psa i čovjeka? Što se tiče ovog pitanja u 20. stoljeću, odjednom je razvijeno nekoliko teorija.

Dob stol pasa po ljudskim standardima
Stari pas

U najpopularnijim od njih, 1 godina psa ima 7 godina. Na temelju toga, ispada da je jedan -godišnji pas po dobi i razvoju usporediv sa djetetom od sedam godina -. Međutim, jedan -godišnji pas je zapravo odrasla osoba, s karakterističnim fizičkim i mentalnim razvojem za to.

Pasnih godina mogu se prevesti na ljudske s opisanim načinom na vrlo uvjetno i približno. Stvarna dob životinje ovisi o pasmini, veličini, okolišu, broju slova i ostalim čimbenicima koji utječu na životinju. Veliki psi u dobi od 7-8 godina smatraju se starim, a malo pristupa pragu starosti.

Dob stol pasa po ljudskim standardima

Nije potrebno samostalno razmotriti koliko je pasa pas po ljudskim standardima, jer to postoji poseban stol. U njemu se dob psa određuje na temelju njegove veličine.

Broj godina

Veličina

Psi malih pasmina

Srednje veličine psa

Velik

Div

1 godina

15 godina

15 godina

15 godina

14 godina

2 godine

23 godine

24 godine

22

20 godina

3 godine

28 godina

29 godina

29 godina

28 godina

4 godine

32 godine

34 godine

34 godine

35 godina

5 godina

36 godina

37 godina

40 godina

42 godine

6 godina

40 godina

42 godine

45 godina

49 godina

7 godina

44 godine

47 godina

50 godina

56 godina

8 godina

48 godina

51 godina

55 godina

64 godine

9 godina

52 godine

56 godina

61 godina

71 godina

10 godina

56 godina

60 godina

66 godina

78 godina

Valjanost koeficijenta korespondencije
"Čovjek u potpunom razmatranju snaga"

Podaci iz tablice ne odgovaraju uvijek stvarnosti, postoje iznimke. Dakle, starost psa psa "bigl" (prosječna veličina), koja je dosegla 1 godinu, izjednačava se s 20 ljudskih godina.

U svom razvoju psi prolaze kroz iste faze kao i drugi sisavci:

 • štenad (mladunci);
 • adolescenti (sredina između štenaca i psa za odrasle);
 • Odrasla životinja;
 • Stari pojedinac.

Smatra se da je odrasli pas dosegao svoju dob 1 godinu.

Valjanost koeficijenta korespondencije

Koeficijent korespondencije predstavljen u tablici također je u određenoj mjeri uvjetovano. Prilikom prenošenja starosti psa na čovjeka, i Le bo, utvrdili su da se u prvim godinama života životinje razvijaju brže nego u zrelijoj dobi, odnosno, za ljudsku godinu, žive više nego u starim dob. Da bi to dokazao, usporedio je:

 • Trenutak početka puberteta;
 • Početak zrelosti (kada se pas iz svećenika tinejdžera pretvara u odrasle osobe);
 • Životni vijek.

U procesu proučavanja životinja, znanstvenik nije uzeo u obzir njihovu veličinu i pasminu, što je dovelo do pogrešaka koje su istraživači pokušali objasniti uz pomoć Klaiberovog zakona.

Prema njegovim riječima, velike pasmine pasa trebale bi živjeti duže, jer je stopa metabolizma povezana s težinom živog organizma. Međutim, u stvarnosti, to je daleko od slučaja. Mali psi (terijeri, Bolones, Beijes) žive duže od svojih velikih kolega. Vjerojatno je to zbog spore smrti stanica kod malih životinja. Proces starenja usporava se, rizik od razvoja bolesti se smanjuje.

Čimbenici koji utječu na životni vijek
Djeci

Čimbenici koji utječu na životni vijek

Očekivani životni vijek psa ovisi:

 1. Uvjeti sadržaja. Kućni ljubimci žive duže od dvorišta i divljih. Ne dobivaju hranu za sebe i ne natječu se s drugim životinjama izvan teritorija. Ako ga vlasnik psa dobro hrani, tretira ga, pruža toplo mjesto za opuštanje, vjerojatnije je da će preživjeti do krajnjih granica za određeno doba starosti od one životinje koja je lišena takve skrbi.
 2. Dijeta. Psa treba pravilno hraniti. Nepoželjno je odvajati ili preplaviti kućnog ljubimca. Kod štenaca i adolescenata, nedostatak hrane dovodi do razvoja rahita. Pretilost se razvija od prekomjernog hranjenja. Životinje također trebaju vitamine. Hrana treba biti svježa i uravnotežena.
 3. Životni stil. Fizička opterećenja u velikim količinama su štetna. Ali njihova odsutnost također negativno utječe na životinju. Psi se trebaju prošetati ili pustiti za trčanje. Štene počinje trenirati od 3-5 mjeseci. Ali pas je naviknut na dugu treningu tek nakon što ga je postigao 1 godinu.
 4. Životi medicinskih postupaka utječu na život psa (kastracija, sterilizacija). Dvocirani pojedinci žive duže od životinja koje nisu prošle kroz ovaj postupak. Život je više puta rađao kučku kraće od muškaraca. Ako je parenje prošlo ranije ili kasnije od dobi dobi, to također utječe na broj godina koje su živjeli. Otprilike 1-2 puta godišnje, životinja bi trebala ispitati veterinara. Psa treba pravovremeno cijepiti i liječiti. Cijek će ga zaštititi od infekcije opasnim bolestima (kuga, helminthias).

Zaključak

Dakle, doba psa i starost osobe nisu isti. Jedan -godišnji pas smatra se odraslom osobom. Životni vijek životinje ovisi o pasmi i veličini. Veliki psi žive manje mali.

Točna dob psa izračunava se pomoću posebne tablice. Na životni vijek psa utječe na uvjeti pritvora, kvalitetu i količinu konzumirane hrane, životni stil i prenesene bolesti.

Dobra briga, pravilna prehrana, česte šetnje i pravovremene preglede životinje od strane veterinara - sve će to psu pružiti dug i sretan život.

Članci o toj temi
LiveInternet